Ξεκίνησε η εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού και η κυβέρνηση προσδοκά να πετύχει το μέτρο ώστε να καταλαγιάσει, ειδικά στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, η γκρίνια και η κριτική για την ακρίβεια σε βασικά είδη, αγαθά και προϊόντα.
Μπορεί όμως ένα μέτρο όπως αυτό να αλλάξει το κλίμα και πραγματικά να δημιουργήσει συνθήκες διαφορετικές από τις σημερινές; Δύσκολο καθώς το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού γέμισε από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία και πριν από την εφαρμογή του μέτρου ήταν σε χαμηλότερες τιμές από τα επώνυμα προϊόντα.
Θεωρητικά και ο καταναλωτής θα μπορούσε με ένα σχεδιασμό και «κυνήγι προσφορών» να διαμορφώσει το δικό του καλάθι που μπορεί να είναι και πιο ποιοτικό.
Λύνει και αυτή η επιλογή το πρόβλημα; Προφανώς όχι.
Το ζήτημα όμως είναι κατά ποσό γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά και κατά ποσό επιδρά η πίεση από το αρμόδιο υπουργείο στις εταιρείες και στα σούπερ μάρκετ για να κρατηθούν χαμηλές οι τιμές.
Να δούμε λίγο και τα κέρδη των εταιρειών και των σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια και τι πραγματικά έκαναν για να συμβάλλουν στην δημιουργία αντιπληθωριστικού κλίματος;
Επι της ουσίας αυτό το μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα και όποιος υποστηρίξει το αντίθετο κάνει μεγάλο λάθος καθώς δεν αναμένεται να δημιουργηθούν αντιπληθωριστικές πιέσεις.
Ο κάθε λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί διαιώνιση της κρίσης αλλά άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις.
Ως εκ τούτου και το μέτρο αυτό θα κριθεί στην πράξη.
Oικονομικά αναλφάβητοι εν έτει 2022!
Ακούμε έννοιες, όπως πληθωρισμός, επιτόκια, ΑΕΠ και οι περισσότεροι Ελληνες και Ελληνίδες αγνοούν τι είναι. Και όμως είναι έννοιες τόσο κρίσιμες για την ίδια μας την καθημερινότητα. Τι κάνει η επίσημη Πολιτεία τις τελευταίες δεκαετίες; Απολύτως τίποτα.
Θέλουμε οικονομικά αναλφάβητους πολίτες; Μας ευνοεί αυτή η κατάσταση ως κοινωνία; Προφανώς όχι. Γιατί είναι μείζον ζήτημα να ξέρουμε βασικούς όρους για να μπορέσουμε να λάβουμε σωστές αποφάσεις για την οικονομική μας κατάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε έρμαιο δυστυχώς διαφόρων αετονύχηδών και βέβαια λαμβάνουμε, αγνοώντας βασικά οικονομικά, καταστροφικές αποφάσεις για την ίδια μας τη ζωή.
Μπορεί να αλλάξει αυτό; Προφανώς και μπορεί. Αρκεί να επανασχεδιάσουμε τα προγράμματα σπουδών και να βάλουμε και την οικονομία στο παιχνίδι με τις έννοιές της. Θα είναι χρήσιμο για όλους και πρωτίστως για τα παιδιά.
Όσοι είμαστε κάποιας ηλικίας, σίγουρα άνω των 40, όταν πηγαίναμε δημοτικό γράφαμε έκθεση για την αποταμίευση. Η 31η Οκτωβρίου ήταν αφιερωμένη στην έννοια της αποταμίευσης και όχι των δανείων και των άσκοπων εξόδων. Και το δώρο μας; Ενας κουμπαράς από το ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Πόσο σημαντικό και σημειολογικό γιατί ένα παιδί σε αυτή την μικρή ηλικία κατανοούσε την αξία του χρήματος.
Τα χρόνια πέρασαν και αυτά έμειναν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και όμως οι εποχές άλλαξαν και μπήκαν στην ζωή μας σύγχρονες έννοιες, σύνθετες οικονομικά και αντί να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην κατανόησή τους, επιστημονικά αποδεικνύεται από έρευνες, ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό οικονομικά αναλφάβητων.
«Το αλφαβητάρι της οικονομίας για παιδιά μέχρι 12 ετών» είναι το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Νικόλαου Φίλιππα, μια έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Πολιτισμού , Έρευνας και Τεκμηρίωσης. Παρουσιάστηκε προ ημερών στον ΙΑΝΟ. Αυτό το βιβλίο (σ.σ. χαμηλή τιμή και τα έσοδα κατευθύνονται προς το ΚΕΘΕΑ ή ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό μέσω διαδικτύου) κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και περιλαμβάνει πάνω από 120 βασικά λήμματα της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επιστήμης, που συνοδεύονται από 9 μικρές και περιεκτικές ιστορίες, οι οποίες συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση των αναφερόμενων εννοιών.
Τι με εξέπληξε; Στην παρουσίαση του βιβλίου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αγγελος Κότιος σημείωσε ότι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές των οικονομικών σχολών αγνοούν βασικές έννοιες της οικονομίας. Μεγάλο πρόβλημα για μια κοινωνία που θέλει να κάνει άλματα μπροστά.
Το δυσάρεστο είναι ότι ελάχιστοι ασχολούνται αν και αφορούν την ίδια μας τη ζωή. Γιατί πριν δεκαετίες δεν ανοιγόμασταν οικονομικά εάν δεν είμασταν σίγουροι για τα βήματά μας και κινούμασταν πιο ορθολογικά στις οικονομικές μας αποφάσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως κυλήσαμε σε μονοπάτια που μας οδήγησαν στον υπερδανεισμό με τις γνωστές συνέπειες.
Είναι η ώρα για αλλαγή πλεύσης. Και αυτό το βιβλίο συμβάλλει στην αλλαγή πλεύσης για μια κοινωνία που θα ξέρει το βασικό οικονομικό αλφάβητο! Είναι ζήτημα επιβίωσης.