in

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Άρτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο: αντίθετος στο πλωτό φωτοβολταϊκό


Πριν περίπου έναν χρόνο, ξεκίνησε μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση από τους φορείς της Άρτας για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου, όπου τέθηκαν οι βάσεις των περαιτέρω ενεργειών του κάθε φορέα.

Μετά από ένα εξάμηνο περίπου, πληροφορηθήκαμε ότι η ΤΕΡΝΑ ενδιαφέρεται για την κατασκευή πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πουρναρίου, όπως πάντα από τον Τύπο.

Αντιλαμβάνονται όλοι ότι ξαφνιαστήκαμε και το πρώτο ερώτημα που θέσαμε είναι: Τι συμβαίνει στη λίμνη Πουρναρίου;

Ν’ αναφέρω ότι ο Άραχθος ενεργειακά έχει εξαντληθεί με δύο μεγάλα φράγματα, το Πουρνάρι Ι και ΙΙ. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι ματαιώθηκε η κατασκευή και τρίτου φράγματος στη θέση του Αγίου Νικολάου, ύστερα από συνεχείς αγώνες των φορέων και των κατοίκων της Άρτας και των όμορων Δήμων.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο (το υποτιθέμενο), πρόκειται ν’ αναπτυχθεί σε 1144 στρέμματα στη λίμνη Πουρναρίου, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι στην περιοχή του ταμιευτήρα του φράγματος ή στην υπόλοιπη λίμνη. Και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι τα ακόλουθα: Η ΔΕΗ τι συμφωνία έχει κάνει με τη συγκεκριμένη εταιρεία; Θεωρεί «κτήμα» της και ότι της ανήκει η λίμνη Πουρναρίου; Έχουν συμφωνήσει σε κάποιο «αντίτιμο»; Οφείλει η ΔΕΗ να ενημερώσει τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής; Οφείλει η ΔΕΗ πριν απ’ όλους να ενημερώσει και ν’ αλλάξει τακτική προς τους Αρτινούς πολίτες;

Με την πιθανή κατασκευή του πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, κατά την άποψή μου, τίθενται ως ερωτήματα και προβληματισμό τα εξής:

1). Υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η άρδευση του κάμπου της Άρτας από το Πουρνάρι;

2). Μειώνονται οι πιθανότητες για την πιθανή υδροδότηση των Δήμων Αρταίων και Νικολάου Σκουφά από τη λίμνη Πουρναρίου;

3). Εξανεμίζονται οι ελπίδες και οι στόχοι των Υπουργείων, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ν. Σκουφά, για τη μελλοντική άρδευση των περιοχών Πέτα έως Κομπότι, από τη λίμνη Πουρναρίου;

Τα παραπάνω είναι ορισμένα ερωτήματα που θέτω και σχετίζονται με ζωτικά θέματα – ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας (παραγωγικός ιστός της περιοχής), όμως υπάρχουν κι πολλά άλλα ερωτήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μας, παρά τη σημαντική συνεισφορά στην Εθνική Οικονομία, δεν έτυχαν των ανάλογων αντισταθμιστικών οφελών, τα οποία δικαιούνται από την Πολιτεία. Απαιτούν όμως τον σεβασμό και την πλήρη ενημέρωση για οτιδήποτε γίνεται εκ μέρους του Κράτους και της ΔΕΗ.

Τέλος, να τονίσω ότι αν οι εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν στην ΠΕ Άρτας γενικά, η περιοχή μας προσφέρει πάμπολλες ευκαιρίες τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *