in

Το Θέμα: Στο ΦΟΣΔΑ και με τη “βούλα” η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ξεκαθαρίζει το τοπίο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέδιο νόμου και αναγνωρίζεται πλέον πως ο ΦΟΔΣΑ είναι o αρμόδιος φορέας να διαχειριστεί τόσο το εργοστάσιο απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι όσο και όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σκουπίδια συνολικά στην Ήπειρο.

Στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση παρ. 5 του άρθρου 1 Οδηγίας (ΕΕ) 2017/952 του Συμβουλίου 29κ Μαΐου 2017 για τροποποίηση Οδηγίας (ΕΕ) 2016/1164…» το άρθρο 9 φέρει τίτλο “Συμβάσεις Σύμπραξης του ν. 3389/2005 για υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας Φο.Δ.Σ.Α. Προσθήκη παρ. 3α άρθρο 246 του ν. 4555/2018” με το οποίο το Υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να βάλει τέλος στην εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου, στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Έτοιμος δηλώνει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου να κερδίσει το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης προς το συμφέρον των πολιτών, μετά την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία έγινε με την κατάθεση τροπολογίας.

Η διοίκηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου) με την ανακοίνωσή της, η οποία αποτελεί και την πρώτη επίσημη αντίδραση, χαιρετίζει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που οδηγεί στην απεμπλοκή του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Πάγια θέση της διοίκησης του Φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους ότι το αντικείμενο αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Με βάση αυτή τη θέση όλες οι προσπάθειες των εμπλεκομένων μερών θα έπρεπε συγκλίνουν στην λογική της μεταβίβασης όλων των υποδομών και αρμοδιοτήτων στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποκατάσταση της ηρεμίας η οποία θα προκύψει, ο Φορέας μας δηλώνει έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς το συμφέρον των πολιτών της Ηπείρου.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέδιο νόμου και αναγνωρίζεται πλέον πως ο ΦΟΔΣΑ είναι o αρμόδιος φορέας.

Είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία προκαλεί μεγάλη «πολιτική αναστάτωση» στο εσωτερικό της Ν.Δ και σίγουρα θα έχει προεκτάσεις και πέραν του θέματος με τα απορρίμματα. Και αυτό διότι το «άδειασμα» της Κυβέρνησης στον κ. Καχριμάνη μπορεί να σηματοδοτεί εξελίξεις και για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές και το χρίσμα που θα δοθεί. Στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου αλλά και στους Δημάρχους (μειοψηφία στο ΑΣΔΑ- Αναγκαστικός Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) που στήριζαν τις επιλογές του στις αρμοδιότητες της διαχείρισης των απορριμμάτων: τη λειτουργία των ΣΜΑ- Σταθμοί Μεταφόρτωσης και τη μεταφορά του υπολείμματος. Δήμοι όπως της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων είχαν «προσδεθεί» πιστά στο «άρμα» του κ. Καχριμάνη. Ειδικά η στάση του Δήμου Πρέβεζας προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά αφού τόσο για το κόστος μεταφοράς και την ενιαία τιμολογιακή πολιτική όσο και για το ΣΜΑ οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Γεωργάκου επί της ουσίας ψήφιζαν εναντίον των Συμφερόντων του ίδιου του Δήμου τους και υπέρ της Περιφέρειας!

Βέβαια αυτή η τροπολογία δεν ήρθε ξαφνικά μιας και η Περιφέρεια Ηπείρου λόγω της εμπλοκής στην υπόθεση με την λειτουργία του εργοστασίου ήρθε σε ρήξη με την θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ – «Αειφορική» η οποία είναι συνυπεύθυνη για την λειτουργία του εργοστασίου. Η ΤΕΡΝΑ είναι μια εταιρεία η οποία παίζει σημαίνοντα ρόλο στα θέματα ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομών στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι κρυφό μυστικό ότι ψηλά στην ιεραρχία της βρίσκεται ο «πεθερός» του υπουργού κ. Γεραπετρίτη και η Κυβέρνηση έχει «στενές» επαφές μαζί της.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης σε δήλωσή του εμφανίζεται ενωτικός και με διάθεση να πέσουν οι τόνοι στην Ήπειρο, όσον αφορά τα σκουπίδια.

Η δήλωση του κ. Ντακαλέτση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ξεδιαλύνει μια και καλή το νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα άρα και στην Ήπειρο, χωρίς να αφήνονται πλέον περιθώρια για παρερμηνείες. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να δηλώνει σήμερα κάποιος δικαιωμένος, όσο εξακολουθούν οι Ηπειρώτες να πληρώνουν αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν δικαιούται σήμερα να πανηγυρίζει κανείς. Δήμοι και Περιφέρεια, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες, με πνεύμα συνεργασίας και συναλληλίας, οφείλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε, ώστε να κερδίσουμε το χρόνο που χάθηκε”.

Παρά την προσπάθεια για χαμηλούς τόνους από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, οι εξελίξεις αποτελούν επί της ουσίας δικαίωση της στρατηγικής της ηγετικής ομάδας του Συνδέσμου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο (Καλαντζή-Μπέγκα) και της ομάδας των Δημάρχων (μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης και η κα. Βαβέτση Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά), οι οποίοι δεν φοβήθηκαν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στη στρατηγική της Περιφέρειας σώζοντας το κύρος του πρώτου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης και προασπίζοντας τα συμφέροντα των Δημοτών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *