in , ,

ΤΟ ΘΕΜΑ-Παλινωδίες για το διαχωρισμό της 6ης ΥΠΕ

Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των νοσοκομείων Πρέβεζας και Αρτας


Χρήστος Τσούτσης – Δημοσιογράφος / Εκδότης Δημοκρατικής Φωνής
Την υπόσχεση ότι η Υγεία αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας θητείας της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ανερυθρίαστα ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης, που έχει αφήσει υποστελεχωμένο το ΕΣΥ μέσα σε πανδημία με αποτέλεσμα να έχει ξεπεράσει τα όριά του και να δοκιμάζει εκ νέου τις αντοχές του λόγω της πολυδημίας.
Στην Ήπειρο το σύστημα υγείας δοκιμάζεται καθώς τα νοσοκομεία της Περιφέρειας μας έχουν κενά σε προσωπικό ενώ στην Πρέβεζα δώδεκα γιατροί κατέφυγαν σε νομικά εργαλεία διότι υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα με τις απλήρωτες υπερωρίες τους. Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο με την εποχική γρίπη, την COVID -19 αλλά και τον H1N1 να είναι σε υψηλά επίπεδα πολίτες αλλά και υγειονομικοί εργαζόμενοι μένουν για άλλη μια φορά απροστάτευτοι και χωρίς δυνάμεις
Στον τελευταίο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης νέος Υπουργός Υγείας ανέλαβε ο Άδωνης Γεωργιάδης. Ο έμπειρος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης έχει συνδεθεί με το εν λόγω Υπουργείο σε δύσκολες μνημονιακές περιόδους όπου η δημόσια υγεία υποβαθμιζονταν λόγω των περικοπών και των πολιτικών λιτότητας.
6η ΥΠΕ-
 Κατά την τελευταία επίσκεψη του στα Ιωάννινα ο Πρώην Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην δέσμευση της κυβέρνησης για ” σπάσιμο” της “τεράστιας” 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και για την δημιουργία ΥΠΕ στα Ιωάννινα για την Ήπειρο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι και σήμερα ένα τέτοιον σχεδιασμό υλοποιώντας στην πράξη την δέσμευση της κοινωνίας της Ηπείρου. Εντύπωση προκαλεί πάντως η ” αφωνια του νέου Υπουργού για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, καθώς σε ερώτηση που δέχτηκε απέφυγε να τοποθετηθεί.Θυμίζουμε ότι τόσο τα Επτάνησα όσο και η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλία ανήκουν σε μια Υγειονομική Περιφέρεια. Το αποτέλεσμα στην συγκεντροποιηση ασθενών και ” βαριών περιστατικών” σε Γιάννενα και Πάτρα είναι” εκρηκτικό “. Η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας υποβαθμίζεται και οι εργαζόμενοι να ” γίνονται λάστιχο” σε πολλές περιπτώσεις. Άλλωστε όπως τονίζουν συνδικαλιστές την περίοδο που διανύουμε λόγω της έξαρσης των ιώσεων επικρατεί η παραπάνω εικόνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης   στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκεκριμένα στην εξαγγελία της κυβέρνησης για 10.000 διορισμούς στην υγεία.

«Καταρχάς, για να είμαστε δίκαιοι, για κάθε ιστορία δύσκολης επαφής ενός ασθενούς με το σύστημα υγείας μπορώ να σας πω και άλλες ιστορίες ασθενών οι οποίοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές, παρά τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν. Άρα, έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα, τα οποία πρέπει όμως ταυτόχρονα να διορθώσουμε.

Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Έχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες.

”Ξέρετε, φέρνουμε και αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό πια. Κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις πια και στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια επέμβαση τελείως πρωτοποριακή, μεταμόσχευση από ζωντανό δότη ήπατος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά καινοτόμα. Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας οι επιστήμονές μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά”.

Στο νοσοκομείο της Πρέβεζας έχουν προκηρυχθεί έξι νέες θέσεις. Το ζήτημα είναι αν τελικά – μακάρι!!- έρθουν και αναλάβουν οι συγκεκριμένοι γιατροί και δεν δούμε να συμβαίνει ότι έγινε στην περίπτωση του ορθοπεδικού με την θέση τελικώς να μένει κενή .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *