Προ ημερών στο Βήμα της Κυριακής υπήρχε κεντρικό άρθρο για το φωτεινό παράδειγμα της Κρήτης και περιέγραφε πως η συγκεκριμένη περιφέρεια κάνει άλματα. Στο ίδιο κείμενο της έγκριτης εφημερίδας, όπου εργάζομαι 25 χρόνια, ο διευθυντής της Αντώνης Καρακούσης, σημείωσε πολλά για το πως αναπτύσσεται η Κρήτη, αλλά μας επιφύλαξε και θετική αναφορά. «Το ευτύχημα είναι ότι αντίστοιχες νησίδες μεγάλων προσδοκιών ευδοκιμούν σε όλη τη χώρα» έγραψε και συνέχισε για την περιφέρειά μας: «Και στην Ηπειρο η αναγέννηση είναι εμφανής. Η άλλοτε φτωχότερη περιφέρεια της χώρας φανερώνει νοικοκυριό, προκοπή και εισοδήματα. Τα Γιάννενα σφύζουν τα τελευταία χρόνια από ζωή. Η ανάπτυξη των οδικών αξόνων ήρε τον αποκλεισμό και άλλαξε την οικονομική γεωγραφία της περιοχής».
Κατά καιρούς από αυτή εδώ τη στήλη έχω γράψει ότι ζούμε σε μια πολύ προνομιούχα περιοχή. Ζούμε σε μια περιφέρεια με πολύ πλούσια ιστορία και υπέροχο φυσικό περιβάλλον της (βουνό – θάλασσα – κάμπος, συνδυασμένα άψογα) και άρα πολλά μπορεί να γίνουν για να κάνουμε άλματα προόδου.
Συζητώντας με τον Αντ. Καρακούση εκτενώς το συγκεκριμένο άρθρο επικαλέστηκε συνομιλία του με κεντρικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας, ο οποίος του είπε για τις «νοικοκυρεμένες» επιχειρήσεις στην Ήπειρο, τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν και το άκρως ενδιαφέρον ότι στο πεδίο των «κόκκινων δανείων» είμαστε αρκετά χαμηλά σε σχέση με άλλες περιφέρειες.
Επειδή όμως εισερχόμαστε στην τουριστική περίοδο και διάβασα προχθές τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια περί μεγάλης προσέλευσης τουριστών και από τα Βαλκάνια που μας ενδιαφέρουν καθώς με την Εγνατία είναι εύκολο να έρθουν στην Ήπειρο, θα εστιάσω και πάλι στον τουρισμό που πρέπει να έχει ακόμα πιο σημαντική θέση στην τοπική οικονομία.
Ο τουρισμός ήταν, είναι και πρέπει να είναι, ακόμα περισσότερο, ένας από τους βασικούς άξονες της τοπικής μας οικονομίας. Η συμβολή του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αλλά και εισοδήματος είναι πολύ σημαντική. Μπορεί, όμως, να γίνει ακόμα σημαντικότερη με τις ανάλογες διαρθρωτικές και διορθωτικές «κινήσεις» που πρέπει να γίνουν.
Η Ήπειρος διαθέτει αστείρευτες πηγές, πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, εξαιρετικές επιχειρήσεις και μονάδες και βέβαια υψηλής ποιότητας προϊόντα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι τα έχουμε όλα και μπορούμε να γίνουμε ηγέτες στο πεδίο της τουριστικής οικονομίας.
Να προωθήσουμε και να στηρίξουμε προσπάθειες στο πεδίο του τουρισμού που όμως θα ξεφεύγουν και από την παλαιά λογική και νοοτροπία. Ο τουρισμός των επόμενων δεκαετιών πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τοπική παραγωγή και κατ’ επέκταση την προώθηση μέσω του τουριστικού προϊόντος και των τοπικών μας αγαθών.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι ένα πεδίο που πρέπει να εστιάσουμε στην Ήπειρο, ακόμα περισσότερο. Εξάλλου, η ανάδειξη της «άλλης Ελλάδας» ειδικά μέσω των μορφών εναλλακτικού τουρισμού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τις επόμενες δεκαετίες.
Το μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας φυσικά είναι κυρίαρχο στον ελληνικό τουρισμό και αποτελεί και τη βάση της διεθνούς αναγνωρισιμότητάς του. Όμως η Ήπειρος, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στον επισκέπτη της, με εμπειρίες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Στόχος πρέπει να είναι να αναδειχθούν αυτές οι ειδικές μορφές τουρισμού, ο εναλλακτικός τουρισμός, όπως αλλιώς αποκαλείται. Και η Ήπειρος έχει τεράστιες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα. Υπάρχουν ποιοτικές υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες με εξαιρετική δυναμική, ιδιαίτερα πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, canyoning, αναρρίχηση, τοξοβολία, ιππασία. Υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, ενώ σε κοντινή απόσταση –με την Εγνατία Οδό- αναπτύσσονται και τα θαλάσσια σπορ. Όλα στην ίδια περιφέρεια, όπου ελπίζουμε να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι υποδομές και το αθηνοκεντρικό κράτος να συνδράμει ακόμα περισσότερο.
Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι μορφές τουρισμού, όταν σχεδιάζονται σωστά, εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο και τον στόχο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καλλιεργώντας και στον τουρίστα σχέση αρμονίας και σεβασμού με το φυσικό περιβάλλον.
Στη νέα εποχή, που ανατέλλει για τον τουρισμό, το βασικό στοιχείο, που ο τουρίστας αναζητεί είναι η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα. Η Ήπειρος είναι ευλογημένη με εξαιρετικό φυσικό κάλλος, με περιοχές με έντονη παράδοση, ιστορία και ταυτότητα, ενώ και η τοπική γαστρονομία (τα τοπικά μας προϊόντα) αποτελούν εξαιρετική παρακαταθήκη για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ειδικά σε μία εποχή, που κερδίζει έδαφος αυτό που αποκαλείται slow tourism, δηλαδή ο τουρισμός χωρίς βιασύνη, που δίνει έμφαση στην ποιοτική – αυθεντική εμπειρία.
Οι ευκαιρίες είναι μπροστά και η Ήπειρος μπορεί και πρέπει να είναι στην πρωτοπορία της τουριστικής οικονομίας.
Επί του πιεστηρίου
Το ενεργειακό κόστος των Δήμων
Οι αυξήσεις του ενεργειακού κόστους κλυδωνίζουν τη βιωσιμότητα των Δήμων και ήδη ακούγονται πολλές γκρίνιες από δημάρχους και της περιοχής μας. Τα σημερινά κοστολογικά επίπεδα είναι δυσβάστακτα, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η επιδότηση που έχει ήδη δώσει το Κράτος σε κάποια τιμολόγια. Για το σκοπό αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα οικονομική ενίσχυση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ζητά και η ΚΕΔΕ, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται νέα οικονομική στήριξη ύψους 100 εκ. μέσα στον Ιούνιο για τους δήμους. Φθάνει αυτό; Όχι. Την ίδια στιγμή υπάρχει το αντίστοιχο πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν και οι ΔΕΥΑ των Δήμων αλλά και οι Δήμοι με Διευθύνσεις Ύδρευσης, που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών δικτύων ύδρευσης. Και επ’ αυτού ίσως έχουμε εξελίξεις σύντομα.