in

Το εργασιακό ως δόρυ της κυβέρνησης που επιλέγει την σύγκρουση

Εργασιακό: Η μητέρα των μαχών

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Τον υπέρ πάντων αγώνα ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για το εργασιακό, που θα είναι «η μητέρα των μαχών». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία καθώς κατά το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως η διάταξη με την οποία εξισώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων, ενώ θέλουν να ακυρώσουν την κριτική πως καταργείται το οκτάωρο.

Στις αναλύσεις που κάνουν στην πρωθυπουργική ομάδα, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δίμηνο, το οποίο θα κρίνει πολλά για το επόμενο διάστημα και το κρίσιμο είναι να πάει καλά ο τουρισμός, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες και η πορεία του εμβολιασμού, αλλά και η κατάσταση στην οικονομία. Ειδικά στην οικονομία, το βάρος θα πέσει στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης με τους πόρους να ανέρχονται στα 4 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει μεγάλη έμφαση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, όπως λέει και εστιάζει στους δύο μεγάλους σταθμούς, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το νέο χάρτη για την εργασία που, κατά τον ίδιο, «ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο, τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε».

Στις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν επισημάνθηκε από όλους ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν και οι πιο δύσκολοι από τότε που η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Όμως αυτό που ικανοποιεί το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι το κλίμα που υπάρχει έως σήμερα δεν επαρκεί για να αμφισβητηθεί η υπεροχή της ΝΔ και του ίδιου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, εστιάζουν στο γεγονός ότι μετά από αρκετούς μήνες η πτωτική πορεία της ΝΔ στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου δείχνει να αναχαιτίζεται και στέκονται και στην υπεροχή του Πρωθυπουργού έναντι του Αλ. Τσίπρα.

Στον φάκελο του Πρωθυπουργού το στοιχείο ότι ανακόπτεται αυτή την στιγμή η πτωτική πορεία έχει κεντρική θέση και οι μυημένοι λένε: «Για να προλάβει μεγαλύτερη φθορά από το φθινόπωρο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές». Να «παγώσει» τα εκλογικά σενάρια επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου συζητούν το σενάριο των πρόωρων εκλογών με δυο χρονικά σημεία να είναι καθοριστικά: είτε στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου, ανάλογα της πορείας του εμβολιασμού, είτε στις αρχές του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις τελευταίες συσκέψεις που έχουν γίνει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, παρά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το αντίθετο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να είπε και στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου τα όποια εκλογικά σενάρια μπαίνουν στην άκρη, τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2022. Όμως, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να προωθήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία περιέχει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, όπως π.χ. το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών το προσεχές φθινόπωρο, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

Σε αυτό το μεγάλο «αλλά» εντάσσεται μια ευρύτερη συζήτηση για την οικονομία και την κατάστασή της. Και ως εκ τούτου λένε στις συσκέψεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να κάνει εκλογές με δίλημμα σκληρό. Εξάλλου το έθεσε με τρόπο: «ή εγώ ή ο Τσίπρας» και «ή πάμε μπροστά με εμένα ή γυρίζουμε πίσω στον Τσίπρα, στον Πολάκη και την ευρύτερη παρέα».