in

Το ΘΕΜΑ | Υποκλοπές η ιστορία επαναλαμβάνεται

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η χώρα με το σκάνδαλο των παράνομων επισυνδέσεων στο προσκήνιο

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Μαίνεται η αντιπαράθεση σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε οριακό «σταυροδρόμι» εν αναμονή και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η αντιπολίτευση μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις φαίνεται να επιθυμεί να κρατήσει το θέμα στο προσκήνιο. Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην «ΔΦ» πως η «κοινή» στάση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο μέτωπο φανερώνει ίσως και το σχέδιο κοινών συνεργασιών και πρωτοβουλιών που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα σχετικά με τις εθνικές εκλογές. Όπως τονίζουν σε «Χαριλάου Τρικούπη» και «Κουμουνδούρου» το ζήτημα με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι θέμα Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου. Με αυτή την ανάλυση συμφωνούν τόσο το ΜέΡΑ 25, όσο και το ΚΚΕ. Μάλιστα σε συνέντευξη στην ΕΦΣΥΝ στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά ο Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε την άποψη- εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για τις παρακολουθήσεις.

Εξεταστική
Με αιχμές κατά των νυν και τέως διοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θ. Δεμίρη και Π. Κοντολέοντος, όσον αφορά τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ν. Ανδρουλάκη, φέρεται να άρχισε την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμος. Η συζήτηση συνεχίζεται με αρκετό ενδιαφέρον στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Ειδικότερα για τον κ. Δεμίρη, η κατάθεση του οποίου στην ίδια επιτροπή είχε ολοκληρωθεί λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πως επικαλούμενος το απόρρητο και το καθήκον εχεμύθειας που συνεπάγεται η θέση του στη συγκεκριμένη Υπηρεσία δεν παρείχε όσα η Αρχή τού ζήτησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Ράμμο να χαρακτηρίζει τη στάση αυτή –και από την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου– υπεκφυγή και άρνηση συνεργασίας, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν είναι επιτρεπτή, καθώς η ΑΔΑΕ έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα ελέγχου της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, ο κ. Ράμμος φέρεται να συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, υποστηρίζοντας πως δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν επιπροσθέτως ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σημείωσε πως η καταστροφή του φακέλου με τα σχετικά από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε, από την ΕΥΠ επί διοίκησης Κοντολέοντος, την ημέρα κατά την οποία προέβη στην καταγγελία περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του ο κ. Ανδρουλάκης (29/7). Στο ίδιο πλαίσιο, φέρεται να κατέθεσε τρεις έγγραφες εκθέσεις από έκτακτους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ (στις 6, 7, 13/9). Το περιεχόμενό τους, που φέρεται να είδαν χθες εν τάχει δύο από τα μέλη της επιτροπής, αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς τη σημερινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με πηγές, σε αυτές μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η καταστροφή του φακέλου Ανδρουλάκη έγινε στις 29/7. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Ράμμου φαίνεται να εξόργισε τον Βουλευτή της Ν.Δ κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος φαίνεται χάνοντας την ψυχραιμία του να επιτέθηκε φραστικά στον κ. Ράμμο.

Όμως σε καμιά περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει να «εκτροχιασθεί» και να χάσουμε το «δάσος»

Η Κυβέρνηση
Το τείχος σιωπής που είχε επιβάλει το μέγαρο Μαξίμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τόσο συμπαγές όσο θα ήθελε. Μέχρι τώρα με τις δημοσκοπήσεις να αποθεώνουν την κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να εξωραΐζουν τις κεντρικές επιλογές της, οι βουλευτές της συμπολίτευσης συμπεριφέρονταν σαν πειθαρχημένα στρατιωτάκια σε περίοδο εκστρατείας. Η υπόθεση όμως των υποκλοπών- με τις διαφοροποιήσεις ειδικά για το απόρρητο- των Νικήτα Κακλαμάνη, Όλγας Κεφαλογιάννη και Γιώργου Κουμουτσάκου φανερώνουν μια διαφορετική κατεύθυνση. Είχε προηγηθεί και η βαρυσήμαντη ομιλία Καραμανλή στα Χανιά. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν Ν.Δ και Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγει και πολιτικά αλλά και εσωτερικά «πληγωμένη» από αυτή την ιστορία.

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το αλαλούμ που επικράτησε δεν ήταν δυνατόν να καλλωπιστεί. Τώρα αρνητικός πρωταγωνιστής φαίνεται να είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δικοί του άνθρωποι ήταν αυτοί που παραιτήθηκαν. Από το στόμα του βγήκαν οι απίθανες δικαιολογίες «δεν γνώριζα, αν γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα» ή «να έρθει ο Ανδρουλάκης να ενημερωθεί από μας που δεν ξέρουμε γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε».

Πρέπει να οδηγηθούμε με την σκανδαλολογία στις εκλογές
Αν και διαχρονικά έχει γίνει κοινότυπο να λέμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις -ειδικά στην χώρα μας- «πρέπει να χυθεί άπλετο φως», παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να φτάσει ως το τέλος και ίσως η εμπλοκή της δικαιοσύνης να βοηθήσει σε αυτό.

Όμως σε καμιά περίπτωση η πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει να «εκτροχιασθεί» και να χάσουμε το «δάσος». Δηλαδή εκτός από το μείζον πρόβλημα Δημοκρατίας που δημιουργείται και είναι κεντρικό αλλά και διαχρονικό με αυτή την Κυβέρνηση, τα θέματα οικονομίας και φτωχοποίησης του λαού που είναι μπροστά μας εγείρονται απειλητικά. Οι ανάγκες των πολιτών θα έρθουν αναγκαστικά στο προσκήνιο και εκεί πρέπει να δοθούν πειστικές λύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *