Η Πολιτική Προστασία χαρακτηρίζεται ως ένας πολύ σημαντικός φορέας μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας, ο οποίος τονίζει τη σημασία της αυτοδυναμίας των πολιτών και των κοινοτήτων. Δεδομένου ότι η Πολιτική Προστασία είναι πάντοτε έτοιμη για την προστασία του πολίτη και σχεδιάζει προγράμματα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, είναι βέβαιο πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποτρέψουν θανάσιμους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς ο πληθυσμός μιας χώρας είναι πολύτιμος και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ενίσχυση. Οι άνθρωποι μπορούν να ξαναχτίσουν μια χώρα ύστερα από μια καταστροφή της και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για την οικονομική ασφάλεια της χώρας να προστατεύσει τους πολίτες της . Η πολιτική προστασία αποβλέπει λοιπόν στην προστασία των ατόμων, των ομάδων ή κοινοτήτων από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ταχείας ή βραδείας εξέλιξης. Οι καταστροφές μπορεί να είναι τεχνολογικές, βιολογικές, χημικές ή πυρηνικές και άλλου είδους που μπορεί να προκληθούν κατά τη διάρκεια ειρηνικής περιόδου, προκαλώντας καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Στην χώρα μας το 1995, καθιερώθηκε θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών αποτελεί μια από τις βασικότερες προτεραιότητες κάθε δήμου στο πλαίσιο της κοινωνικής του αποστολής, αλλά και υποχρέωσή του ως δύναμη πολιτικής προστασίας (Ν. 3013/2002, Άρθρο 3).
Με το νόμο 4662/2020 θεσπίζεται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (National Crisisand Hazard Management Mechanism (Nat-CHAMM), ο οποίος αποτελεί εκείνο το θεσμικό πλέγμα στο οποίο συγκλίνουν οι συντρέχουσες επιχειρησιακές, επιτελικές και υποστηρικτικές δομές Πολιτικής Προστασίας, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού συστήματος πολιτικής προστασίας κάθετης οργάνωσης, που διατρέχεται καθολικά από συγκεκριμένες καταστατικές αρχές, και το οποίο αφορά σε όλο το φάσμα του κύκλου καταστροφών.
Πάντως για ακόμα μια φορά η δασική υπηρεσία της χώρας ήταν απούσα και αντιπυρική προστασία χωρίς τη δασική υπηρεσία δυστυχώς δεν γίνεται.
Η αποστολή της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει :
1. Τη μελέτη, το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και την ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα αυτά.
2. Την προετοιμασία, κινητοποίηση και συντονισμό δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανών κάθε μορφής καταστροφών στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχετικού σχεδιασμού ανά κατηγορία κινδύνου.
3. Την αξιοποίηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και πληροφοριών για την κινητοποίηση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας της χώρας, εν όψει απειλούμενου κινδύνου καταστροφών.
4. Τον συντονισμό του έργου και των δράσεων αντιμετώπισης των καταστροφών κατά την εκδήλωση των φαινομένων, καθώς και το έργο αποκατάστασης των προκαλούμενων ζημιών.
Για την περίοδο που διανύουμε μας απασχολεί το μείζον ζήτημα της Αντιπυρικής Θωράκισης της χώρας μας αλλά και ειδικότερα της Ηπείρου
Στην Ήπειρο πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τους θερινούς μήνες και την αντιπυρική περίοδο το έργο OFIDIA2 (Πλατφόρμα Επιχειρησιακής Προστασίας Κινδύνου Πυρκαγιών) έθεσε ως βασική επιδίωξη την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης των δασών της Ηπείρου.
Η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους Ιταλούς εταίρους και την πολύτιμη συνεργασία της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020». Στην δημόσια ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 25/5/2021, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που υλοποίησαν οι Έλληνες εταίροι και κυρίως:
Ενόψει και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο επίγειας επιτήρησης των δασικών πόρων, έγκαιρης επέμβασης και αποφυγής δασικών καταστροφικών συμβάντων στην προσπάθεια διαφύλαξης του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Ηπείρου.
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, τις λεπτομέρειες της οποίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα όμως ανακοίνωσε επίσημα την προώθηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα προγράμματος εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση, ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα που ονομάζεται «ΑΙΓΙΣ», μεταξύ άλλων προβλέπει την αντικατάσταση όλων των «γερασμένων» αεροσκαφών καναντέρ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, που προβλέπει και την πρόσληψη 3.000 νέων μόνιμων πυροσβεστών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα του υψηλού μέσου όρου ηλικίας του προσωπικού και να ενισχυθεί το Σώμα σε σταθερή βάση, όλο το χρόνο, για την επίτευξη του στόχου του .Απαντώντας σε ερώτηση για κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με πολύ υψηλό κόστος για την φετινή αντιπυρική περίοδο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι αυξημένο κατά 17% σε σχέση με πέρσι και τόνισε: «Το είπα και στη Βουλή, όταν πρόκειται για ανθρώπινη ζωή και ανθρώπινη περιουσία, αλλά και στην πρόληψη δεν πρέπει να μιλάμε για οικονομικά ζητήματα». Πάντως για μια ακόμα φορά η δασική υπηρεσία της χώρας ήταν απούσα και αντιπυρική προστασία χωρίς τη δασική υπηρεσία δυστυχώς δεν γίνεται.