Δήλωση των Νάνου Βαγγέλη (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας) και Σιούτη Σπύρο (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του νομαρχιακού τμήματος Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ.)
Εργαζόμενες οι , άνεργοι, νέες και νέοι
Η απεργία στις 9 Νοέμβρη τάραξε τα νερά. Στις 17 Νοέμβρη οι δρόμοι γέμισαν ελπίδα και πάθος, μια πολιτική παρέμβαση των από κάτω, δεύτερη φορά μετά την απεργία της 9ης Νοέμβρη. Οι πορείες του Πολυτεχνείου δεν ήταν επετειακές λιτανείες, αλλά δείκτης των διαθέσεων εργαζομένων και νεολαίας. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα απέδειξαν ότι υπάρχει οργή, που μπορεί να βρει αγωνιστική διέξοδο. Η τάση αυτή που εμφανίστηκε στις 9 και 17 Νοέμβρη πρέπει να οργανωθεί και να δώσει την πεποίθηση στον κόσμο της εργασίας, πως πρόκειται για ένα αγώνα για την ανατροπή της αβίωτης κατάστασης που αντιμετωπίζει, σε μάχη για να ξανακερδίσει τη ζωή του.
Η αφωνία των συνδικάτων που ακολούθησε και η απουσία αγωνιστικού σχεδίου κλιμάκωσης σηματοδοτούν ότι η απεργία στις 9 Νοέμβρη σχεδιάστηκε από τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ως μια απλή διαμαρτυρία, που θα λειτουργήσει ως ενίσχυση της συναινετικής αντιπολίτευσης, η οποία αντί για κλιμάκωση καλεί εκ νέου σε σιωπητήριο και αναμονή των εκλογών. «Εκπαιδεύει» τους εργαζόμενους ότι δεν μπορούν με το κίνημά τους να αλλάξουν τα πράγματα και μόνη διέξοδος γι αυτό είναι οι αλλαγή κυβέρνησης με τις εκλογές. Αυτή η λογική, ταυτόχρονα, εμπεδώνει στον κόσμο ότι δεν μπορεί να ανατρέψει συνολικά την πολιτική που υλοποιείται, αλλά θα πρέπει να ζητιανεύει μια «ανακούφιση», καθώς το πλαίσιο της ΕΕ και της μακροημέρευσης της αγοράς και του κέρδους είναι υποχρεωτικό και αποδεκτό και από τις εν δυνάμει κυβερνητικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ).
Εργαζόμενες οι , άνεργοι, νέες και νέοι
Δεν θα μας λύσει τίποτα η αλλαγή διαχειριστή της πολιτικής του κεφαλαίου.Το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να βάλει στην προμετωπίδα του την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου και όποιων την υλοποιούν ή τη στηρίζουν. Πρέπει να κλιμακωθεί ο αγώνας για τους αναγκαίους στόχους-αιτήματα, για αύξηση μισθών-συντάξεων και μείωση των κερδών του κεφαλαίου, για αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα η ενέργεια και όλα τα κοινωνικά αγαθά και να υπάρξει μια δραστική ανακατανομή του πλούτου υπέρ των εργαζόμενων που τον παράγουμε.
Στηρίξαμε την απεργία στα πλαίσια ενός πολύμορφου αγώνα με διάρκεια και κλιμάκωση, με τη συμβολή των συνδικάτων σε όλα τα επίπεδα σε ένα ξεσηκωμό που θα εκδηλώνεται με τις μάχες και δυναμικούς αγώνες στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, σε αλληλεπίδραση με κάθε αγωνιστική συλλογικότητα και θα συγκεντρώνεται σε επαναλαμβανόμενα μεγάλα γεγονότα όπως η γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Τώρα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε το αγωνιστικό σκίρτημα που εμφανίστηκε να μετατραπεί σε ανατρεπτικό ποτάμι. Γι αυτό προτείνουμε νέα γενική απεργία με κέντρο τον προϋπολογισμό, που είναι η ναυαρχίδα της εφαρμογής αυτής της ληστρικής πολιτικής για το εργατικό εισόδημα και τα δικαιώματα και την σκανδαλώδη ενίσχυση του κεφαλαίου από την άλλη. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Πρέβεζας να καλέσουν με αποφάσεις τους την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν απόφαση για νέα γενική απεργία στις 13 ή 14 Δεκέμβρη.
Αυτή η λογική συνέχειας και κλιμάκωσης δεν μπορεί να μείνει μόνο στους επιμέρους αγώνες στους κλάδους, όπως κάλεσαν αγωνιστικά κομμάτια του κινήματος. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και αλληλοτροφοδότηση των αγώνων στους κλάδους και χώρους με τη γενίκευση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και την πολιτική της.
Αυτό θα κριθεί το επόμενο διάστημα από τη πραγματική διάθεση των ταξικών δυνάμεων να δώσουν συνέχεια και πνοή στην ελπίδα εργατικής αντεπίθεσης που φάνηκε στις 9 Νοέμβρη.