in

Το Στίγμα | Η Ήπειρος θέλει άλλη μορφή ανάπτυξης

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Θέλουμε μια περιφέρεια στηριγμένη μόνο στον τριτογενή τομέα; Προφανώς όχι και σίγουρα στην περιφέρειά μας, στην Ήπειρο, με τις αστείρευτες δυνατότητες να υπάρξει ανάπτυξη βασισμένη μόνο στην εστίαση, στα καφέ και στα delivery;

Μια αναπτυγμένη περιφέρεια πρέπει να έχει στο επίκεντρό της μια νέα μορφή ανάπτυξης, ένα νέο περιφερειακό παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που θα ανατρέψει το συσχετισμό υπέρ της παραγωγής και όχι υπέρ των υπηρεσιών.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να μπει στο περιθώριο ή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το φαύλο παρασιτικό πολιτικό σύστημα που έχει τα πλοκάμια του σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ακόμα και εδώ στην περιφέρεια.

Επί της ουσίας είναι επιτακτική η ανάγκη –η στήλη το έχει τονίσει πολλές φορές σε σημείο που γίνεται κουραστικό- για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο την αγροτική παραγωγή και την αγροδιατροφή.

Αυτό πρέπει να είναι προτεραιότητα για το μέλλον της Περιφέρειας Ηπείρου. Επιβάλλεται ένας ευρύτερος επανασχεδιασμός στρατηγικός για την Ήπειρο με εντελώς διαφορετικό όραμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Πρέπει να υπάρξει μετεξέλιξη και όχι να υπάρχουν μόνο στοχοπροσήλωση σε δρόμους και έργα. Καλά είναι και αυτά, αλλά πρέπει να δοθεί έμφαση σε αναπτυξιακές δράσεις που έχουν να κάνουν με την αγροδιατροφή μας, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Και γι’ αυτούς τους τομείς υπάρχουν πολλά χρήματα από τα περιφερειακά προγράμματα.

Η προστιθέμενη αξία μας δεν είναι οι δρόμοι. Πχ με «όχημα» την τροφή, επιχειρείται να αλλάξουν παγκόσμια τα μοντέλα των ίδιων των κοινωνικών σχέσεων και συγκροτήσεων.

Οι χώρες που πέρασαν κρίση παρόμοια με της Ελλάδος, φρόντισαν να χτίσουν σχολές που είχαν σχέση με το περιφερειακό ΑΕΠ κάθε περιοχής, ούτε ώστε οι τοπικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται την παραγόμενη γνώση, αλλά και τα παιδιά που θα σπούδαζαν να έβρισκαν δουλειά στον τόπο τους και να βοηθούσαν έτσι την ανάπτυξη.

Κανείς δεν πείραξε τόσα χρόνια το παρασιτικό μοντέλο ανάπτυξης. Κανείς. Η Ήπειρος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Υπάρχει σημαντικό δυναμικό, τόσο σε δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας πρώτων υλών αλλά και, κυρίως, ένα υψηλό ανθρώπινο δυναμικό επιχειρηματιών που μπορούν να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη της μεταποίησης.

Η Ήπειρος μπορεί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα με βάση τα νέα δεδομένα της εποχής, αλλά και με γνώμονα τις ίσες ευκαιρίες, την ισότητα και ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΑΙΧΜΗ

Ας προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα

Η κρίση σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Σταθερές δεκαετιών ανατρέπονται και η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομική κρίση θα είναι μεγαλύτερη του 2008-2009 και τα όσα επακολούθησαν της κατάρρευσης της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί ή δεν θέλει να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, ανακοινώνουν μέτρα ενίσχυσης των οικονομιών τους. Έκτακτες συνθήκες και έκτακτες αποφάσεις που ουδείς μπορεί να προδιαγράψει και την μελλοντική πορεία των οικονομιών.
Το ζήτημα είναι μετά την κρίση να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία όρθια και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι πρέπει να κινηθούν.
Είναι λογικό η αγωνία να κυριαρχεί παντού, όπως και η αβεβαιότητα για το αύριο, ειδικά σε μια κοινωνία που πέρασε μια δεκαετή οδυνηρή εμπειρία με τα τρία μνημόνια.
Ο ελληνικός λαός όμως άντεξε με πάρα πολλές θυσίες και το στοίχημα είναι να αντέξει και στην παρούσα κρίση. Εκτός όμως από τις αντοχές που πρέπει να επιδείξει ο ελληνικός λαός που μέχρι στιγμής πειθαρχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, πρέπει η επόμενη μέρα να τον βρει με ένα πλαίσιο που δεν θα του ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών και θα του δημιουργεί συνθήκες επί τα χείρω.
Ας προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη μέρα.

 

Επί του πιεστηρίου

Αναστοχασμός

Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχουν μονομερείς ευθύνες. Ιδίως σε μεγάλα θέματα που εμπλέκονται και πολλοί διεθνείς ανταγωνιστικοί μηχανισμοί. Το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στην Άρτα για την Μικρασιατική Καταστροφή (συνδιοργάνωση Μ/Φ Σύλλογος Σκουφάς και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) δίνει αφορμές για αναστοχασμό. Προφανώς έγιναν λάθη σημαντικά πριν 100 χρόνια. Λάθη Ηγεσίας, Στρατηγικής, Λήψης Αποφάσεων. Τα μαθήματα και διδάγματα της Ιστορίας να φωτίσουν το δρόμο για το μέλλον. Πολλές φορές, το παρελθόν, η ιστορία, δίνει μαθήματα για το μέλλον. Και μην ξεχνάμε ότι η ύπαρξη ισχυρών ηγεσιών είναι συνθήκη επιβίωσης για ένα Κράτος (σ.σ. αυτό ισχύει και για την αυτοδιοίκηση και για άλλα πεδία). Όπως και η επιτυχία σχετίζεται με την επιλογή της σωστής στρατηγικής. Παράλληλα, όμως μια Ηγεσία, πρέπει να έχει και όραμα για να μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *