in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Πανελλήνιες στον απόηχο του φιάσκου της «Τράπεζας Θεμάτων»

Ομαλά ξεκίνησε η εξεταστική διαδικασία στα σχολεία της Ηπείρου.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η πρώτη ημέρα Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Επαγγελματικά Λύκεια και τα Γενικά Λύκεια, σύμφωνα με πληροφορίες και τα δεδομένα που ανακοίνωσε το υπουργείου Παιδείας.

Ίδια εικόνα και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν την Πέμπτη, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας. Ο εθελοντισμός ήταν το «θέμα» που έπεσε φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή έναρξη των Πανελλαδικών έρχεται μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας για μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο, εξ αιτίας κυβερνοεπιθέσεων στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων και των μεγάλων καθυστερήσεων που αυτές προκάλεσαν. Ωστόσο, τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν διαβεβαιώσει τιες προηγούμενες ημέρες ότι η πλατφόρμα του ΕΔΥΤΕ -που δέχθηκε τις κακόβουλες επιθέσεις- «είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Έρευνα διεξάγει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το φιάσκο στην πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων.

Ειδική ομάδα αστυνομικών έχει συσταθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εντοπίσει ποιοι τελικά «χτύπησαν» την πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων, την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δράστες επέλεξαν να εξαπολύσουν την ψηφιακή επίθεση (DDoS) τη δεδομένη χρονική συγκυρία, με στόχο να πλήξουν τη φήμη του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τα θέματα στα οποία θα διαγωνιστούν οι μαθητές.

Σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι «επιστήμονες» της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να βρουν τα ψηφιακά ίχνη των χάκερ. Αρχικά, θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν από πόσους υπολογιστές έγιναν τα 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 διαφορετικές χώρες.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό CERT της ΕΥΠ, το οποίο είναι αρμόδιο για το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας του συνόλου των υπουργείων και των κυβερνητικών δομών, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Μάλιστα, η υπηρεσία αυτή έχει ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, στο πλαίσιο της παραδοχής ότι τα επόμενα χρόνια οι ηλεκτρονικές απειλές για τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν σε ακόμα πιο «περίοπτη» θέση στη λίστα με τις προτεραιότητες των χωρών σε θέματα ασφάλειας.

Παρόλες τις «αστείες» δικαιολογίες του κ. Σκέρτσου η ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη Κυβέρνηση καθώς το «επιτελικό» κράτος για άλλη μια φορά έμεινε γυμνό.

Ο Πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ούτε λίγο-ούτε πολύ καταφέρθηκε εναντίο της «απλής αναλογικής» και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ενώ η υπηρεσιακή Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ
Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.

Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.

Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.

Την Πέμπτη ξεκίνησαν και οι Γενικές εξετάσεις στα Γυμνάσια όλης της χώρας.

Ευχή όλων οι εξετάσεις να συνεχιστούν με ομαλότητα αρκεί βέβαια και ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει και η πολιτεία να κάνει επιτέλους το έργο της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *