in

ΤΟ ΘΕΜΑ | Πολιτική Αλλαγή προ των πυλών;

Ερώτημα η αποχή, διακύβευμα η ψήφος των νέων.

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης και ίσως οι εκλογές της «Απλής Αναλογικής» να μετουσιώνονται στις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών.

Και αυτό συμβαίνει όχι αναφορικά με το ποιος θα είναι πρώτος μόνο αλλά και για την επόμενη ημέρα της Κυριακής, την Δευτέρα δηλαδή 22 Μαΐου.

Βλέπετε ο «κίνδυνος της ακυβερνησίας» είναι ορατός (κίνδυνος λέμε τώρα..) και πιθανές νέες εκλογές να δρομολογήσουν «νέους συσχετισμούς».

Τα αυτογκόλ στο 90′ θα αποδειχθούν μοιραία, όσες καθυστερήσεις κι αν κρατήσει ο… διαιτητής. Οι προπονητές των ομάδων που προηγούνται στο σκορ ζητούν από τους ποδοσφαιριστές τους να κρατάνε την μπάλα, να πέφτουν εύκολα για να κερδίσουν φάουλ και να κάνουν τους τραυματίες.

Είμαστε σήμερα εκεί; Ο αγώνας έχει κριθεί; Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει την έκβαση της σύγκρουσης και ως προς την κατάταξη και ως προς το ποια σχήματα θα ξεπεράσουν το όριο εισόδου στη Βουλή, ωστόσο καλό είναι να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας για τις εκτιμήσεις που κάνουν ειδικοί και μη ειδικοί. Η υστεροβουλία είναι παρούσα. Η σύγχυση ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αναλύσεις.

Έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι αρκετοί πολίτες χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια απ’ αυτά που τους χρεώνουν οι πολιτικοί και οι δημοσκόποι για να καταλήξουν στις αποφάσεις τους. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Κυριολεκτικώς. Ακόμη και την ημέρα της κάλπης! Κάποιες έρευνες κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξεως του 5%. Κρίσιμο μέγεθος.

Ήπειρος
Το κομβικό ρόλο στην περιφέρεια μας θα τον καθορίσουν τα Ιωάννινα. Η «Άρτα» φαίνεται να κλειδώνει στον ΣΥΡΙΖΑ με «άνεση». ενώ η Θεσπρωτία με την Πρέβεζα έστω και με μειωμένες διαφορές από το 2019 στη Ν.Δ. Αν λοιπόν ο νομός Ιωαννίνων (μεγαλύτερος νομός) πάει στον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο αριθμών ψηφοφόρων ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής στην Ήπειρο.

Αν το καταφέρει και σ’ άλλες περιφέρειες αυτό είναι ένα ερώτημα.

Η Άγνωστη Μεταβλητή των εκλογών το ΠΑΣΟΚ
Όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε..: «Δεν ξεχνά ο λαός τι σημαίνει Δεξιά, τι σημαίνει συντήρηση». Μάλιστα. Το ξέχασε όμως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2012 και συγκυβέρνησε με τη Δεξιά.

Μπορεί να το ξεχάσει και η σημερινή ηγεσία του, αφού δεν αρνείται τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τη συμμετοχή του κόμματος σε μια κυβέρνηση με κόμμα-κορμό τη Νέα Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός της Δεξιάς, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Δεξιά, όπως πολύ καλά ξέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Κυρίως είναι το ιδεολογικό αφήγημά της και οι πολιτικές προτάσεις της. Οι ηγέτες υπερασπίζονται τις αρχές των κομμάτων τους, έστω κι αν πολλές φορές υποχρεώνονται από τις περιστάσεις να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ακόμη κι αν δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης να φύγει από τη μέση (απίθανο), θα παραμείνουν στις… θέσεις τους και η ιδεολογία της και η στρατηγική της και οι πολιτικές επιλογές της.

Και επίσης το οικονομικό σύστημα μιας παρασιτικής ελίτ που τους στηρίζει δεν πρόκειται να φύγει γρήγορα από το προσκήνιο «τραβώντας» το εκλεχτό της εκπρόσωπο.

Έτσι λοιπόν η «Χαριλάου Τρικούπη» θα αναγκαστεί να πάρει θέση. Βρίσκεται στην πιο πιεστική κατάσταση.

Οι μη επαρκώς ενημερωμένοι για τα προγράμματα των κομμάτων πολίτες (ευθύνες προφανώς έχουν τα κόμματα, προφανώς τα μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν σε δευτερεύουσες πλευρές της πολιτικής αναμέτρησης, οπωσδήποτε και οι ίδιοι οι πολίτες) είναι εύκολο να παρασυρθούν από παχιά λόγια, βαρύγδουπες υποσχέσεις και διλήμματα με κινδυνολογικό περιεχόμενο.

Πλεονέκτημα σ’ αυτή την υπόθεση έχει η Δεξιά και γιατί ελέγχει το κράτος και γιατί στηρίζεται από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και γιατί τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι μαζί της και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου οι αναποφάσιστοι να την προτιμήσουν. Πρέπει όμως και η Δεξιά να βοηθήσει τον εαυτό της. Σίγουρα η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate δεν τη βοήθησε. Αμήχανος, αμυντικός, σφιγμένος και απολογούμενος. Εφ’ όλης της ύλης.

Το σύνθημα της «Πολιτικής Αλλαγής» ακούστηκε αρκετά. Όπως και να έχει είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Ακατόρθωτο όμως δεν είναι σε καμιά των περιπτώσεων…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *