in

Το Θέμα: Η πανδημία δοκιμάζει τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Μετά την πρωτόγνωρη αλλά ουσιαστική εμπειρία του εγκλεισμού λόγω πανδημίας μέσω των αλλεπάλληλων lockdown η χώρα τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό δοκιμάζεται και έρχεται αντιμέτωπη με τα όρια της. Η αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων σε αριθμούς μεγαλύτερους των 3.500 συνανθρώπων μας καθημερινά που νοσούν, η εικόνα ασφυξίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με διασωληνομένους πολίτες να δίνουν την ύστατη μάχη αλλά και η αύξηση σε θανάτους φανερώνει την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε, την αποτυχία στα περιοριστικά μέτρα αλλά και την εύλογη ανησυχία για την επόμενη ημέρα.

Μια επόμενη ημέρα που βρίσκει το Εθνικό Σύστημα υγείας με ανεπάρκεια σε έμψυχο δυναμικό, τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτές καθώς πέρα από τις τετράμηνες και εξάμηνες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς δεν έχουν προχωρήσει μαζικοί διορισμοί επικουρικών ή μόνιμων εργαζομένων. Οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές επίσης μένουν εκτός της μάχης λόγω μη επιβολής οριζόντιου μέτρου επίταξης τους.

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πιο αυστηρό lockdown στην Ευρώπη, αλλά όπως κρίνεται σήμερα εκ του αποτελέσματος, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα. Αφού οδήγησε στο τρίτο και ακόμη σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Η αποτυχία της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης οφείλεται στο γεγονός ότι τα απαγορευτικά μέτρα μπορεί να ήταν πράγματι αυστηρά, αλλά δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικά.

Και αυτό διότι καταρχήν τα μηνύματα μέσω sms για την μετακίνηση δεν περιόρισαν την εξάπλωση του ιού , παρά έφεραν στα ταμεία του κράτους και των μεγάλων εταιριών κινητής τηλεφωνίας έσοδα λόγω των παραβάσεων, μέτρο επομένως εισπρακτικό. Και ακόμη, η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ωφέλησε ουσιαστικά αλλά απλά είχε ως αποτέλεσμα τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας για το επιβατικό κοινό. Τελικά η εξάπλωση του ιού γινόταν έτσι με πιο εύκολο τρόπο.

Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το πιο αυστηρό lockdown στην Ευρώπη, αλλά όπως κρίνεται σήμερα εκ του αποτελέσματος, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα. Αφού οδήγησε στο τρίτο και ακόμη σφοδροτερο κύμα της πανδημίας, που διαρκεί μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση για την αύξηση του στόλου των λεωφορείων, δέχθηκε σφοδρή κριτική, τόσο για την καθυστέρηση της συγκεκριμένης ενέργειας όσο και για την ικανότητα των λεωφορείων αυτών να κινηθούν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Άλλωστε, από την αρχή ανάληψης της εξουσίας της είχε στο πρόγραμμα της την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των λεωφορείων.

Ένα επίσης κρίσιμο θέμα για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας είναι και ο εμβολιασμός στην κοινότητα που σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μ. Σχοινά « κινείται με γοργούς ρυθμούς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού δείχνει την χώρα μας σε υψηλές θέσεις συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη». Παρ’ όλα αυτά στην περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν τυγχάνει της ανταπόκρισης που πρέπει από τους πολίτες και γεννιούνται διάφορα ερωτήματα για την επιτυχία και την συνέχεια του, καθώς κυρίαρχο εργαλείο που έχει αυτή την στιγμή η ανθρωπότητα στα χέρια της στην μάχη απέναντι στην covid είναι ο εμβολιασμός .

Βέβαια στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους παράγοντες για την έλευση και χρησιμοποίηση σε ασθενείς που νοσούν της θεραπείας με τα μονοκλωνικά η οποία χρησιμοποιείται σ’ άλλα κράτη όπως στις ΗΠΑ.

Στο μεγάλο ερώτημα των τελευταίων ημερών ως προς το τί δεν πήγε καλά σήμερα και δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα σίγουρα ίσως μια απάντηση είναι ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες, κουρασμένοι από την αναποτελεσματικότητα των αυστηρών αστυνομικών μέτρων που τους επιβλήθηκαν εδώ και ένα εξάμηνο, αντιδρούν και δεν υπακούν πια στην πολιτεία. Με τη θετική στάση της περσινής χρονιάς να έχει πλήρως αντιστραφεί, αφού το 63% των πολιτών σήμερα δηλώνουν δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση.