in ,

Το δημόσιο χρέος στα κεφάλια μας | της Λουΐζας Σκούρα

Μέλους Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25.
Τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών ΜέΡΑ25
ΠροέδρουΤοπικού Συλλόγου Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και πρώην υπηρεσιών Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικός ΜSc.
Υποψήφιας Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π..


Αυτή την ανάπτυξη και την έξοδο από τα μνημόνια μόνο εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν την βλέπουμε ή δεν την βλέπει όλη η χώρα;

Αυτό το δημόσιο χρέος που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας είναι της φαντασίας μας ή το βλέπουν και άλλοι; Γιατί αν ακούσει κάποιος την κυβέρνηση της Ν.Δ., νομίζει ότι ζει στην Ελβετία σε κάποιο σαλέ, με καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες και όχι στην Ελλάδα των καταχρεωμένων νοικοκυριών.

Ανατρέχοντας κάποιος στο 2009, διαβάζει ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας ήταν στα 298 δις ευρώ και το Α.Ε.Π. ανερχόταν στα 220 ευρώ.

Στο τέλος του 2022, 13 χρόνια μετά και αριθμώντας 4 μνημόνια, κατά την διάρκεια των οποίων έχει ξεπουληθεί μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία, διαλύθηκε πλήρως το σύστημα υγείας, οι κοινωνικές δομές, το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, εκτοξευτήκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων, δημιουργήθηκαν καρτέλ ενέργειας, τα funds ξεζουμίζουν τους δανειολήπτες με την ψευτο- αγορά ακινήτων, όπως ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» και βγάζουν τα σπίτια τους στο σφυρί, σήμερα λοιπόν, το Α.Ε.Π. βρίσκεται στα 190 δις ευρώ και το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 400 δις!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χώρα μας το 2022 έχει μεγαλύτερο όγκο δημόσιου χρέους ακόμη και πριν από το δραματικό PSI και μικρότερο πραγματικό Α.Ε.Π., δηλαδή είναι περισσότερο χρεωμένη με μικρότερο εισόδημα.

Αυτά δεν τα λέει το ΜέΡΑ25, τα λένε τα νούμερα του Προϋπολογισμού και βέβαια ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο οποίος στην εισηγητική του έκθεση μας «παρηγορεί», αναφέροντας «…ότι θα μειωθεί το δημόσιο χρέος στα 355 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους». Δεν μας εξηγεί βέβαια τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, οι οποίες τον Οκτώβριο ξεπερνούσαν τα 2,2 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες που η πληρωμή τους ετεροχρονίστηκε, με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, με τις ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων από τα Τελωνεία, με τις καταπτώσεις εγγυήσεων και με άλλες απροσδιόριστου ύψους υποχρεώσεις.

Το δε δημόσιο χρέος που εκδόθηκε μόνο μέσα στο 2022, ανέρχεται σε 8,2 δις και κατευθύνθηκε εξ ολοκλήρου στους ολιγάρχες της ενέργειας, ελέω του καρτέλ που ονομάζεται «Χρηματιστήριο Ενέργειας», μιας και οι «επιδοτήσεις» που βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος, είναι επί της ουσίας φέσια που θα κληθούμε να πληρώσουμε με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, περαιτέρω φορολόγηση και ξεπούλημα.

Αποκλειστικά λόγω αυτού του καρτέλ, οι γνωστοί ολιγάρχες πουλάνε το ρεύμα 15 και 20 φορές πάνω του κόστους, με τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, να μη λένε κουβέντα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού από κοινού το θεσμοθέτησαν.

Το ερώτημα είναι αν θα το επιτρέπουμε αυτό να συνεχιστεί για καιρό ή αν θα προχωρήσουμε σε ρήξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *