in

Το Θέμα | ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου

Στο επίκεντρο της απόφασης οι Δημοτικές επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη συνάδουσα με το Σύνταγμα τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών για τον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές περιοχές σε μια απόφαση «σταθμό» λίγο πριν την ολοκλήρωση του τέταρτου έτους των θητειών Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Εκκρεμούν και άλλες αποφάσεις προσφυγών κατά του ίδιου νόμου. Όμως με αυτή την πρώτη απόφαση ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» και για τις υπόλοιπες προσφυγές που έχουν κατατεθεί καθώς πλέον υπάρχει σύνδεση των διατάξεων με ετυμηγορία ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για αντισυνταγματικότητα.

Αντισυνταγματική οριστικά και αμετάκλητα η πρώτη από τις διατάξεις του «νόμου Θεοδωρικάκου» που έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για νόθευση της λαϊκής βούλησης και παραβίαση της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού.

Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας έκρινε αντίθετη προς το Σύνταγμα τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Εσωτερικών που μετέβαλε σε μετεκλογικό χρόνο τον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες, αλλάζοντας «εκ των υστέρων το πλαίσιο άσκησης του κατοχυρωμένου στο άρθρο 5 του Συντάγματος δικαιώματος του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι» και νοθεύοντας την «εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων», όπως τονίζεται στην περίληψη της σχετικής απόφασης.

Συνοπτικά, το ισχύον κατά τις εκλογές πλαίσιο («Κλεισθένης») προέβλεπε ότι το αξίωμα του χωρικού αντιδημάρχου σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες νησιωτικών δήμων –που αποτελούν και μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες– θα αναλάμβανε όποιος εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος ανεξαρτήτως παράταξης, ακόμα κι αν ανήκε στη μειοψηφία. Εκ των υστέρων και με έναν από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση Ν.Δ., το πλαίσιο άλλαξε και προέβλεψε τον ορισμό αντιδημάρχου μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Νικ. Νομικός, δημοτικός σύμβουλος Σχοινούσας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την πολυσυλλεκτική παράταξη «Δύναμη Δημιουργίας», ο οποίος έπρεπε να είναι αντιδήμαρχος του νησιού με βάση τον «Κλεισθένη». «Μετά την απόφαση της Ολομέλειας αναμένω με ανυπομονησία την εφαρμογή της ώστε να ασκήσω τα καθήκοντα για τα οποία με επέλεξαν οι συνδημότες μου», δηλώνει ο κ. Νομικός στην «Εφ.Συν.», ο οποίος με την προσφυγή του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να ζητήσει τον απαιτούμενο σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η παραπάνω υπόθεση θεωρείται η πιο απλή συγκριτικά με τις υπόλοιπες που έχουν παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ και αφορούν τον «νόμο Θεοδωρικάκου». Ως γνωστόν εκκρεμούν οι αποφάσεις για τη μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων και τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλασματικές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων, καθώς και για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.

Απόφαση αντισυνταγματικότητας για τις περιπτώσεις συγκρότησης των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής ενδεχομένως να «τινάξει» στο αέρα το έργο και τις ημέρες πολλών αυτοδιοικητικών παρατάξεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Πλήθος αντιδράσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στην Ήπειρο είχαν προκαλέσει οι «εξωθεσμικές» παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου. Όπως τόνιζαν τότε αυτοδιοικητικές παρατάξεις οι παρεμβάσεις του πρώην Υπουργού Εσωτερικών αλλοίωναν το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2019 καταργώντας στην πράξη την απλή αναλογική, χωρίς να σεβαστούν και να προσμετρήσουν την λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα για να διευκολυνθεί η υπεροχή γαλάζιων Δημάρχων και το έργο τους δόθηκαν υπερεξουσίες στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και στην Οικονομική Επιτροπή.

Θυμίζουμε εδώ ότι στο κομμάτι των προσφυγών στο ΣΤΕ συμμετείχαν και δύο παρατάξεις από την Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών. Ο λόγος για τις παρατάξεις του κ Νάτση και του πρώην Δημάρχου κ. Μπέγκα. Σφοδρή αντίδραση υπήρξε και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Πρέβεζα, αφού τόσο η ‘Ανυπότακτη Κίνηση’ όσο και η ‘Ανάπτυξη Τώρα’, η ‘Λαϊκή Συσπείρωση’ και η ‘Στροφή στο Μέλλον’ είχαν εναντιωθεί. Στην Πρέβεζα μάλιστα είχε ψηφιστεί και σχετικό ψήφισμα παρά την αντίδραση του Δημάρχου κ. Γεωργάκου. Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και στην Άρτα από την κα. Ταπραντζή, τον πρώην Δήμαρχο κ. Παπαλέξη και την ‘Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή’.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πρέβεζα η παράταξη που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Στροφή στο Μέλλον» μέσω ανακοίνωσης γνωστοποίησε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτείται τόσο από την Οικονομική Επιτροπή όσο και από την ποιότητα ζωής αποσύροντας τους συμβούλους της.

Η «Ανυπότακτη κίνηση» αν και δεν είχε την δυνατότητα για συμμετοχή λόγω της εκλογής μόνο ενός Συμβούλου εξαρχής είχε καλέσει την υπόλοιπη αντιπολίτευση για μη συμμετοχή στις «επιτροπές παρωδίας».

Μια πιθανή απόφαση αντισυνταγματικότητας για τις περιπτώσεις συγκρότησης των επιτροπών Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής ενδεχομένως να «τινάξει» στο αέρα το έργο και τις ημέρες πολλών αυτοδιοικητικών παρατάξεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. Η αδυναμία λήψης απόφασης λόγω μη πλειοψηφίας στα Δημοτικά συμβούλια μετέτρεψε σε απαξίωση τα όργανα και σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα τις συνεδριάσεις του, μιας και όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονταν στις επιτροπές.