in

Το Θέμα | Η Δικαιοσύνη στο προσκήνιο

Βαδίζοντας σε εκλογές με την αντιπαράθεση να κορυφώνεται

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Οι τελευταίες εξελίξεις με την δικαιοσύνη, την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, κ. Ισίδωρου Ντογιάκου αναφορικά με το μείζον θέμα των ελέγχων της ΑΔΑΕ για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η απάντηση του κ. Ράμμου εκ μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής καθώς και οι παρεμβάσεις Τσίπρα – Ανδρουλάκη μονοπώλησαν την επικαιρότητα.

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, τη γνωμοδότηση που έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με το αν μπορεί ή όχι η ΑΔΑΕ να ζητά από παρόχους τηλεφωνίας στοιχεία προκειμένου να ενημερώνει πολίτες αν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο παρακολούθησης.

 

Σημεία παρέμβασης Ράμμου

«Η γνωμοδότηση παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ».

«Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, αλλά σύμφωνα και με τα ισχύοντα ευρύτερα στα κράτη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, στα οποία ανήκει η χώρα μας, ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ’ υπαγόρευση.
….
Θα ακολουθήσει εντός των αμέσως προσεχών ημερών εκτενής ανακοίνωση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ επί των εν λόγω θεμάτων».

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στις 5 Δεκέμβρη του 2022 επισκέφτηκα τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη παρακολούθηση των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σειράς πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ. Του εξέθεσα τη βαθιά μου ανησυχία για την επιχειρούμενη δημοκρατική εκτροπή και του επισήμανα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στους παρόχους. Του ζήτησα δε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αναζητήσει την αλήθεια απευθυνόμενος ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να μη μείνει καμία βαριά σκιά στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος».

«Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο».

«Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο», καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.

 

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, η «σκανδαλολογία» που ως «γκρίζο σύννεφο» έχει «κουρνιάσει» πάνω από το Μαξίμου δεν λέει να φύγει.

 

Στην ουσία η συζήτηση αυτή μας δείχνει τι θα ακολουθήσει στο δρόμο προς τις «εθνικές κάλπες» στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, εκλογές οι οποίες ομολογουμένως και δεν αργούν και θα είναι σίγουρα διπλές. Η Αντιπαράθεση όπως είναι φυσικό κορυφώνεται λοιπόν γύρω από θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών.

Το κυβερνητικό επιτελείο αν και θεωρούσε ότι το ζήτημα με τις παράνομες επανασυνδέσεις θα σταματήσει να μονοπωλεί την επικαιρότητα εντούτοις ξαναεμφανίζεται ως «Λερναία Ύδρα» μπρος τα του δημιουργώντας συνεχούς «πονοκεφάλους».

«Ως πανηγυρική ένδειξη του πόσο βαριά άρρωστα είναι τα πράγματα στην ελληνική Δικαιοσύνη» δήλωσε στο documentonews.gr ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, υποστηρίζοντας παράλληλα πως είναι «επιτακτική ανάγκη μια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», διότι «όταν η δικαιοσύνη νοσεί, τότε νοσούμε όλοι».

 

Η Παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, σε μια κίνηση βαρύνουσας σημασίας, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, προέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας σε σύσκεψη την ηγεσία της Δικαιοσύνης προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και να δρομολογηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των παθογενειών που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τη Θέμιδα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την προσεχή Δευτέρα 16 του μηνός στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, Ευαγγελία Νίκα από το ΣτΕ, Μαρία Γεωργίου από τον Αρειο Πάγο και Ιωάννης Σαρμάς από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Επίσης έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Γεώργιος Διαμαντής.

Αποστάσεις από την «παρέμβαση» Ντογιάκου πάντως αλλά και κριτική για την «πρωτοφανή» όπως την χαρακτήρισαν γνωμοδότηση πήραν αρκετοί γνωστοί Συνταγματολόγοι και νομικοί μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Σωτηρέλης, Βενιζέλος, Κατρούγκαλος και Καμπαγιάννης. Η συγκεκριμένη πάντως αντιπαράθεση η οποία πήρε και πολιτικές προεκτάσεις δεν φαίνεται να σταματήσει εδώ.
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν ιεραρχήσει υψηλά τα ζητήματα διαφθοράς και Δικαιοσύνης. Οι περιπτώσεις Χειμάρα και Πάτση λογίζονται ως νίκες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της «Κουμουνδούρου» γεγονός που επαληθεύει τα παραπάνω για το σχεδιασμό της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει εκλογών και σίγουρα δημιούργησαν επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό πρόβλημα στην εικόνα της Κ.Ο της Ν.Δ αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης.

Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, η «σκανδαλολογία» που ως «γκρίζο σύννεφο» έχει «κουρνιάσει» πάνω από το Μαξίμου δεν λέει να φύγει.

Μέσα σε όλα αυτά η Κυβέρνηση λίγο πριν την τελική ευθεία θα κριθεί για ζητήματα και προβλήματα που αφορούν άμεσα την κοινωνία και σχετίζονται με την Οικονομία καθώς και με τα λεγόμενα «εθνικά θέματα».