in

Το Στίγμα: Ο Μινώταυρος του κορωνοϊού και το νέο ΕΣΥ

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Η παρούσα τρομερή κρίση λόγω κορωνοϊού αλλάζει ριζικά τις ζωές όλων μας και μας οδηγεί σε μια νέα «κανονικότητα» χωρίς τις σταθερές του παρελθόντος. Η πανδημία αλλάζει εκ βάθρων αντιλήψεις, συμπεριφορές, συνήθειες, αλλά και βάζει νέα διλήμματα στο τραπέζι του διαλόγου. Κυρίως όμως αναδεικνύει πτυχές της ζωής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής που είχαν παραμεριστεί τις τελευταίες δεκαετίες και δεν θεωρούνταν ελκυστικές προς συζήτηση.

Όμως η ζωή τα φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου και μας οδηγεί σε ευρύτερες σκέψεις. Τι θα μας αφήσει ως κληρονομιά ο κορωναϊός; Τι θα αλλάξει στη ζωή μας ριζικά; Η κανονικότητα, όταν αυτή επιστρέψει, τι χαρακτηριστικά θα έχει; Αυτά και άλλα ερωτήματα απασχολούν σχεδόν όλους το τελευταίο διάστημα. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο και ενισχύει τον αναστοχασμό μας.

O Μινώταυρος του κορωνοϊού
Ήδη, βλέπουμε ότι πολλά αλλάζουν καθημερινά σε πολλά επίπεδα. Οι σταθερές του παρελθόντος δεν υπάρχουν και εισερχόμαστε σε μια «πορεία» σε «λαβύρινθο» με τον κορωνοϊό σε ρόλο Μινώταυρου. Και το ερώτημα είναι που είναι ο μίτος για να εξέλθουμε και να αλλάξουμε την πορεία μας με θετική αύρα.

Η εποχή της πανδημίας σίγουρα μας δίνει «όπλα» για να αλλάξουμε και τις συνθήκες της ζωής μας. Να αναστοχαστούμε πάνω σε πρότυπα ζωής, σε στάσεις και συμπεριφορές, αλλά κυρίως να επεξεργαστούμε σχέδια και δράσεις που θα έχουν ως μαγιά το συναισθηματισμό της τρέχουσας περιόδου.

Η νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται σε πολλά πεδία μπορεί να πρέπει να έχει και το συναισθηματικό θετικό φορτίο για να υπάρχει και άλλη μια νότα που θα ενισχύει την αισιοδοξία και την ελπίδα.

Περίοδος αναστοχασμού
Η κρίση, όταν τελειώσει είναι σίγουρο ότι θα διαμορφώσει νέες συνθήκες και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Κυρίως όμως θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον μέσα και από τη φάση της αυτογνωσίας που βιώνουμε συλλογικά ως κοινωνία.

Σε αυτό το νέο τοπίο οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε την επόμενη μέρα και να αναλογιστούμε τι είχε γίνει λάθος τα προηγούμενα χρόνια σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας πολιτικής.

Είναι περίοδος ενός νέου αναστοχασμού για σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αναδεικνύονται λόγω και της κρίσης, τόσο στο οικονομικό, πολιτικό, οικονομικό, αλλά ακόμα και στο ηθικό πεδίο.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όπως είναι σήμερα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία αναδείχθηκαν με την πανδημία και αυτά –ειδικά για την Ήπειρο- φωτίζει σήμερα η Δημοκρατική Φωνή με εκτενές της ρεπορτάζ. Αυτό το έτος που πολέμου με την πανδημία δεν έγινε η ενίσχυση που έπρεπε και για την οποία φώναζαν πρωτίστως οι υγειονομικοί.

 

Η νέα πραγματικότητα
Ένα και από τα σημαντικά θέματα συζήτησης πρέπει να αποτελέσει η ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά και άλλων δομών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και παρεμβάσεων που θα οικοδομήσουν ένα νέο ΕΣΥ και να μην μείνουμε στις διορθωτικές κινήσεις λόγω της πανδημίας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όπως είναι σήμερα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία αναδείχθηκαν με την πανδημία και αυτά –ειδικά για την Ήπειρο- φωτίζει σήμερα η Δημοκρατική Φωνή με εκτενές της ρεπορτάζ. Αυτό το έτος που πολέμου με την πανδημία δεν έγινε η ενίσχυση που έπρεπε και για την οποία φώναζαν πρωτίστως οι υγειονομικοί.

Δεν ήταν ιδεοληπτικό ζήτημα, αλλά ζωτικής σημασίας για την υγεία των πολιτών. Σε τελική ανάλυση, ας υπάρξει περικοπή άλλων δαπανών και να δοθούν περισσότερα στην υγεία με ενίσχυση των μονάδων και βέβαια με ίδρυση και λειτουργία πολλών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για Covid-19.

Το νέο ΕΣΥ
Το ήδη εξαντλημένο ΕΣΥ εκπέμπει πολλαπλά SOS. Σε έναν πόλεμο συμμετέχουν και στηρίζουν όλοι. Δεν πρέπει να υπάρχουν απόντες από τις μάχες. Δεν είναι ώρα για κριτική, για το ποια λάθη έγιναν και τι καθυστερήσεις υπήρξαν. Ο απολογισμός θα γίνει μετά. Είναι ώρα δραστικών αποφάσεων.

Το κέρδος ας περιμένει. Είναι ώρα πολέμου και στιγμές ευθύνης για όλους.
Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών. Το αίτημα για ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ είναι πάνδημο.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την πανδημία όλα θα είναι διαφορετικά. Και όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι, «όλα τα πράγματα αλλάζουν, κι εμείς αλλάζουμε μαζί μ’ αυτά» (Omnia mutantur, nos et mutamur in illis). Ας είναι και το ΕΣΥ πιο σύγχρονο και πιο ισχυρό και ας μην το καταπιεί ο Μινώταυρος του κορωνοϊού. Θα είναι όφελος για όλους.