in

Το Θέμα: Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αντιμέτωπα με την Απραξία

Παραπομπή του θέματος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Σε «αναμονή προτάσεων» βρίσκονται όλοι οι παροικούντες την ακαδημαϊκή κοινότητα (και) στην Ήπειρο, προκειμένου να διαμορφωθεί το μέλλον τμημάτων, σχολών και της «ακαδημαϊκής τοποθέτησης» πόλεων.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει έτοιμο το νόμο που ουσιαστικά θα συρρικνώσει και άλλο το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχει ζητήσει περίπου 50 καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και περιμένει αντιπροτάσεις από τα πανεπιστήμια, τα οποία δεν πρόκειται να προτείνουν περισσότερες από μονοψήφιες τέτοιου τύπου μεταβολές. Μια από αυτές, θα είναι η μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής στα Ιωάννινα από την Πρέβεζα, η οποία φαίνεται να είναι αναπόδραστη, ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες τοπικών φορέων, κυβερνητικών και μη.

Το υπουργείο πρακτικά ζητάει την κατάργηση του τμήματος, όπως επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση και το Τμήμα Γεωπονικής της Άρτας. Το «δεύτερο στάδιο» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μιας «βάσης στη βάση» που επέβαλε το υπουργείο πέρυσι για να περικόψει εισακτέους-ες, είναι η κατάργηση τμημάτων, άσχετα με το αν στελέχη της κυβέρνησης επιλέγουν να μιλήσουν ή όχι για το θέμα, ως αφορμή κλεισίματος σχολών.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από την πλευρά του δεν βάζει θέμα κλεισίματος τμημάτων, ούτε για τη Λογιστική, ούτε για την Γεωπονική. Βέβαια οι ευθύνες τις Συγκλήτου είναι πολλές καθώς με την στάση της ουσιαστικά στο θέμα της «Λογιστικής» υιοθέτησε την γραμμή της ΕΒΕ αποδυναμώνοντας περαιτέρω το τμήμα καθώς η μεταφορά του πέραν του ότι θα είναι καταστροφική για την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας δεν θα έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το θέμα είναι όμως αν το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψη τις προτάσεις των ιδρυμάτων ή θα προωθήσει στην ΕΘΑΕ μόνο τις δικές του. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο παραπέμπει ήδη στην ΕΘΑΕ την ευθύνη μιας επιλογής που θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, έτσι ή αλλιώς. Η πολιτική ευθύνη όμως αφορά μόνο το υπουργείο, την πολιτική του ηγεσία και την κυβέρνηση…

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας είναι ιδιαίτερα σκληρή και αυστηρή. Την εκφράζει βασικά ο Ευάγγελος Συρίγος, ένας έτσι και αλλιώς θιασώτης, ως ακαδημαϊκός, του «πανεπιστημιακού ελιτισμού». Ο κ. Συρίγος απέφυγε να πάρει θέση για οτιδήποτε σχετικό, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Άρτα, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση στο Δημαρχείο. Ο κ. Συρίγος στη Βουλή, όταν ρωτήθηκε σχετικά για το τμήμα Λογιστικής από τον κ. Μπάρκα, ήταν ιδιαίτερα αυστηρός με το τμήμα και το διδακτικό του προσωπικό, χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας (και) στους εγχώριους πολιτικούς του συμπορευόμενους. Είναι δεδομένο ότι τοπικά στην Πρέβεζα το κυβερνόν κόμμα θα δεχτεί ένα γερό πλήγμα από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη.

Το θέμα της Γεωπονικής ωστόσο είναι ακόμα πιο κρίσιμο. Αν τελικά υπάρχουν εισηγήσεις για μεταβολή της κατάστασης του τμήματος (σε ένα νομό με υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης), οι εντυπώσεις δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Βέβαια οι ευθύνες τις Συγκλήτου είναι πολλές καθώς με την στάση της ουσιαστικά στο θέμα της «Λογιστικής» υιοθέτησε τηνγραμμή της ΕΒΕ αποδυναμώνοντας περαιτέρω το τμήμα καθώς η μεταφορά του πέραν του ότι θα είναι καταστροφική για την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας δεν θα έχει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, επισκέφθηκε το Δημαρχείο σε μια συζήτηση στο επίκεντρο της οποίας ήταν το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών της Άρτας.

Παρά το γεγονός, ότι τόσο το «Αυτοδιοίκητο» όσο και το Υπουργείο Παιδείας είναι τα μόνα αρμόδια για την τύχη των πανεπιστημιακών σχολών, η δημοτική αρχή άδραξε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Yφυπουργό για τις θέσεις του Δήμου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις θέσεις της Δημοτικής αρχής, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου τα τμήματα της Άρτας να παραμείνουν «ζωντανά» αλλά με καλύτερες υποδομές, ώστε να προσελκύσουν και περισσότερους φοιτητές.

Στην σύσκεψη, και παρά το αυξημένο του πρόγραμμα, ήταν παρών και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος. Την πρόσκληση του Δημάρχου, απεδέχθησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, και οι Αντιδήμαρχοι, Δημήτρης Ευαγγέλου, Χριστόφορος Σιαφάκας, Μιχάλης Κοτσαρίνης, σε μια κοινή κατεύθυνση ότι η ενδυνάμωση των σχολών είναι ένα ζήτημα που ενώνει την τοπική κοινωνία της Άρτας. Αυτονόητα, πρόσκληση είχε λάβει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη.

Κατά την συζήτηση, ο κ. Συρίγος, διαβεβαίωσε πως όλες οι εγκαταστάσεις όλων των τμημάτων της Άρτας πρέπει να γίνουν στην Πανεπιστημιούπολη της Άρτας στους Κωστακιούς. Και πρόσθεσε ο Υφυπουργός, πως τα υπάρχοντα κτήρια πρέπει το Πανεπιστήμιο να τα αναβαθμίσει / επεκτείνει, με υποδομές επαρκείς για όλες τις σχολές. Το Υπουργείο μεριμνά ώστε να βγάζει τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις και οι Πρυτανείες υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την απορρόφηση των χρημάτων με την υλοποίηση παρεμβάσεων για τις σχολές τους.

Ωστόσο, παρέπεμψε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και στις προτάσεις της που αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα, που σε συνδυασμό με τις προτάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων, θα διαμορφώσουν τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της Χώρας.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε πώς θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις αλλά και τις αποφάσεις που θα ληφθούν , πάντως πολλοί τονίζουν ότι οι συλλογικοί φορείς σε Πρέβεζα και Άρτα θα «έπρεπε» να ήταν στα «κεραμίδια» ήδη και επίσης οι αιρετοί να διεκδικήσουν πιο πολλά.

Δυστυχώς ο χρόνος περνά και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε των δύο τοπικών κοινωνιών που αγωνιούν, ούτε προφανώς των φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας.