in

Το Θέμα | Οι αριθμοί ευημερούν – η ακρίβεια και η ανεργία φουντώνει

Οι πλειστηριασμοί οξύνουν τις αντιθέσεις στην κοινωνία

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Με φόντο τις σκληρές εικόνες που αποτυπώθηκαν από την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων «αξημέρωτα» σε σπίτι στην Αθήνα, της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ι.Κ το οποίο είχε «βγει στο σφυρί», στο προσκήνιο ήρθε το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι καλά κρατούν.

Από σήμερα έως και τις 30 Δεκεμβρίου –δηλαδή για περίοδο ενός μήνα και κάτι- έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 5.004 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί! Τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδικασιών την έχουν κινήσει εισπρακτικές εταιρείες.

Όλα αυτά σε μα περίοδο ιδιαιτέρως κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία με την ενεργειακή κρίση να έχει χτυπήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά , κύμα φτωχοποίησης να βάλει την χώρα και τις τιμές στα βασικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ να μην υποχωρούν δημιουργώντας συνθήκες «ασφυξίας» στους ασθενέστερους.

Και ενώ χιλιάδες δανειολήπτες ανησυχούν για την πρώτη και κύρια κατοικία τους ερχόμενοι αντιμέτωποι καθημερινά με εισπρακτικές αλλά και δικαστικούς επιμελητές, βρισκόμαστε εν αναμονή της αποφάσεως της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ο Άρειος Πάγος ανέκοψε την διενέργεια των πλειστηριασμών από τις εταιρείες διαχείρισης και παρέπεμψε την διαφορά προς οριστική κρίση, ενώπιον της Ολομέλειάς του.

Κι ενώ η διαφορά εκκρεμεί (η οικεία απόφαση δεν αναμένεται προ την πάροδο εξαμήνου, ενώ παράλληλα χιλιάδες υποθέσεις ευρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη) αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος που ήρθε στο φως της δημοσιότητας (στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μηνός Νοεμβρίου 2022, σελίδα 91), με την οποία προεξοφλείται άρση των περιορισμών αυτών (στην ουσία με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου).

Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει προφανώς. Πολλοί πίσω από την συγκεκριμένη έκθεση εντοπίζουν τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Τις αποφάσεις όπως τονίζουν πάντως οι ειδικοί τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds. Επομένως απαιτείται τονίζουν πολλοί νομικοί αλλά κι πολιτικές οργανώσεις άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την αναστολή των πλειστηριασμών, για να προασπιστεί και η διαφάνεια της Δικαιοσύνης και η ιδιοκτησία των πολιτών.

Το μείγμα γίνεται πιο εκρηκτικό καθώς οδεύουμε προς εκλογές με πολλαπλές κάλπες.

Την ίδια στιγμή αν και δεν υπάρχει καμία μνημονιακή δέσμευση για την επίσπευση ή την μη προστασία της πρώτης κατοικίας η Ε.Ε με εξωθεσμική παρέμβαση μέσω «κύκλων» τοποθετείται για τις καθυστερήσεις στο κομμάτι των εκτελέσεων. Μόλις δύο στα 10 ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τράπεζες ή servicers καταλήγουν σε χέρια τρίτων, με την Κομισιόν να κρούει «καμπανάκι» για τις συνέπειες που θα έχει το πρόσφατο «μπλόκο» του Αρείου Πάγου, τόσο στην κουλτούρα πληρωμών, όσο και στον ίδιο τον «Ηρακλή».

Αναφορικά με την Ήπειρο σε Γιάννενα και Άρτα αθροιστικά σχεδόν εκατόν πενήντα πλειστηριασμοί έχουν οριστεί από ξένα funds ενώ στην Πρέβεζα ο αριθμός αγγίζει τους 49 με funds κυρίως που δηλώνουν έδρα στην Ιρλανδία.

Μετά το περιστατικό με την προσπάθεια έξωσης της συνταξιούχου στην Αθήνα, ξέσπασε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της Αντιπολίτευσης αλλά και της Κυβέρνησης.

Οι ευθύνες στο πως οδηγηθήκαμε εδώ ως πολιτικό σύστημα, κοινωνία και οικονομία ήταν στο επίκεντρο της παραπάνω σύγκρουσης. Η Κυβέρνηση επέρριψε κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζοντας ότι αυτά που εφαρμόζονται σήμερα είναι δικιά της πολιτική ενώ η «Κουμουνδούρου» ρίχνει πυρά εναντίον της αναφορικά με τον τελευταίο πτωχευτικό νόμο αλλά την πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού που δεν λειτουργεί ουσιαστικά και τέλος για αναλγησία και για κόμμα «Πάτσηδων».

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο αντίποδα δεν λείπουν οι φωνές στο εσωτερικό της για προχώρημα των εκκρεμοτήτων αναφορικά με πλειστηριασμούς που πρέπει να τελειώσουν.

Οι ευθύνες της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ορατές και μεγάλες από την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019, άλλωστε τόσο το ιδιώνυμο για όσους αντιστέκονται κινηματικά όσο και το προχώρημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αν θέλουν έμπειρα στελέχη του κόμματος να «θάψουν» τα συγκεκριμένα νομοθετήματα. Ο νόμος δε «Σταθάκη» που ακολούθησε το νόμο –τομή-της Λούκα Κατσέλη (ο πιο αποδοτικός, ευεργετικός και βοηθητικός νόμος των τελευταίων μνημονιακών χρόνων για την κοινωνική πλειοψηφία), ήταν σαφώς πιο συμπαθής για τις τράπεζες.

Παρόλαυτα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ελάχιστοι έως μηδαμινοί την παραπάνω τετραετία διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με το σκηνικό να αλλάζει δραστικά έπειτα από το 2019.

Ο πλειστηριασμός και η βίαιη έξωση της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στον απόηχο της υπόθεσης Πάτση θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, με το κύμα της οργής να αυξάνεται για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Την ίδια ώρα οι γαλάζιοι βουλευτές μεταφέρουν στα υψηλότερα κλιμάκια την πίεση που δέχονται από τους ψηφοφόρους που φοβούνται ότι δεν θα αντέξουν τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια.

Το μείγμα γίνεται πιο εκρηκτικό καθώς οδεύουμε προς εκλογές με πολλαπλές κάλπες. Θα αντέξει άραγε η συνοχή της Κυβέρνησης;