in

Το Θέμα: Που θα βγάλει η κοντρά Περιφέρειας – ΤΕΡΝΑ;

Άμεση αναγκαιότητα ένας ολιστικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα στην Ήπειρο με νέους όρους υπέρ των πολιτών

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο συνεχίζει να απασχολεί πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και τα μέλη του Δ.Σ του Αναγκαστικού φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου (ΑΣΔΑ).

Στην «ΔΦ» είχαμε ασχοληθεί αναλυτικά με το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές στα προηγούμενα μας τεύχη.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το θέμα απασχόλησε ποικιλοτρόπως τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Άλλες φορές τα θέματα που «άνοιξαν» αφορούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Εργοστασίου Αποκομιδής (έγινε με την μέθοδο του ΣΔΙΤ) στα Ιωάννινα, άλλες φορές τα υπολείμματα, τους ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως στο παράδειγμα της Πρέβεζας, την σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και της θυγατρικής εταιρίας της ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το εργοστάσιο αλλά τέλος ακόμη και γύρω από το κρίσιμο θέμα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για τα σκουπίδια.

Οι Δήμοι με την εμπλοκή και την στήριξη της ΠΕΔ Ηπείρου φαίνονται αποφασισμένοι να θέσουν το ζήτημα της άμεσης εμπλοκής του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης στα της λειτουργίας του εργοστασίου και της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η οποία είχε χαρακτηριστεί ακόμη και ως «αποικιοκρατική» στον δημόσιο διάλογο.

Τις τελευταίες ημέρες όμως αυτό που φαίνεται να αλλάζει άρδην το σκηνικό είναι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με την κόντρα της Περιφέρειας Ηπείρου και της «Αειφορική Ηπείρου – Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού».

Με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου επιδικάστηκε υπέρ της θυγατρικής εταιρείας της ΤΕΡΝΑ «Αειφορική Ηπείρου – Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού» και υποχρεώθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου σε έντοκη καταβολή από την 23/7/2019 και μέχρι την εξόφληση, του συνολικού ποσού των 3,111 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα και πάλι είναι κατά πόσο η διαφωνία για τα ποσά που διεκδικεί η εταιρία, θα επιλυθεί. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα που απασχολεί έντονα και δεν λέει να φύγει από την επικαιρότητα καθώς διαρκώς περιπλέκεται.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τη ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι αξίωσε ήδη με έγγραφό της που κοινοποιήθηκε στα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής, στον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και στον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, τα χρήματα που της επιδικάστηκαν καθώς και τους προβλεπόμενους τόκους.

Οι μέχρι 21/3/2022 οφειλόμενοι τόκοι, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν για τα δύο μέρη από τη σύμβαση σύμπραξης για τη λειτουργία του εργοστασίου, ανέρχονται στις 212.000 ευρώ, επομένως αν η Περιφέρεια Ηπείρου πλήρωνε σήμερα την οφειλή της στην ΤΕΡΝΑ, το συνολικό ποσό θα ανέρχονταν στα 3,323 εκατ. ευρώ!

Ανακοίνωση σχετικά με το αποτέλεσμα της διαδικασίας Διαιτησίας μεταξύ της επιχείρησης που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και της Περιφέρειας Ηπείρου είχε εκδώσει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Για την επιδίκαση τουλάχιστον 3,3 εκ ευρώ σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου από την δικαστική διαμάχη με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πλέον η Ήπειρος έμαθε από πρώτο χέρι τί σημαίνει Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν άσκησε ποτέ ουσιαστικά κανένα περιβαλλοντικό έλεγχο στη λειτουργία της ΜΕΑ.

Τώρα «προικίζει» την εταιρία με τουλάχιστον 3,3 εκατομμύρια με την δικαστική απόφαση που είναι σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου…»

Για την συγκεκριμένη απόφαση τοποθετήθηκαν επίσης τόσο οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών» και « Ορίζοντες Ηπείρου» όσο και Δημοτικές κινήσεις όπως η «Ανυπότακτη Κίνηση» στην Πρέβεζα.

Το θέμα ήρθε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών προκαλώντας την αντιπαράθεση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Μείζονος Αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ενδιαφέρον είχαν και οι προτάσεις του κ. Ζάψα οι οποίες κινούνταν σε μια κατεύθυνση εξομάλυνσης της έντασης η οποία έχει δημιουργηθεί και επίλυσης των όποιων διαφορών υπό το πρίσμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου αλλά και των θέσεων των αιρετών του α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Είναι άξιο αναφοράς πάντως ότι Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένη να πληρώσει το επιδικασθέν ποσό, αλλά η νομική εκπρόσωπος της Περιφέρειας κ. Γεωργία Τατάγια, με έγγραφό της προς τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Ντίνο Ρόβλια, με ημερομηνία 24/3/2022, κάνει γνωστές τις προθέσεις της να προσφύγει στον Εισαγγελέα γιατί διατυπώνει διάφορες κατηγορίες για τη διαδικασία της επιδιαιτησίας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο κοινοποιήθηκε στα μέλη του Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ αλλά και στους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίοι προφανώς και δεν είχαν γνώση του πρώτου εγγράφου της εταιρείας “Αειφορική Ηπείρου” αλλά μερική πληροφόρηση για την απάντηση μόνο της εκπροσώπου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επί της ουσίας, η περιφερειακή αρχή δεν αποδέχεται τη μομφή ότι «δήθεν παρακρατεί και δεν αποδίδει ποσά που καταβάλλουν οι Δήμοι για την πληρωμή της επεξεργασίας των απορριμμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου». Συμπληρώνει δε ότι όχι μόνο δεν παρακρατεί τα ποσά αλλά αντίθετα καταβάλλει στην εταιρία και σημαντικά ποσά από δικούς της πόρους για να καλύψει το κενό που προκαλείται από τη μη ανταπόκριση όλων των Δήμων στις υποχρεώσεις τους. «Αυτά είναι γνωστά, ιδίως στη διοίκηση της εταιρείας και στους αυτοδιοικητικούς» τονίζει.

Το ζήτημα και πάλι είναι κατά πόσο η διαφωνία για τα ποσά που διεκδικεί η εταιρία, θα επιλυθεί. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα που απασχολεί έντονα και δεν λέει να φύγει από την επικαιρότητα καθώς διαρκώς περιπλέκεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *