in ,

Το 2024 θα πρέπει να είναι έτος αντεπίθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα “Δημοκρατική Φωνή”


Χρήστος Τσούτσης – Δημοσιογράφος / Εκδότης Δημοκρατικής Φωνής

Η κυβέρνηση φαίνεται να βγαίνει “τραυματισμένη” από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τι σηματοδοτεί η διαφωνία στο εσωτερικό της;

Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με τη σύγκρουση του Μεγάρου Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά, τις διαφοροποιήσεις δεκάδων βουλευτών και τα “φροντιστήρια” στα γραφεία της ΝΔ, επιβεβαιώνουν ότι ο δήθεν φιλελεύθερος κι ευρωπαϊστής κ. Μητσοτάκης “παίζει καθυστερήσεις” με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γιατί είναι δέσμιος της ακροδεξιάς συνιστώσας στο κόμμα του. Από την άλλη, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ξεκάθαρη υπέρ της ισότητας στο γάμο. Εξάλλου, πρόσφατα καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου με τις υπογραφές σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για εμάς, τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπαίνουν στο ζύγι του πολιτικού κόστους και το έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση, καθώς ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και το δικαίωμα αναδοχής.

Είμαστε σε μια περίοδο που η δημόσια υγεία δοκιμάζεται όπως και το εθνικό σύστημα υγείας. Η κατάσταση στο νοσοκομείο Άρτας αλλά και συνολικά στις μονάδες υγείας της Ηπείρου είναι προβληματική. Τι πρέπει να αλλάξει; Υπάρχει ζήτημα πολιτικής βούλησης;

Είναι σαφές ότι η στήριξη ή όχι των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και παρά το γεγονός ότι η πανδημία μας δίδαξε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι χρειαζόμαστε πιο ισχυρά δημόσια συστήματα Υγείας, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει την κατάσταση ως έχει και πλέον τα πράγματα χειροτερεύουν. Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και η λέξη “κατάρρευση” δεν είναι καθόλου υπερβολική. Το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό της υποστελέχωσης είτε λόγω των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονται είτε λόγω των παραιτήσεων υγειονομικών ως αποτέλεσμα της υπερεφημεύρεσης και της εξάντλησής τους. Για το ζήτημα έχω καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Χρειάζονται άμεσα μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικούαλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί αυτό που οι ίδιοι οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν επισημάνει από καιρό, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από αυτή την κυβέρνηση και ειδικά από τον νέο υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη, ο οποίος στην προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο διεκδικούσε από την τρόικα τη “δόξα” των απολύσεων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και η λέξη “κατάρρευση” δεν είναι καθόλου υπερβολική. Το βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό της υποστελέχωσης είτε λόγω των συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώνονται είτε λόγω των παραιτήσεων υγειονομικών ως αποτέλεσμα της υπερεφημεύρεσης και της εξάντλησής τους.

Πέρα από την δημόσια υγεία και η δωρεάν παιδεία λόγω του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι στο στόχαστρο σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Έχετε αναδείξει κοινοβουλευτικά τα προβλήματα που επικρατούν στα τμήματα στην Άρτα. Μιλάμε για ένα στρατηγικό σχεδιασμό θεωρείτε υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης;

Αυτή είναι η γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή. Πρώτα υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών και στη συνέχεια ιδιωτικοποίηση. Το ίδιο συμβαίνει στα δημόσια πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε την υποβάθμισή τους – και ειδικά αυτών της περιφέρειας – με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα έχει αφήσει να μαραζώνουν χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό και τώρα προχωράει στο επόμενο βήμα που είναι η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτή η πολιτική επιλογή είναι εμφανής και στα τμήματα της Άρτας. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στην Πανεπιστημιούπολη, μου μεταφέρθηκε η πλήρης εικόνα των αποτελεσμάτων της υποχρηματοδότησης της υποστελέχωσης. Εκεί που η κατάσταση, όμως, έχει φτάσει στο απροχώρητο είναι στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, για το οποίο έχω καταθέσει σχετική αναφορά στη Βουλή. Είναι αδιανόητο οι φοιτητές να δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, καθώς το Τμήμα λειτουργεί με μόλις 16 καθηγητές οργάνων αντί για 30 και άρα με τα μισά τμήματα μουσικών συνόλων (7/14), ενώ και θεωρητικά μαθήματα δεν διδάσκονται. Είναι αναγκαία η έγκριση έκτακτου κονδυλίου, οι προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και η επίλυση των υλικοτεχνικών προβλημάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οδηγείται σε συνέδριο. Ποιοι οι στόχοι ενόψει και της πολιτικής μάχης των ευρωεκλογών, αλλά και ποια η κατάσταση στο εσωτερικό σας μετά την διάσπαση και τα αρνητικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών;

To 2023 ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη χρονιά, ωστόσο το 2024 θα πρέπει να είναι έτος αντεπίθεσης για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σε ένα μήνα είναι το Συνέδριό μας και ο στόχος εκεί είναι να παρουσιάσουμε ένα πολιτικό σχέδιο που, από τη μία, θα απαντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η στεγαστική κρίση, η ανασφάλεια, η κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία και, από την άλλη, στα μεγάλα επίδικα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, η κλιματική κρίση, το δημογραφικό, η εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Οι επόμενοι μήνες έως τις Ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμοι. Για εμάς, η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν είναι “χαλαρή”. Οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κρίσιμοι και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στην Ελλάδα και συνολικά την πορεία της χώρας. Συνεπώς, οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα επιβεβαιώσει ότι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ και των πολιτικών της, αλλά και ταυτόχρονα ως τον εγγυητή για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.

Σε ένα μήνα είναι το Συνέδριό μας και ο στόχος εκεί είναι να παρουσιάσουμε ένα πολιτικό σχέδιο που, από τη μία, θα απαντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος, η στεγαστική κρίση, η ανασφάλεια, η κατάσταση στην Υγεία και την Παιδεία και, από την άλλη, στα μεγάλα επίδικα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, η κλιματική κρίση, το δημογραφικό, η εξωτερική πολιτική και το μεταναστευτικό / προσφυγικό. Οι επόμενοι μήνες έως τις Ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμοι. Για εμάς, η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν είναι “χαλαρή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *