in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Μεγάλη νίκη της Ν.Δ. και Κυριαρχία στην Ήπειρο – Ενισχυμένο το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ

Τα προβλήματα ίδια την επόμενη ημέρα.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν την περίμενε κανείς. Ούτε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες διαψεύστηκαν και ως προς το ποσοστό της Δεξιάς και ως προς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και ως προς την απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα και ως προς την εκλογική δύναμη του ΜέΡΑ 25. Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες που διακινούν οι εκπρόσωποί τους δεν πείθουν. Αντιθέτως τις εκθέτουν. Μακάρι να κάνουν κι αυτές την αυτοκριτική τους.

Δεν περίμεναν τέτοια διαφορά ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε κανένα κομματικό επιτελείο. Η φράση «πέσαμε από τα σύννεφα», που άλλες φορές σχολιάζεται χιουμοριστικά λόγω της κατάχρησης που γίνεται, σήμερα αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. Οι δημοσκόποι όμως κάνουν αναλύσεις, προβλέψεις, εκτιμήσεις και αναγωγές από τα γραφεία τους με βάση τις τηλεφωνικές μετρήσεις, η αξιοπιστία των οποίων είναι προβληματική, όπως ευάλωτη στο λάθος είναι και η απόπειρα αποκρυπτογράφησης των διαθέσεων όσων εμφανίζονται αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή. Και σ’ αυτές τις εκλογές οι αναποφάσιστοι ήταν πολλοί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τις ακριβείς προθέσεις του, αλλά δείχνει αποφασισμένος να προσδιορίσει επακριβώς τους άξονες της περαιτέρω δύσκολης πορείας του κόμματος και ιδίως να θέσει τα κρίσιμα στοιχήματα των επόμενων εβδομάδων.

Την ώρα που οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να κινούνται σε μία οριογραμμή, φλερτάροντας ενίοτε και με την ανοιχτή ρήξη μεταξύ των στελεχών και των εσωκομματικών τάσεων, ο κ. Τσίπρας καλείται να ανασυντάξει το χώρο και να αποτρέψει διαλυτικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΔΦ οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα δουν σε ποιες περιοχές “αιμορραγούν” ψάχνοντας γρήγορα τα αίτια, βέβαια η πολύ μεγάλη διαφορά δημιουργεί νέα δεδομένα.

Αν εξαιρεθούν τα Ιωάννινα και στην Ήπειρο τα ψηφοδέλτια έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά το κυρίαρχο παραμένει η πολιτική αφήγηση.

Η Ν.Δ κατόρθωσε στην Ήπειρο την απόλυτη ηγεμονία. Πρώτη ακόμη και στην γενέτειρα του Αλέξη Τσίπρα – ο μόνος Δήμος που κράτησε δυνάμεις και ήρθε πρώτος ήταν βέβαια ο Δήμος Αρταίων. Αλλά προφανώς μόνο για πανηγύρια δεν είναι αυτό το στοιχείο..

Η άνοδος τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΚΚΕ ανακατεύει την τράπουλα και δημιουργεί νέες δυναμικές.

Το ΚΚΕ τόσο στην Άρτα, όσο και στην Πρέβεζα είναι πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό, ενώ ενδιαφέρον προκύπτει και με την υψηλή αποχή στην Θεσπρωτία.

Όπως εύστοχα τονίζει ο Τάσος Παππάς πάντως ενδεχομένως να δούμε και άλλες εκπλήξεις:

Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Απέχει από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου εννιά μονάδες. Το ΚΚΕ απέχει από το ΠΑΣΟΚ τέσσερις μονάδες και είναι τρίτη δύναμη, αφήνοντας στην τέταρτη θέση το ΠΑΣΟΚ, στην Αττική όπου ψηφίζει η μισή Ελλάδα. Ερώτημα πονηρό: Ποια απόσταση είναι πιο εύκολο να καλυφθεί;

Επίσης η εμφάνιση της ακροδεξιάς και η παγίωση της στα εκτός Ν.Δ ακροατήρια και σχηματισμούς δημιουργεί προβληματισμό για την συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Σίγουρα οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την αντιπολίτευση, όμως ενδεχομένως να δούμε σημαντικές διαφορές και πάλι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *