in

ΤΟ ΘΕΜΑ | ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ «ΔΦ» – Δύναμη μας η πένα μας!

Με την στήριξη σας συνεχίζουμε.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Η αρχή έγινε πριν από δύο χρόνια τέτοιες μέρες. Το έντυπο ταξίδι ξεκίνησε με όρεξη, «δυσκολίες», όνειρα και πολύ κόπο. Βέβαια οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει καιρό πριν.. σε ένα ημιυπόγειο κάπου στην Πρέβεζα.. Με λίγα μέσα οικονομικά και υλικοτεχνικά. Ο σχεδιασμός δύσκολος και η υλοποίηση ακόμα δυσκολότερη, ένα μέσο που καλούνταν να ταξιδέψει βλέπετε στα περίπτερα και σε συνδρομητές και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου… κάτι το μοναδικό για εφημερίδα όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Ο πρώτος στόχος για εμάς ήταν να αποτελέσει η «Δημοκρατική Φωνή» υπόθεση και των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, της Πρέβεζας, της Άρτας, των Ιωαννίνων, και της Θεσπρωτίας. Είμαστε μια οικογένεια με μέλη στους τέσσερις νομούς και σε απόδημους Ηπειρώτες στην υπόλοιπη Ελλάδα και με αυτή την νοοτροπία κινηθήκαμε στο δύσκολο τοπίο που διαμορφώνονταν και εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα λόγω του ενεργειακού κόστους. Ενεργειακό κόστος που έχει εκτινάξει τις τιμές και στο χαρτί στα ύψη.

Γεννηθήκαμε λοιπόν μέσα στην πανδημία, γεγονός αρκετά πρωτοποριακό μα συνάμα «ριψοκίνδυνο» σε μια εποχή που το χαρτί δεν ήταν της «μόδας» με τα μηνύματα της αγοράς να μην είναι ενθαρρυντικά από τα αλλεπάλληλα Lockdown.

Και να ήταν μόνο η πανδημία… μέχρι και πόλεμο «συναντήσαμε» στο διάβα μας.

Η «Δημοκρατική Φωνή» προσπάθησε εξαρχής να κάνει το τοπικό – γενικό και το γενικό τοπικό. Και τα κατάφερε, ήταν η εφημερίδα που ανάδειξε το θέμα με το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Ήπειρο, αποκάλυψε πρώτη τον κίνδυνο για φυγή του τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα, ασχολήθηκε με την Λίμνη Πουρναρίου και τον κάμπο της Άρτας, έκανε πρωτοσέλιδο το λιμάνι της Πρέβεζας, ανέδειξε ως όφειλε τα θέματα της ακρίβειας αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών- δίνοντας αποκλειστικά το λόγο στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Φιλοξένησε πλήθος συνεντεύξεων – αναλύσεων και αφιερωμάτων. Καταπιάστηκε με κεντρικά, τοπικά και περιφερειακά ρεπορτάζ. Έδωσε χώρο στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και στην αγροτιά, στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραβρέθηκε ως το μοναδικό έντυπο μέσο της επαρχίας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δίνουμε μια υπόσχεση: Θα είμαστε εδώ όχι ως μεσάζοντες της εξουσίας, αλλά ως υπηρέτες της ενημέρωσης με γνώμονα το διαχρονικό ρητό “Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός”.

Πάντα θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το μέλλον της Ηπείρου μας αφορά όλους. Προφανώς και θα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναλύσεις, προτάσεις και θέσεις. Δεν μπορεί ξαφνικά όλοι να γίνουμε ένα και να λειτουργούμε με την ίδια αντίληψη, νοοτροπία και κοσμοθεωρία. Ο σεβασμός όμως στην διαφορετική άποψη και η φιλοξενία της ήταν εξαρχής ο στόχος μας. Χωρίς «ενδιάμεσους», χωρίς «προκαταλήψεις».

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ακράδαντα ότι οφείλουμε όλοι να ενώσουμε δυνάμεις και να αναδείξουμε συγκλίσεις και όχι αποκλίσεις απόψεων. ‘Όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από όσα μας χωρίζουν. Η Ήπειρος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της, η «Δημοκρατική Φωνή», το έντυπο που κάνει εδώ και δύο χρόνια παρέα στο αναγνωστικό κοινό.

Η «Δημοκρατική Φωνή» ήλθε ως αναγκαιότητα των ημερών για να υπηρετήσει αυτό που ονομάζουμε αδέσμευτη δημοσιογραφία, μακριά από εξαρτήσεις και συνδιαλλαγή με την εξουσία. Ήμασταν και είμαστε εδώ για να ελέγχουμε την εξουσία, να αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα και όσα αρνητικά υπάρχουν. Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να προβάλλουμε αξιέπαινες προσπάθειες, να επιβραβεύουμε ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα βοηθάνε την Ήπειρο και τους κατοίκους της.

Η «Δημοκρατική Φωνή» ευελπιστούμε να συνεχίσει να είναι η Φωνή σου, η οποία φιλοδοξούμε να φθάνει στους αρμόδιους και να γίνονται όσα πρέπει με στόχο να λύνονται προβλήματα και να ανοίγονται δρόμοι ανάπτυξης και ευημερίας για την πολύπαθη περιφέρειά μας. Για να συνεχίσει όμως αυτό το ταξίδι αξίζει -κακά τα ψέματα- να στηριχτεί ο κόπος των συνεργατών της. Δεν είναι χόμπι αυτό που επιτελούμε, ούτε κάποιο απωθημένο- είναι δουλειά μας και από αυτό βιοποριζόσαστε!

Δίνουμε μια υπόσχεση: Θα είμαστε εδώ όχι ως μεσάζοντες της εξουσίας, αλλά ως υπηρέτες της ενημέρωσης με γνώμονα το διαχρονικό ρητό “Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός”.

Δύο χρόνια πέρασαν λοιπόν και ελπίζουμε να συμβάλλαμε και εμείς με το λιθαράκι μας στην πορεία της ενημέρωσης Πανηπειρωτικά. Ελπίζουμε να αποτελέσει η αρχική μας ιδέα την αφετηρία να γίνει κάτι καλό, δημιουργικό και ελπιδοφόρο και με παρόμοια εγχειρήματα.

 

ANTI ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Πολλές φορές σκέφτομαι αν είμαι τρελός και άξιζε τόση δουλειά, ξενύχτια, επένδυση προσωπική και χρηματική σ’ αυτό το εγχείρημα. Κάποιος πάντα στη ζωή κουβαλά το μεγαλύτερο κουπί. Καταλήγω όμως στο συμπέρασμα πάντα ότι η Δημοκρατική Φωνή είναι το παιδί μου. Η «αγάπη» που θα υπάρχει πάντα ότι και αν συμβεί, αυτό που δημιούργησα από το μηδέν μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και τους συνεργάτες μας και δεν μου χάρισε κανείς. Από τα εκατοστά που μέτραγα με το χέρι για να βγάλω τις διαστάσεις στο χαρτί πριν βγει το πρώτο φύλο στο τυπογραφείο, τον τίτλο, το σύμβολο που ζωγράφιζα στο χέρι για να τον στείλω στον Βασίλη μέχρι το άγχος των συνδρομών, των συνεντεύξεων και των τίτλων στα πρωτοσέλιδα κάθε Πέμπτη μεσημέρι.

Δύο μεγάλα ευχαριστώ. Στους γονείς και τον αδερφό μου που ήταν και είναι πάντα δίπλα μου, στον Βασίλη Κατωγιάννη τον art director μας , τον διανομέα, το παιδί για όλες τις δουλειές, αλλά και σε όλους εσάς που μας στηρίξατε και μας στηρίζετε από την πρώτη μέρα Κυκλοφορίας, ασκώντας κριτική, δίνοντας συμβουλές και λέγοντας μια καλή κουβέντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *