Μόλις λίγα 24ωρα διήρκησε εντέλει το… πραξικόπημα της European Super League, ήταν όμως αρκετό για να δημιουργήσει την αντίδραση χιλιάδων φιλάθλων και τη μήνη δεκάδων αξιωματούχων. Ποτέ ξανά στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν υπήρξε τόσο ομαδική, αυθόρμητη αντίδραση. Αρχικά οι έξι αγγλικές ομάδες αποχώρησαν, με τους οπαδούς των Λίβερπουλ και Τσέλσι να ντύνουν με πανό διαμαρτυρίας τα γήπεδα των ομάδων τους, ακολούθησαν η Ιντερ και η Ατλέτικο και εντέλει απέμειναν Ρεάλ και Γιουβέντους. «Συνελήφθη οφσάιντ, αφού την αφήσαν ακάλυπτη οι αγγλικές ομάδες», σχολίασε το βρετανικό δίκτυο Sky News ενώ ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν εξέφρασε ικανοποίηση για την αναδίπλωση του πλάνου. Παράλληλα παραιτήθηκε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ ενώ σκέπτονται την αποχώρηση από τη μεν Γιουβέντους η οικογένεια Ανιέλι, από τη δε Λίβερπουλ οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της, εξαιτίας και των κολοσσιαίων απωλειών από τον κορωνοϊό.
Βεβαίως, το… κίνημα δεν ήταν νέο. Η G20 υπάρχει εδώ και χρόνια και ανά περιόδους ζητά, απαιτεί κοινώς, και πετυχαίνει από την UEFA αύξηση εσόδων και πολλά απευθείας εισιτήρια: πλέον στο Champions League μπαίνουν μονάχα τέσσερις ομάδες από τα προκριματικά – αν δεν είναι αυτό κλειστή λίγκα, τι είναι;
Φαίνεται πως οι «12» επηρεάστηκαν από την JP Morgan και τις υποσχέσεις για δισεκατομμύρια και η UEFA πιάστηκε… στον ύπνο. Κάθε άλλο. Οι «12» μαζί με την αμερικάνικη εταιρεία λανσάρισαν ένα project αλλά ήταν τόσο ερασιτεχνική η δημοσιοποίησή του που προκάλεσε απορίες. Και η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ήταν, ως φάνηκε, ενήμερη – εξ ου και βρήκε άρον άρον άλλα 7 δισ. ευρώ για να μοιράσει στις «μεγάλες» αλλά εκτέθηκε νομικά.
Η αρχή nullum crimen nulla poena sine lege ορίζει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος νόμος ή κανόνας: δεν είχε προβλεφθεί… η ανταρσία, παρά μόνο η κατηγορία της δυσφήμισης του αθλήματος (άρα πταίσμα). Ούτε υπήρχε η δυνατότητα, νομικά πάντα, άμεσης αποβολής από το Champions League των Σίτι, Ρεάλ και Τσέλσι. Μα, κυρίως, το θέμα ήταν των ομοσπονδιών: αν η αγγλική αποφάσιζε αποβολή των έξι, μόνο και μόνο τότε θα υπήρχε ποινή – μα το αγγλικό δίκαιο δεν προβλέπει τιμωρίες για διεθνή ποδοσφαιρική… παραβατικότητα. Ούτε καν, ως διαδόθηκε, να τιμωρηθούν οι παίκτες των εν λόγω ομάδων με αποβολή από τις εθνικές τους…