in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Αγώνας δρόμου εν μέσω θέρους για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Τα δεδομένα για την Ήπειρο.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ο Αύγουστος, ως μήνας διακοπών, δεν προσφέρεται για αποφάσεις, όμως οι κομματικές διεργασίες έχουν ήδη μπει στα βαθιά ενόψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από Σεπτέμβριο η διαδικασία επιλογής υποψηφίων μπαίνει στο τελικό στάδιο, αν και ήδη σε κάποιες περιπτώσεις το σκηνικό έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα για κάθε κόμμα είναι διαφορετικά.

Οι κομματικές διεργασίες ουσιαστικά κινούνται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά αυτό των ενδεχόμενων εκλογικών συνεργασιών, τουλάχιστον σε ο,τι αφορά τις τοπικές εκλογές. Στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφεται μία γενικότερη πρόθεση από πλευράς κομμάτων, να αφήσουν την πρωτοβουλία των συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο. Αυτό βέβαια πηγάζει και από το γεγονός ότι οι τοπικές εκλογές έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που ευνοούν συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο παρά σε οριζόντια βάση. Το ζητούμενο βέβαια σε κάθε περίπτωση είναι το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το σκηνικό με τους υποψήφιους σε κάθε δήμο.

Στην Ήπειρο το ζήτημα των συνεργασιών έχει φύγει από το προσκήνιο για τα καλά. Στην Άρτα ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει δικό του υποψήφιο, τον Πάνο Καραγιώργο, με το ΠΑΣΟΚ να μην καταλήγει σε υποψήφιο, στην Πρέβεζα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στηρίζει κριτικά αλλά όχι επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής τον Γιώργο Νίτσα ενώ στα Γιάννενα επιθυμεί να κατεβάσει αυτόνομο υποψήφιο κόντρα στον Θωμά Μπέγκα.

Η τελευταία πιθανότητα ίσως τινάξει στον αέρα μια ενδεχόμενη θετική εξέλιξη για την πολιτική αλλαγή στο Δήμο Ιωαννιτών.

Συνεργασία βέβαια δεν θα έχουμε ούτε στην Περιφέρεια καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

Η Ν.Δ πλην Δήμου Ζηρού καταλήγει σε κομματικούς υποψηφίους στους Δήμους της Περιφέρειας μας.

Όσο αφορά την κεντρική γραμμή της Λ. Συγγρού.

Δεν περιελάμβανε εκπλήξεις – όπως αναμενόταν άλλωστε – η ανακοίνωση της Πειραιώς με τους υποψήφιους που επέλεξε για τη διεκδίκηση των τριών μεγάλων δήμων της χώρας. Έτσι, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τους νυν δημάρχους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά».

Αυτό που μετράει αυτή την στιγμή κομβικά για την κυβέρνηση και οριοθετείται ως πρώτος στόχος είναι να κατορθώσει να κερδίσει όσο τον δυνατόν περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα έργα αλλά και οι εξουσίες που θα διαχειριστούν πρωτίστως οι Περιφέρειες είναι κομβικής σημασίας.

Όσον αφορά τέλος στην Περιφέρεια Ηπείρου εκεί φαίνεται ξεκάθαρα ότι το “πάνω χέρι” για να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών ακόμη και από την πρώτη Κυριακή το έχει ο νυν Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την άλλη φαίνεται ότι θα έχει ενισχυμένη καταγραφή στους Δήμους με το μεγάλο στοίχημα να είναι ο Δήμος Πρέβεζας.

Ενώ η ΑΡΠΗ- Αριστερή Πρωτοβουλία- φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην Ήπειρο σε περιφερειακό επίπεδο, ιστορική παράταξη, και θα κατορθώσει να εκλέξει και πάλι Σύμβουλο.

Κυρίαρχο στοιχείο η απουσία σοβαρών ανθρώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε πολλές περιοχές της χώρας και στην Ήπειρο. Φαινόμενο της εποχής μας, πρόβλημα ή κατάντια; Η αποστροφή εμπλοκής ενός κόσμου με τα “κοινά” σε τοπικό επίπεδο πρέπει να προβληματίσει. Το μέλλον προβλέπεται δυστοπικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *