Διαχρονικά παρατηρείται επί ημερών όλων των Κυβερνήσεων που πέρασαν από την πολιτική ζωή του τόπου να πραγματοποιούνται αγροτικές κινητοποιήσεις με κρίσιμα αιτήματα των αγροτών προς επίλυση. Οι άνθρωποι της υπαίθρου κυρίως αγροτοκτηνοτρόφοι μαθημένοι να ακούνε προεκλογικές μεγαλοστομίες, έχουν δεχτεί κατάφορες αδικίες και έχουν υποστεί πολλές φορές την «εξαπάτηση» των προσδοκιών τους. Μερίδιο ευθύνης σίγουρα αναλογεί και στις ευρωπαϊκές «ντιρεκτίβες» και πολιτικές οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τις κατευθυνόμενες αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Η «ζοφερή» όμως πραγματικότητα που διαμορφώνεται σήμερα σε οικονομία και κοινωνία- κατάσταση που προφανώς επιδείνωσε η πανδημία , το «ράλι» τιμών αλλά και η μείωση της παραγωγής – με ελάχιστες ενισχύσεις- φαίνεται ότι οδηγούν σε «εκρηκτικές» καταστάσεις. Οι λίγοι αγρότες που έχουν απομείνει στην ύπαιθρο και δεν την έχουν εγκαταλείψει για κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο μοιάζουν τώρα εγκλωβισμένοι και ανήμποροι μπρος τις νέες προκλήσεις.
Ο Αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της ραγδαίας αύξησης στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και λόγω της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων και τέλος, της μειωμένης τελικής τιμής που πωλούν τα προϊόντα τους.
Κατά την παρούσα κατάσταση και ανεξάρτητα από την εξέλιξη των σημερινών αγροτικών κινητοποιήσεων, από το αν δηλαδή θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες το μέτωπο των μπλόκων ή αν θα αποκλιμακωθεί με κινητοποιήσεις σε αγροτικά κέντρα, οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου δεν απαντούν στα αιτήματα που προβάλλει ο κλάδος. Οι τελευταίες εξελίξεις ωστόσο στα γραφεία της πλατείας Βάθης, αφήνουν προσωρινά χωρίς συνομιλητή τους εκφραστές των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Και αυτό διότι μετά την παραίτηση Λιβανού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λόγω της απαράδεκτης στάσης στους αστεϊσμούς Δούκα στην Σπάρτη, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι συγκεκριμένο από πλευράς Κυβέρνησης. Η στάση που κρατά η σημερινή πολιτική Ηγεσία μοιάζει περισσότερο ως στάση αναμονής προσδοκώντας στην «αποκλιμάκωση» των κινητοποιήσεων, στην οικονομική εξόντωση και την σωματική κούραση των αγροτών.
Στην περιοχή μας έχουμε μπλόκα σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία. Ποιο συγκεκριμένα ύστερα από την μεγάλη κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Άρτας την προηγούμενη εβδομάδα , το κλείσιμο της γέφυρας και την διαμαρτυρία στο πολιτικό γραφείο του κ. Στύλιου κλειστός παραμένει και ο κόμβος Παππακώστα ενώ τρακτέρ παρατάχθηκαν και έξω από το Δημαρχείο Αρταίων όπου συζητήθηκε το θέμα των κινητοποιήσεων σε έκτακτη συνεδρίαση. Στην Πρέβεζα «φουντώνει» το Μπλόκο στο Καναλάκι με αγρότες από όλη την περιοχή του Φαναρίου να κάνουν την εμφάνιση τους. Αγρότες από την περιοχή του Λούρου βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους στην Άρτα.
Ο Αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω του υψηλού κόστους της παραγωγής το οποίο έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της ραγδαίας αύξησης στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και λόγω της αύξησης στις τιμές των λιπασμάτων και τέλος, της μειωμένης τελικής τιμής που πωλούν τα προϊόντα τους.
Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η αναλυτική ανακοίνωση της πανελλαδικής ομοσπονδίας αγροτών η οποία εξηγεί επαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο αλλά λειτουργεί παράλληλα ως αγωνιστικό κάλεσμα κλιμάκωσης, συσπείρωσης και ενότητας για το επόμενο διάστημα.
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι, τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και ο κόμπος έφτασε στο κτένι. Είναι ζητήματα επιβίωσης και παραμονής στα χωριά μας. Με το κόστος παραγωγής να είναι δυσβάστακτο για τις καλλιέργειες μας, το πετρέλαιο και το ρεύμα πανάκριβα για μας τους αγρότες, αλλά για τους μεγαλοεργοστασιάρχες και τους εφοπλιστές αφορολόγητο και επιδοτούμενο πετρέλαιο και ρεύμα, τα αγροτοεφόδια σε διπλάσια τιμή από πέρυσι με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι να μην έχουν την δυνατότητα φέτος να καλλιεργήσουν. Παρότι την περσινή χρονιά οι τιμές των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων ήταν ικανοποιητικές πράγμα που δεν γνωρίζουμε για την φετινή χρονιά, διότι κουμάντο για τις τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων κάνουν δύο τρεις έμποροι στην περιοχή μας. Αυτοί καθορίζουν το πότε θα αγοράσουν με τι τιμή θα αγοράσουν και εντέλει αν θα αγοράσουν. Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τις θεωρούμε κοροϊδία. Εξάλλου είναι εξαγγελίες του Νοεμβρίου που αυτές μας ανάγκασαν να βγούμε στους δρόμους. Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής 80% για Αύγουστο -Δεκέμβρη και 50% για τους μήνες Γενάρη-Φλεβάρη θέλουμε να γνωρίσουμε στη κυβέρνηση ότι και στους τέσσερις παραπάνω μήνες η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν χρησιμοποιεί το αγροτικό ρεύμα γιατί δεν ποτίζουν και εξάλλου το αίτημα μας είναι «Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής».
Τα αιτήματα επομένως που προκύπτουν μέσα από τις κινητοποιήσεις και την παραπάνω ανακοίνωση είναι τα ακόλουθα:
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
Με τα τρακτέρ στα μπλόκα λοιπόν σε πολλές περιοχές της χώρας και με κινητοποιήσεις και στην Ήπειρο, οι βιοπαλαιστές αγρότες δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν.
Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να κάνει τον «Πόντιο Πιλάτο» και να ψάξει να βρει άμεσα λύσεις. Ένας νέος «ιδιότυπος» κοινωνικός αυτοματισμός με αποδιοπομπαίο τράγο τους βιοπαλαιστές της γης θα της γυρίσει σίγουρα «μπούμερανγκ».