in

Το κόλπο με τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές που πνίγει τους κτηνοτρόφους | του Χρήστου Μέγα

  • Δημοσιογράφου
  • Γραμματέα του Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Μέσα στον καταιγισμό της ακρίβειας και της οικονομικής δυσπραγίας, μια άλλα καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη: Αυτή της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας. Πρόκειται για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και φενακισμού των πολιτών.

Πλην όμως το, έστω καλοσυσκευασμένο, ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Οι οικογένειες βιώνουν το δικό τους δράμα, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Στην Περιφέρεια συντελείται μία από τις βαθύτερες οικονομικές μεταβολές με την καταστροφή της Κτηνοτροφίας λόγου του κόστους των ζωοτροφών. Οικογένειες θα μεταναστεύσουν, κοπάδια θα καταστραφούν, προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (όπως η παραδοσιακή φέτα) κινδυνεύουν να χαθούν λόγω έλλειψης αιγοπρόβειου γάλακτος. Μια σημαντική δραστηριότητα δεμένη με την ελληνική παράδοση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής (όπως η κοινή ζωή με τα κοπάδια και η σχετική γνώση) θα χαθούν.

Η κυβέρνηση, χωρίς άλλες παρεμβάσεις, μείωσε του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%. Αφορά Πτηνοτροφεία, Στάβλους, Χοιροστάσια, τσοπάνηδες. Ωστόσο, διατήρησε στο 13% τον ΦΠΑ στον καταναλωτή.

Είναι προφανές ότι το κράτος ενισχύει την κερδοσκοπία και αυξάνει τις τιμές στο «ράφι» δια των φόρων…

Έτσι όμως, ότι «γλιτώνει» ο κτηνοτρόφος από το φόρο στις ζωοτροφές, οι οποίες δεν έγιναν φθηνότερες καθώς το σιτηρέσιο έχει εκτιναχθεί στα ύψη λόγω τρόπου παραγωγής (άρδευση με εκτεταμένη χρήση ενέργειας αντί φυσικής ροής, κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.α.), στη συνέχεια το αποδίδει στην εφορία.

Κατά συνέπεια, ο χαμηλός συντελεστής στις ζωοτροφές είναι μόνο για τηλεοπτική προπαγάνδα των υπουργών που μονοπωλούν τα δίκτυα…

Παράδειγμα: Οι κτηνοτρόφοι μας πληρώνουν 18 ευρώ το τσουβάλι το καλαμπόκι, από 9 πέρυσι. Με ΦΠΑ 13% το 2021 πλήρωναν λιγότερο από 1,2 λεπτά φόρο και το συμψήφιζαν με το φόρο που εισέπρατταν (πουλώντας γάλα, κρέας, πουλερικά, χοιρινά κ.α.) από τον έμπορο ή τελικό καταναλωτή (και πέρυσι ΦΠΑ 13% στο τελικό προϊόν). Πιθανόν στο τέλος απέδιδαν ένα μικρό ποσό στο δημόσιο (προστιθέμενη αξία λόγω κέρδους της εκμετάλλευσης κ.λπ.).

Φέτος που ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 6%, πάλι τον ίδιο ΦΠΑ πληρώνουν (πάνω από 1,1 ευρώ το τσουβάλι γιατί διπλασιάστηκε η αρχική τιμή του προϊόντος επί της οποίας υπολογίζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ). Άρα, ακόμη και εδώ που μειώθηκε ο ΦΠΑ το κράτος συνεχίζει και κερδοσκοπεί σε βάρος της παραγωγής και των αγροτών. Εισπραυτει τουλάχιστον τα ίδια…

Είναι όμως έτσι;. Ή εισπράττει όσα και πέρυσι σαν ποσοστό και διπλάσια, τελικά λόγω αύξησης της αρχικής τιμής των προϊόντων, σαν ποσό ΦΠΑ:

Όταν βγει στην αγορά το τελικό προϊόν, ο καταναλωτής επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%. Εισπράττει δηλαδή ο κτηνοτρόφος πολύ περισσότερο ΦΠΑ και, καθώς δεν έχει πλήρωσει ένα σχετικά μεγάλο ποσό για την αγορά των ζωοτροφών, είναι πιστωτικός στην εφορία. Άρα, πρέπει να επιστρέψει φόρο. Και δεν έχει χρήματα καθώς από τον έμπορο έλαβε 6μηνες επιταγές!

Κοντολογίς, όσο και να μειωθεί ο ενδιάμεσος ΦΠΑ, δεν αλλάζει η φορομπηχτική αρχιτεκτονική της κυβέρνησης. Από την στιγμή που ο (τελικός) καταναλωτής πληρώνει ακριβό φόρο (ΦΠΑ), τα έσοδα του δημοσίου είναι… ανελαστικά και αβγατίζουν καθώς αυξάνει ο αρχική τιμή των προϊόντων (αγαθών, υπηρεσιών κ.λπ.).

Απλώς γίνεται δυσχερέστερη η ζωή του παραγωγού που μετατρέπεται σε φοροεισπράκτορα (εισπράττει για να αποδώσει ΦΠΑ), αλλά χωρίς ρευστό, αφού «πληρώνεται» με 6μηνες επιταγές…

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, στα προϊόντα που μπαίνουν στο «καλάθι της νοικοκυράς» ώστε να πάψει να πιέζει το κράτος (με τους φόρους) τις τιμές προς τα πάνω. Να ανακουφιστεί ο καταναλωτής, να έχει ένα μικρό περιθώριο κέρδους ο αγρότης και κτηνοτρόφος ώστε να ζήσει την οικογένειά του και να διατηρήσει την εκμετάλλευσή του.

Κυρίως δε να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. 14 λεπτά η kwh), ώστε να παράγει ο αγρότης, να ζεσταθεί η οικογένεια φέτος το χειμώνα και το επιπλέον κόστος να επιμεριστεί στους παρόχους που καταγράφουν τεράστια υπερκέρδη και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *