H ενίσχυση του ρόλου και της θέσης της αυτοδιοίκησης, φυσικά με ταυτόχρονη δημιουργία θεσμών ελέγχου και διαφάνειας, αποτελεί ασφαλές αντίδοτο για τις περιφέρειες και τους δήμους στην σημερινή εποχή, κατά τη οποία πρέπει να έχει σαφές σχέδιο για την ανάπτυξη και σε τοπικό επίπεδο και να μην περιμένουμε μόνο από το Κράτος.
Αναμφίβολα τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σε όλη την Ήπειρο, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι η ώρα –προφανώς και πρέπει να γίνει συζήτηση- να αναλωθούμε σε μια εύκολη και ανέξοδη καταγγελία διαφόρων γεγονότων. Πολλά έχουν γίνει, άλλα έχουν καθυστερήσει και άλλα έχουν παγώσει, ενώ πολλές φορές μην ξεχνάμε ότι οι αυτοδιοικητικοί και εδώ στην Ήπειρο έχουν να αντιμετωπίσουν το «υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό Κράτος» με ότι αυτό σημαίνει για τις βοήθειες που πρέπει να δώσει στην ελληνική περιφέρεια που μοχθεί καθημερινά.
Η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο εφαρμογής προοδευτικών και καινοτόμων πολιτικών και την μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Επίσης ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και οι δήμοι της περιοχής μας, μπορούν και πρέπει να είναι βασικός μοχλοί ανάπτυξης και απασχόλησης με την αξιοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για περισσότερο σταθερή εργασία των ανέργων ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών.
Ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για την Ήπειρο, της νέας εποχής, είτε συμμετέχει κανείς ως υποψήφιος, είτε όχι, ενώ μην λησμονεί κανείς πέρα από τον λόγο των Ηπειρωτών που ζουν στην περιφέρεια και τις απόψεις της αποδημίας.
Η περιοχή μπορεί να πάει μπροστά. Έχει πολλές δυνατότητές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ολόπλευρη ανάπτυξη, και με εργαλείο την κοινωνική διαβούλευση, την συλλογικότητα και την διαφάνεια, δύναται να κάνει άλματα.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση στα εξής σημεία:
• Την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης για δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής, μέσω της αξιοποίησης πιστώσεων από το ΕΣΠΑ, το εθνικό ΠΔΕ και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για μια Ήπειρο, της ανάπτυξης και της καινοτομίας και της ισόρροπης οικονομικής ανασυγκρότησης .
• Την αξιοποίηση με όραμα, δικαιοσύνη και διαφάνεια των προγραμμάτων κατά της ανεργίας με ρήτρα αποτελέσματος και στόχο την μόνιμη απασχόληση.
• Την Ήπειρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στη βάση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας των πολιτών.
• Την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος και του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην περιοχή. Ο πολιτισμός, η ιστορία μας και ο αθλητισμός πρέπει να γίνουν προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες.
• Όσον αφορά το νερό, την καθαριότητα, τη δημόσια γη και την ενέργεια, είναι αυτονόητο και πρέπει να επισημανθεί με τον πιο ηχηρό τρόπο, ότι αποτελούν κοινωνικά αγαθά. Πρέπει να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους, με παράλληλη αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και μην ξεχνάμε και την διαρκή επαγρύπνηση για τις νέες μορφές –όχι όλες- «ήπιας ανάπτυξης» για την «πράσινη ενέργεια» που πλήττουν και το περιβάλλον της περιοχής μας.
Κομβικό σημείο της επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό, με την εκμετάλλευση όλων των δεξιοτήτων του, με αξιολόγηση και αξιοκρατία, ενώ μην λησμονούμε τον κομβικό ρόλο του Πανεπιστημίου και των τμημάτων του.
Επίσης η εξωστρέφεια και η άρρηκτη συνεργασία με τους φορείς και τους θεσμούς της πολιτείας και τις κοινωνικές τους δράσεις είναι βασική προτεραιότητα της νέας αυτοδιοίκησης της επόμενης περιόδου.
Η Ήπειρος μας αφορά όλους, είτε κανείς ζει στην πόλη, είτε όχι και έχει δικαίωμα παρέμβασης στο δημόσιο διάλογο. Ιδιαίτερα αφορά τους νέους, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη σκυτάλη και να διεκδικήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια.
Αν και απέχουμε δυο χρόνια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλοί είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στο δημόσιο διάλογο και να υπάρξει γόνιμο αποτέλεσμα.
Το θετικό σημάδι είναι ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την συγκρότηση μιας ευρύτερης συμμαχίας, δημιουργικών δυνάμεων που θα ενώσει. Ό,τι άξιο παράγει η περιφέρεια πρέπει να βρίσκει διέξοδο, να αναδειχθεί, να φθάσει τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στα δημοτικά συμβούλια και παράλληλα να διαχέεται στην τοπική κοινωνία.
Η εκπροσώπηση πρέπει να γίνει αυθεντική, λειτουργική, δημοκρατική, δίκαιη, ανοικτή. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να ενθαρρυνθεί μια νέα αντίληψη και κουλτούρα συνεργασιών και συμμαχιών στην πράξη, αλλά και να προωθηθούν πρωτοβουλίες Ηπειρωτών΄.
Ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα για την Ήπειρο, της νέας εποχής, είτε συμμετέχει κανείς ως υποψήφιος, είτε όχι, ενώ μην λησμονεί κανείς πέρα από τον λόγο των Ηπειρωτών που ζουν στην περιφέρεια και τις απόψεις της αποδημίας. Εξάλλου, αν και απέχουμε δυο χρόνια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλοί είναι διατεθειμένοι να συνδράμουν στο δημόσιο διάλογο και να υπάρξει γόνιμο αποτέλεσμα.
Οι ευκαιρίες υπάρχουν, οι πόροι μπορεί να βρεθούν, οι ιδέες είναι αμέτρητες, η διάθεση για προσφορά πολλών περισσεύει, ενώ το φιλότιμο είναι αμέτρητο.
Καμία φωνή δεν περισσεύει. Οι υποψήφιοι την δουλειά τους και οι πολίτες τη δική τους, με την κατάθεση προτάσεων, απόψεων και ιδεών για την ΄Ηπειρο του μέλλοντος.