in

Το Θέμα: Μια επίσκεψη που θα ξεχαστεί σύντομα

Δεν κέρδισε κάτι η Ήπειρος από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Τα προβλήματα παραμένουν, η αγωνία κορυφώνεται για τους πολίτες.

Φωτογραφία: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Χωρίς ιδιαίτερες ανακοινώσεις πέρα της παράδοσης της παράκαμψης Αμφιλοχίας ήρθε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρέβεζα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά ακύρωσε το ταξίδι του στα Γιάννενα και το Ζαγόρι (η Άρτα είχε μείνει εκτός πλάνων) και τελικώς εκτός από την Πρέβεζα και την Βόνιτσα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε και τον Λιμένα Ηγουμενίτσας όπου γίνονται εργασίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και που προβληματίζουν άμεσα τους πολίτες της, όπως η ανέγερση νέου νοσοκομείου και η βελτίωση των υφιστάμενων ταλαιπωρημένων κτιριακών εγκαταστάσεων, την άρση της οδικής απομόνωσης της Πρέβεζας, το master plan του λιμανιού καθώς και την μεταφορά του τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

Ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο τέτοιες επισκέψεις κεντρικών πολιτικών προσώπων (του πιο κεντρικού στην περίπτωση μας) είθισται να συνοδεύονται από εξαγγελίες για έργα που αφορούν τις περιοχές που υποδέχονται αυτά τα πρόσωπα, έστω από την εξωτερίκευση κάποιων σκέψεων για «μελλοντικές» κινήσεις που θα λύσουν τα προβλήματα. Στην περίπτωση μας όμως αυτό που έμεινε ως προίκα ήταν οι σέλφι και η προσφορά δώρων των αυτοδιοικητικών μας στο Πρωθυπουργό μέσα σε μια καφετέρια.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πρέβεζα είχε προετοιμαστεί μόνο επικοινωνιακά για να “χτυπήσει” δυνατά σε όλα τα κεντρικά ΜΜΕ η εξαγγελία για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” και διόλου ουσιωδώς πολιτικά ειδικά για το Νομό Πρέβεζας. Μια εξαγγελία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την Αντιπολίτευση στο σύνολο της μιας και η αύξηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ελάχιστη με πολλούς συμπολίτες να μην μπαίνουν καν στην διαδικασία των αιτήσεων και της χρήσης του προγράμματος φέτος το καλοκαίρι.

Αυτό που δεν θα ξεχαστεί σίγουρα είναι τα προβλήματα που μένουν πίσω ειδικότερα σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα σε καταναλωτές, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν και τέθηκε στο ζήτημα της άρσης της οδικής απομόνωσης του νομού Πρεβέζης και της σύνδεσης με την Ιόνια- πολύ πρόχειρα από ένα φίλο της γαλάζιας παράταξης στην καφετέρια στην οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός- εντούτοις ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να δεσμευτεί για κάτι έτη περαιτέρω. Μάλιστα η τελευταία εξέλιξη που αφήνει εκτός διευρωπαϊκών δικτύων την σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια είναι άλλο ένα «πλήγμα» για την περιοχή μας.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε μέσω της απάντησής του ότι ως μοναδική πιθανότητα σύνδεσης να εννοεί το Άκτιο-Αμβρακία. Συμπληρώνοντας με την φράση ότι ενδεχομένως να γίνει και άλλη σύνδεση και το άφησε εκεί «εμείς ότι δεσμευόμαστε το κάνουμε».

Και προφανώς δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο να αποκτήσει η Πρέβεζα ένα νέο νοσοκομείο. Μάλιστα λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού υπήρξε έντονη παραφιλολογία για ανακοινώσεις ανάλογες της Κω, όπου εκεί είχαμε την δέσμευση για νέο νοσοκομείο, όμως περισσότερο σκοπό είχαν τελικά αυτά τα δημοσιεύματα την «συσπείρωση» του γαλάζιου στρατοπέδου και το «χρύσωμα» του χαπιού αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πρεβεζάνικος λαός παρά ανταποκρίνονταν στην Πραγματικότητα.

Επίσης δεν υπήρξε καμία αναφορά για το ενδεχόμενο αστικής ανάπλασης με αξιοποίηση των στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού της πόλης. Όλα τα παραπάνω του τα έθεσαν οι αυτοδιοικητικοί του τόπου. Έστω και με πρόχειρο τρόπο σε «πηγαδάκια» μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του.

Το κομματικό ακροατήριο το οποίο άκουσε με προσοχή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού τονώθηκε αλλά ουσιαστικά όλα παρέπεμπαν σε παρουσία απλά ενός αρχηγού πολιτικού κόμματος και όχι Πρωθυπουργού-μάλιστα η αναφορά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ουσιαστικά και στις αντοχές που έχει το Κυβερνών κόμμα έβαλε ξανά το ζήτημα των εκλογών στο «τραπέζι» παρά τις δηλώσεις για εξάντληση της Τετραετίας.

Οι σύμβουλοι και το κομματικό επιτελείο της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προστάτευσαν τον Κ. Μητσοτάκη από πιθανές «κακοτοπιές». Η επίσκεψη όμως Πρωθυπουργού σε καφετέρια χωρίς να καμία θεσμική συνάντηση να προηγείται ειδικά σε περιοχή που το Κυβερνών κόμμα έχει μεγάλη δύναμη (Δήμο, Περιφέρεια, Επιμελητήριο, Κυβερνητικός Βουλευτής Ν.Δ) ήταν το «κερασάκι» στην τούρτα μιας επίσκεψης που γρήγορα θα ξεχαστεί..

Αυτό που δεν θα ξεχαστεί σίγουρα είναι τα προβλήματα που μένουν πίσω ειδικότερα σε μια εποχή που η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα σε καταναλωτές, εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι θα μπορούσε να πει π.χ. για το ενδεχόμενο νέου Νοσοκομείου; Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας; Λογικά τίποτα. Οι πολίτες λοιπόν καλό είναι βγάλουν τα συμπεράσματα τους συνολικά στην Ήπειρο.

Γιατί και η Άρτα και η Πρέβεζα και τα Γιάννενα αλλά ακόμα και η Θεσπρωτία δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα από την Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ήπειρο.

Οι εποχές των «Μεσσιών» και των μεγάλων δεσμεύσεων μάλλον έχουν περάσει ανεπίστρεπτη..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *