in

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ- Αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς συζήτηση για το περιβάλλον και στην Ήπειρο  

Του Άρη Ραβανού- Δημοσιογράφου, Συμβούλου Έκδοσης της Δημοκρατικής Φωνής


Πηγαίνουμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές και βλέπουμε εδώ και εβδομάδες, για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα, όχι πλέον της κλιματικής αλλαγής, αλλά της κρίσης. Και όμως ελάχιστα ακούγονται και αυτά από λίγους υποψήφιους, ενώ έπρεπε να είναι στην κορυφή της ατζέντας.
Αυτό το βλέπουμε και εδώ δυστυχώς στην Ήπειρο, όπου έπρεπε και εμείς να το συζητάμε. Και αυτό διότι αφορά την ίδια μας την ύπαρξη. Δεν είναι μόνο ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης τα περιβαλλοντολογικά θέματα αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχει άμεση σχέση με την κοινωνία.
Πριν λίγα χρόνια Έκθεση της Αμερικανικής μη κυβερνητικής Οργάνωσης Nature Conservancy σημείωνε ότι πόλεις, δήμοι και Περιφέρειες οφείλουν να θεωρούν την δενδροφύτευση ως δημιουργία υποδομής δημόσιας υγείας.
«Υπάρχουν απλοί και οικονομικοί τρόποι για να δημιουργήσουμε συνθήκες βελτιστοποίησης της υγείας μας. Ένας από αυτούς είναι η δενδροφύτευση.
Θα πει κανείς, μα εμείς στην Hπειρο έχουμε πλούσιο φυσικό περιβάλλον και δεν χρειάζεται να γίνουν και πολλά σε αυτό το πεδίο. Κι όμως αυτή η αντίληψη είναι λάθος και πρέπει να γίνει συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος που τόσα πολλά μας προσφέρει. Δείτε τι έγινε με τις πυρκαγιές και αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα πλαίσιου συγκεκριμένου για την προστασία του.
Πόσοι συζητάμε γι αυτά; Έχουν οι περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις στην ατζέντα τους προτάσεις για τέτοια ζητήματα που γίνονται πιο σημαντικά μετά και τα όσα ακολουθούν τις πυρκαγιές και όχι μόνο.
«Κάθε χρόνο πεθαίνουν εκατομμύρια άτομα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του τοξικού αέρα που αναπνέουμε– άσμα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά κ.λ.π. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες άτομα πεθαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες σε αστικό περιβάλλον λόγω των κυμάτων καύσωνα και της επακόλουθης θερμικής καταπόνησης» σημειώνεται στην έκθεση.
Να αναλογιστούμε ότι στις ΗΠΑ η τοπική αυτοδιοίκηση δαπανά το 1/3 του προϋπολογισμού της για δενδροφύτευση και την συντήρηση του υπάρχοντος αστικού πράσινου δεδομένου ότι χάνουν γύρω στα 4 εκατομμύρια δένδρα ετησίως.
Αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του εγχώριου πολιτικού συστήματος δυστυχώς έχει άλλες προτεραιότητες.
Είναι η ώρα – από «χθες»- να αλλάξουμε προτεραιότητες και να ασχοληθούμε με τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα και σε με κεντρικό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό. Εκτός αν δεν μας ενδιαφέρει και θελουμε να συζητάμε τα επουσιώδη. Και αυτό είναι έγκλημα και για τις επόμενες γενιές!

 

Τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα που σαρώνουν τη χώρα, σε συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών, αποτελούν τρανή απόδειξη ότι τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος που πιθανότατα είναι το ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Χρειάζονται ολοκληρωμένα σχέδια και επενδύσεις για να καταστούν οι υποδομές μας ανθεκτικές απέναντι στην κλιματική κρίση. 

 

Απαιτούνται 13 επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση των ρεμάτων. Όχι μόνο για καθαρισμούς και διανοίξεις υφιστάμενων, αλλά και παλαιότερων που έχουν «στερέψει» και μπορεί είτε με την κρατική παρέμβαση είτε,δυστυχώς, από τη φύση ξαφνικά να διανοιγούν. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το ΤΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής όλων των ρεμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Οι ευθύνες της αυτοδιοίκησης

Παράλληλα, πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν στις υποδομές και τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, όπως και τη διάνοιξη και συντήρηση ρεμάτων (Υπουργείο Υποδομών, Περιφέρειες και δήμοι), ώστε όσοι πόροι διαθέτουν στο εξής και θα είναι πολλοί, να απορροφώνται γρήγορα. Προφανώς, σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια κατεύθυνση θα παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πολλές φορές αποποιείται με ευκολία των ευθυνών της.

 

#ΤΟΣΤΙΓΜΑ