in ,

Τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 27.12.2021 (δια περιφοράς)


Καλημέρα. Χρόνια Πολλά.

Σας υπενθυμίζουμε την κάθετη διαφωνία μας για συνεδριάσεις (δια περιφοράς), θέση την οποία έχουμε αναλύσει το προηγούμενο διάστημα. Όσον αφορά τα θέματα, η στάση μας, είναι:

Ψηφίζουμε θετικά σχετικά με την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (κατηγορία Πολιτιστικών Τοπίων).

Ψηφίζουμε λευκό για το Διαχειριστικό Σχέδιο, γιατί διατηρούμε επιφυλάξεις, αφού τα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης που περιλαμβάνει για το Πολιτιστικό Τοπίο μένει να αποδειχθεί τόσο ότι είναι επαρκή, όσο και στα πλαίσια αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, εφαρμόσιμα.

Ομοίως, ένα πλήρες σχέδιο προστασίας και διαφύλαξης της οικουμενικής αξίας και της ακεραιότητας του Πολιτιστικού Τοπίου του Ζαγορίου, αλλά και οι δεσμεύσεις της Περιφέρειας ότι θα το εφαρμόσει, οφείλουν να δοκιμαστούν κι ακολούθως να αξιολογηθούν. Οι επιθυμίες δεν μπορεί να μεταφράζονται σε πολιτικά συμπεράσματα.

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επιδιώκει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καταδεικνύει την ανησυχία των κρατών να ανταποκριθούν στις απειλές για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από την υλοποίηση στόχων, θέσπιση μέτρων, κατάρτιση διεθνών βάσεων δεδομένων, ανάδειξη κρίσιμων
κατευθυντήριων γραμμών για να ακολουθήσουν οι φορείς, την εφαρμογή σε μονοπάτι με σήμανση.

Οι συμμετέχοντες φορείς σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να καταθέσουν τους δείκτες ετοιμότητας κι υλοποίησης σε τέτοιου εύρους υποστήριξη.

Στην ενημέρωση των μελών του ΠΕ.ΣΥ. θα θέλαμε να συμπεριλαμβάνονται εισηγητικά διευκρινήσεις, σε ορισμένα εύλογα ερωτήματα.

Στο πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου του 2020 είχαν τεθεί οι στόχοι και τα πλάνα του ΥΠΠΟΑ και των εμπλεκόμενων φορέων για την υποβολή του φάκελου για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO, όπου γινόταν λόγος για συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021. Είναι μέσα στα χρονικά περιθώρια όλες οι αναγκαίες φάσεις ή υπάρχει καθυστέρηση;

Η υποψηφιότητα για την UNESCO, στους πολίτες της περιοχής έχει εξηγηθεί με επάρκεια;

Έχει αναλυθεί το βεληνεκές της ένταξης, της υπεραξίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξη;

Τέλος, για να βοηθήσουμε την περιοχή μας, αναζητήθηκε εμπειρία και γνώση άλλων περιοχών;

Η εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (2016), αλλά και της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας (2007), έχει αποδώσει τις αντίστοιχες τομές και τα συγκριτικά αποτελέσματα που αναμενόταν; Υπάρχουν με μετρήσιμα στοιχεία τα οφέλη της ένταξης;

Για την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, Ζώης Γαλατάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *