in

Υπό κατάρρευση το Γ.Ν. Άρτας. Θα παρέμβει το Υπουργείο Υγείας;


Ερώτηση 15 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Υπό κατάρρευση το Γ.Ν. Άρτας. Θα παρέμβει το Υπουργείο Υγείας;
 
16.10.23
 
Με πρωτοβουλία της  Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ,15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγείρουν εκ νέου, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, το θέμα της εγκατάλειψης  του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας το οποίο τελεί υπό κατάρρευση.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

 C:\Users\Hercules\Desktop\ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΟ LOGO.jpg

Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2023

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


Προς τον κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα: «Υπό κατάρρευση το Γ.Ν. Άρτας. Θα παρέμβει το Υπουργείο Υγείας;»

Επανειλημμένα, τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις όσο και υποβάλλοντας μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου προς το αρμόδιο Υπουργείο (ενδεικτικά η από 3.11.2022 Αναφορά, η από 12.07.2021 Ερώτησή μας, η από 02.11.2020 Αναφορά κ.α.) έχουμε διαχρονικά αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ. Ν. Άρτας, ιδίως δε κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο, δυστυχώς, τα προβλήματα αντί να επιλύονται …πολλαπλασιάζονται.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για μεταφορά ασθενών σε έτερο νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων στο Γ.Ν. Άρτας, προξενώντας αλγεινή εντύπωση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει με ανακοίνωσή της η τριμελής επιτροπή γιατρών του Γ.Ν. Άρτας το νοσοκομείο υποβαθμίζεται σε…Κέντρο Υγείας.

Και περαιτέρω αναφέρει πως μετά και την παραίτηση που υπέβαλε τη Δευτέρα 2  Οκτωβρίου ο ένας από τους δύο ακτινολόγους το ακτινολογικό τμήμα «πλέον θα λειτουργεί με έναν ακτινολόγο και όπως είναι φανερό αυτό καθιστά την λειτουργία όλου του νοσοκομείου επισφαλή έως αδύνατη».

«Η Χειρουργική κλινική λειτουργεί στα όρια μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και χωρίς ειδικευόμενους από τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός χωρίς βοηθό καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της πρωτίστως για τους ασθενείς.

Η Παθολογική κλινική είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νομού. Από την μια οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες 32 κλίνες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 60 νοσηλευόμενους σε καθημερινή βάση και από την άλλη οι ελλείψεις εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης.

Η Πνευμονολογική κλινική, η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καλύπτει Λευκάδα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια με 3 πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η Μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με 2 γιατρούς εδώ και χρόνια.

Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε πλέον με 3 ειδικούς και 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως η μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης. […]

Εδώ και χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές».

Κι ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά, το νοσοκομείο της Άρτας ήταν το μοναδικό από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου για το οποίο δεν εξασφαλίστηκε, την περασμένη άνοιξη, ούτε μια πρόσληψη επικουρικού  γιατρού.

Η πρόσφατη ανακοίνωση περί έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας της συνεργασίας του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας με 4 γιατρούς με καθεστώς έκδοσης δελτίου απόδειξης παροχής υπηρεσιών (με ειδικότητες ακτινοδιαγνωστικής (2), παιδοψυχιατρικής, αναισθησιολόγου) δεν αρκεί για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προβεί άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν. Άρτας;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *