in ,

ΤΟ ΘΕΜΑ- Συνθέτουν σκηνικό όξυνσης

Η ” αναδιάρθρωση”, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και η υποβάθμιση των τμημάτων της Ηπείρου.


 

Χρήστος Τσούτσης – Δημοσιογράφος / Εκδότης Δημοκρατικής Φωνής

Σε διαβούλευση άμεσα θα τεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση, η οποία όπως είπε απελευθερώνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τη γραφειοκρατία, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, αυξάνει τα ερευνητικά προγράμματα, προάγει την διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, δίνει δυνατότητες χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών ή ερευνητών δημόσιων ΑΕΙ και φυσικά προβλέπει την διαμόρφωση του πλαισίου για την λειτουργία στη χώρα μας, μη κρατικών παραρτημάτων ΑΕΙ τα οποία είναι εγκατεστημένα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες και τα οποία θα έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Με δυνατές κοινοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι απέναντι στον κίνδυνο της περαιτέρω συρρίκνωσης της αξίας των πτυχίων τους και των τίτλων σπουδών τους. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο άλλωστε ήδη εδώ και πέντε χρόνια υποχρηματοδοτείται και άλλο.

Για «διπλή απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, ώστε και το δημόσιο πανεπιστήμιο να αυτοδιοικηθεί σοβαρά και η χώρα να ανοιχτεί στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων και να μετατραπεί σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», έκανε λόγο ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Είναι εντολή του πρωθυπουργού και κυβερνητική δέσμευση να στηριχτεί όσο πιο σοβαρά γίνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο θεσμικά και οικονομικά. Περί το 1 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί για τις ανάγκες του και ταυτόχρονα θα απελευθερωθεί από την καταναγκαστική γραφειοκρατία, ώστε να διαδραματίσει τον ρόλο του σε καθεστώς κανονικής αυτοδιοίκησης» είπε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μιλώντας στο ACTION 24.
Συνέχισε λέγοντας: «Ταυτόχρονα, θα του δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές και ανάλογα προγράμματα και να προσελκύσει στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών», σημείωσε ο υπουργός.
Βολές κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο δημιουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων εξαπέλυσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Σήμερα ο αγώνας είναι για να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία και όχι να υποβαθμιστούν»

«Σε πανεπιστημιακή αγορά πτυχίων, μετατρέπει την ανώτατη εκπαίδευση η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για αυτή την αντιδραστική τομή η κυβέρνηση στηρίζεται και στα «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σοφιανός.
Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε πάρει αρνητική απόφαση απέναντι στην προοπτική ενός τέτοιου νομοθετήματος, ενώ δεκάδες σύλλογοι σε Γιάννενα και Άρτα καλούν σε γενικές συνελεύσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αγνοεί ή υποβαθμίζει τα υπαρκτά προβλήματα σε σχολές και τμήματα και της Ηπείρου οι φοιτητές καλούνται να ” αντεπιτεθούν”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *