in

Βιβλιοκριτική: «Το τσιπάκι της γνώσης» Β.Καλιόσης

Εκδόσεις Κάκτος – 2020 – Σελ. 419

editor_image

Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Ένα βιβλίο ύμνος στην άμεση Δημοκρατία, την Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας και ένας ύμνος στον έρωτα.

Έτος 2100. Μια πόλη.

Ο Πολίτης Α ερωτεύεται την κόρη του Κυβερνήτη της πόλης. Για να πλησιάσει το Ξωτικό (έτσι την αποκαλεί), πιάνει δουλειά στο Πύργο Ελέγχου του Κυβερνείου, του πατέρα της. Εργάζεται στα συστήματα ηλεκτρονικής και τηλεπικοινωνιών του Κυβερνήτη.

Ο Κυβερνήτης είχε στήσει ένα εκτεταμένο, κρυφό, ιδιωτικό δίκτυο παρακολούθησης όλων των πολιτών. Ανατριχιαστικά επικίνδυνο αυτό που συνέβαινε, τόσο για την ίδια την πόλη όσο και τους πολίτες της. Η τεχνολογική αυτή βάση λεγόταν Μάτι του Θεού. Ο οφθαλμός ος τα πάνθ΄ ορά. Ένας Μεγάλος Αδελφός, του Όργουελ…

Ο Κυβερνήτης παρακολουθούσε ακόμη και την ίδια του την κόρη. Η γυναίκα του είχε εξαφανιστεί περίεργα πριν δεκαοκτώ χρόνια.

Ο Κυβερνήτης χρησιμοποιώντας την ελίτ των Ενθρονιστών-Εξουσιαστών, τον φόβο, την τάξη και την παρακολούθηση, κυβερνούσε και εκμεταλλευόταν την πόλη 25 χρόνια. Είχε επίσης εμφυτέψει στο εγκέφαλο της κόρης του ένα τσιπάκι «Το τσιπάκι της γνώσης» ( ένα Εμφυτεύσιμο Γνωστικό Λογισμικό, ένα μέσο χειραφέτησης), για να έχει πάρα πολλές γνώσεις και να μπορέσει να κυβερνήσει και να ηγεμονεύσει την πόλη μετά από αυτόν.

Ο Πολίτης Α δίνει αναφορά στον Κυβερνήτη, για ότι βλέπει και ακούει στην πόλη, αρκεί να βρίσκεται κοντά στο αντικείμενο του πόθου του. Γρήγορα γνωρίζεται με το ξωτικό.

Στην ίδια πόλη ζει και ο Πολίτης Β, ο οποίος έχει ένα ανεξάρτητο και δυναμικό ραδιοφωνικό σταθμό τον Citizen Radio, με τον οποίο αποκαλύπτει όλα τα κακώς κείμενα κυρίως της εξουσίας του Κυβερνήτη.

Ο Πολίτης Α μαζί με το ξωτικό γνωρίζονται με τον Πολίτη Β και την Ομάδα των Ουρανιστών. Ο σκοπός του Πολίτη Β και των Ουρανιστών είναι να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο τσιπάκι της Γνώσης, όσο δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Πιστεύουν ότι από τότε που η σκέψη των πολιτών θα εμπλουτιστεί με όλη αυτή τη γνώση, θα φοβούνται λιγότερο την κάθε εξουσία, θα έπαυαν να έχουν αυταπάτες και ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος και πιο δημοκρατικός. Αν τον πετύχαιναν αυτό θα ήταν η πιο επιτυχημένη παρασκηνιακά ειρηνική τεχνοεπιστημονική και κοινωνικοανατρεπτική ενέργεια που έλαβε ποτέ χώρα στην ανθρώπινη Ιστορία!!!

Θα μπορέσουν να το πετύχουν;

Θα συνεργαστούν οι Ουρανιστές με την Αρετή της Εχεμύθειας;

Θα γίνουν οι πολίτες παντογνώστες, θα δούνε την πραγματικότητα , έχουν τη θέληση;

Η ομορφιά, ο έρωτας, η εντιμότητα και το δίκαιο θα νικήσουν την φαυλότητα;

Θα νικήσει η πραγματική Δημοκρατία την Ολιγαρχία και τον δεσποτισμό;

Στην πραγματική Δημοκρατία κάθε εξουσία πηγάζει, ελέγχεται και ανακαλείται από τους πολίτες;

Είναι η Δημοκρατία μια τεράστια εστία εκρήξεων χαράς, έμπνευσης και δημιουργίας, που πυροδοτούνται αενάως από τη συμμετοχή, την ευθύνη και το αυτεξούσιο;

Είναι δυνατόν η εξουσία στη φαντασία;

Τα όπλα τους θα γίνουν οι λέξεις;

Μπορεί η πόλη να ανήκει στους πολίτες της;

Μήπως όλα τα παραπάνω είναι μια Ουτοπία;

Μια συναρπαστική αφήγηση γραμμένη σε απαράμιλλο ύφος.

Ό,τι πιο διαυγές, αληθινό και πλούσιο μπορεί να διαβάσει κανείς για την πραγματική Δημοκρατία.
Διαδώστε αυτό το εξαιρετικό και διδακτικό βιβλίο.

Ο Βαγγέλης Κάλιοσης είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Γερμανία τον Μάρτη του 1968, μεγάλωσε στην Πρέβεζα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό με θέμα την Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2014 έχει διατελέσει διευθυντής του Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης των Φυλακών Κορυδαλλού, του Δ.Ι.Ε.Κ. Αχαρνών και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μεγάρων.

Η ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία ξεκινάει με την πρωτόλεια ποιητική συλλογή Ακροβασίες, που δημοσιεύτηκε από τις Εκδόσεις Έψιλον το 1991. Το 1997 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη η συλλογή διηγημάτων του Όμηρος εταίρας. Ακολούθησε το 2006 από τον ίδιο οίκο το μυθιστόρημά του Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς τρομοκράτες;, το οποίο απέσπασε πολύ θετικές κριτικές. Το 2011 εκδόθηκε το πολιτικό του δοκίμιο Η κρίση του κοινοβουλευτισμού και το αίτημα της άμεσης δημοκρατίας από τις Εκδόσεις Χρ. Δαρδανός. Η ποιητική του σύνθεση Συνάντηση με τον Γιάννη Ρίτσο υπό τη Σονάτα του Σεληνόφωτος είναι αναρτημένη από τον Μάρτιο του 2015 στην επίσημη ιστοσελίδα (www.yannisritsos.gr) για τον μεγάλο ποιητή. Έχει συγγράψει επίσης πολλά σχολικά βοηθήματα πάνω στα διδακτικά αντικείμενα της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Χρ. Δαρδανός και Πατάκη. Το 2009 πραγματοποίησε την προσαρμογή στην ελληνική έκδοση του βιβλίου Εγχειρίδιο γενικής παιδείας των Jean-FrancoisBraunstein & BernardPhan για λογαριασμό των Εκδόσεων Πατάκη, ενώ το 2012 πήρε μέρος στη συγγραφή λημμάτων του Μεγάλου Λεξικού της νέας ελληνικής γλώσσας των ίδιων Εκδόσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *