in

Το Θέμα: Ο αντίκτυπος του πολέμου στη χώρα μας και σενάρια εκλογών

Ακρίβεια, Πανδημία και ενεργειακό Πιέζουν την Κυβέρνηση Σε τροχιά εκλογών και η Ήπειρος

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα διλήμματα παγκοσμίως αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η συζήτηση προχθές στη Βουλή με αναφορές στο «ανήκομεν εις την Δύσιν» και στο «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» δεν ήταν φωτοβολίδες αλλά ένα πρώιμο δείγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει έως τις εκλογές, καθώς είναι βέβαιο πως το νέο παγκόσμιο σκηνικό και η γεωπολιτική κατεύθυνση της χώρας θα είναι κομμάτι του προεκλογικού αγώνα.

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας αρκετό διάστημα πριν την πολεμική σύγκρουση παρουσίαζε αστάθεια με τα μεγάλα προβλήματα τόσο της ενέργειας αλλά και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα να διαμορφώνουν ένα δυσμενές περιβάλλον εντονα πιεστικό για την Κυβέρνηση.

Παρόλο αυτά σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατρέπει τα πλάνα και θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, όταν καταρτούσε τον φετινό προϋπολογισμό. Οι τελευταίες αναλύσεις και εκθέσεις διεθνών οίκων και φορέων, εκτιμούν ότι η πολεμική σύρραξη στην ανατολική Ευρώπη, θα φρενάρει τις οικονομίες της Ευρώπης και σ’ ότι αφορά την Ελληνική, θα επιφέρει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από μία έως δύο μονάδες. Υπό αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται και χωρίς να προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για αποκλιμάκωση της κρίσης, που δεν αφορά μόνο τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τις τεταμένες σχέσεις Μόσχας και Δύσης, κάθε συζήτηση για επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων που είχε θέσει το ΥΠΟΙΚ, βρίσκονται στον… αέρα.

Όπως προαναφέρθηκε, το οξύ πρόβλημα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και δημιουργεί δυσχέρειες και προβλήματα σ’ όλες τις οικονομίες. Ευχής έργον θα ήταν να γινόταν πράξη η παράταση ισχύος της ρήτρας διαφυγής και το 2023, για την οποία άφησε ανοιχτό παράθυρο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπροβόσκις, καθώς και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ενδεχόμενη παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023, θα έδινε βαθιά ανάσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης και θα τις επέτρεπε να διαχειριστούν τα «απόνερα» του πολέμου της Ουκρανίας, χωρίς τον βραχνά της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι τα «σενάρια» των εκλογών έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Δημόσιο διάλογο είτε επειδή είναι συνήθης πρακτική είτε επειδή για πρώτη φορά έστω και για μια εκλογική αναμέτρηση θα εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Η ονοματολογία είναι συγκεκριμένη και στους τέσσερις νομούς και σίγουρα οι κεντρικές εξελίξεις θα καθορίσουν εν πωλείς και τις συμμαχίες που θα προκύψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αρκετοί λένε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επισπεύσει τις εθνικές κάλπες, καθώς τα νέα διακυβεύματα που δημιουργεί είναι πολύ μεγάλα, πολύ άμεσα και ξεφεύγουν από τον έλεγχο της χώρας και του εσωτερικού πολιτικού γίγνεσται. Το πώς θα κινηθεί δηλαδή η χώρα στο νέο παγκόσμιο σκηνικό που ήδη διαμορφώνεται μπορεί να αποτελέσει όχι απλώς κομμάτι των εκλογών, αλλά να καθορίσει τον χρόνο διεξαγωγής τους, φέρνοντάς τες πριν από το καλοκαίρι. Στο χθεσινό υπουργικό ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε ένα στίγμα λέγοντας πως πλέον «κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης», μια διαιρετική τομή που κάλλιστα μπορεί να είναι και εκλογική.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην φετινή τουριστική κίνηση με αποτέλεσμα να απολέσει ένα success story που επικοινωνιακά θα χρησιμοποιούσε για την υπέρ της εικόνα της αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ένα «success story» που ίσως να χρησιμοποιούσε αργότερα χρονικά προς όφελος της.

Ένας κρίσιμος παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμούμε είναι και η πορεία της πανδημίας. Η πανδημία συνεχίζεται και θα είναι παρούσα για μεγάλο ακόμα διάστημα όπως φαίνεται. Στην περίπτωση που το νέο κύμα της «Ο» έρθει με σφοδρότητα την Άνοιξη, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση. Και τότε θα φανεί αν πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίζει με άνεση το θέμα των εκλογών. Ίσως και αυτός τονίζουν κάποιοι να είναι άλλος ένας λόγος για πρόωρη προσφυγή έτσι ώστε να «κυνηγήσει» το Κυβερνών κόμμα (απίθανο σενάριο η αυτοδυναμία) μια νέα εντολή λίγο πριν την κορύφωση μιας κριτικής για την διαχείριση της πανδημίας και ενός νέου εφιαλτικού σεναρίου για περιορισμούς σε οικονομία, κίνηση και διασκέδαση.

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών σίγουρα επηρεάζουν και τους μηχανισμούς στην Ήπειρο, το έχουμε τονίσει άλλωστε και σε προηγούμενα τεύχη της «ΔΦ» ότι οι κομματικοί μηχανισμοί και στην περιοχή μας είναι «επί ποδός».

Η ονοματολογία είναι συγκεκριμένη και στους τέσσερις νομούς και σίγουρα οι κεντρικές εξελίξεις θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις συμμαχίες που θα προκύψουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΚΙΝΑΛ θα ιεραρχήσουν ψηλά και στην περιοχή μας τις επερχόμενες εκλογές, με υποψηφίους που θα «πλασαριστούν» στα κεντρικά ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Οι μεγάλες κρίσεις, οδηγούν συνήθως σε ενίσχυση των παρόντων κυβερνήσεων. Ίσως σε αυτό να ποντάρει και η Ν.Δ. Καμιά φορά όμως όσο και στήριξη να υπάρχει από οικονομικά ισχυρούς παράγοντες, οι εκάστοτε σχεδιασμοί μπορεί να μείνουν απλά στο «χαρτί» και να γυρίσουν «μπούμερανκ». Ιδίως αν ο «λαϊκός» παράγοντας που διαχρονικά πληρώνει το μάρμαρο των εκάστοτε κρίσεων (σήμερα έχουμε πολλαπλές) συνειδητοποιήσει τη δύναμη πού κρύβει στα χέρια του.