in

Ζήτω η «άβλη κληρονομιά» [του Παντελή Μπουκάλα]


Λάθη στον προφορικό λόγο; Αναρίθμητα. Αν ο δαίμων του τυπογραφείου είναι ένας, οι δαίμονες της ομιλίας είναι λεγεώνες. Καθεμία με το λάβαρό της: Βιασύνη, Αμάθεια, Αγραμματοσύνη, Δοκησισοφία, Επιπολαιότητα, Οίηση κτλ. Αλλά, για να μην είμαστε άδικοι, και Κόπωση, και Στιγμιαίο Αλτσχάιμερ. Με διαφορετικά κριτήρια αξιολογούμε κάθε λάθος, ανάλογα με τον ομιλητή και την περίσταση. Και σίγουρα συγχωρούμε ευκολότερα τις αστοχίες στην ομιλία από τις αστοχίες στον γραπτό λόγο. Για παράδειγμα, παλαιότερα τα λάθη του Μιλτιάδη Εβερτ ήταν τόσο πυκνά που προκαλούσαν ακόμα και τη συμπάθεια. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τα λάθη του κ. Κώστα Σημίτη. Απλή η εξήγηση: Ο Εβερτ δεν ήταν πανεπιστημιακός δάσκαλος. Με το περίφημο «Ολοι στις κάλτσες» του Γ.Α. Παπανδρέου, αντί του «Ολοι στις κάλπες», χαμογελάσαμε, το κρίναμε πάντως αναμενόμενο. Οταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μπέρδεψε τον Μοντεσκιέ με τον Ρουσώ, σκεφτήκαμε να το θεωρήσουμε ευεξήγητη παραδρομή και να πάμε παρακάτω. Δεν μας το επέτρεψε όμως το ύφος του, η αλαζονεία με την οποία θέλησε να πιάσει αγράμματο τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Οσο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στιγμή θα πάψει να συγχέει το «εν τοιαύτη περιπτώσει» με το «εν πάση περιπτώσει».

Το λάθος της χρονιάς, παρότι βρισκόμαστε ακόμα στον Φλεβάρη, το διέπραξε ο κ. Αχιλλέας Μπέος. Επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος, δήμαρχος Βόλου από το 2014. Τον Δεκέμβριο του 2015 τέθηκε σε αργία, ωστόσο τον Μάρτιο του 2018 επανήλθε στο αξίωμά του. Δηλώνει ότι απεχθάνεται τους Ελληνες πολιτικούς πλην του Ανδρέα. Ως αθλητικός παράγοντας έχει συμμετάσχει σε κάμποσα επεισόδια. Τον Ιούνιο του 2011 προφυλακίστηκε με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε αγώνες. Αποφυλακίστηκε έναν χρόνο αργότερα. Η ΕΠΟ του επέβαλε ποινή ισόβιας απαγόρευσης κάθε ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Το 2019 επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο με 57,32%.

Το βιογραφικό του εμπλουτίστηκε με ζηλευτό κόσμημα. Στην παρουσίαση του μουσείου για την Αργώ, διάβαζε όσα του έγραψαν και, λεβέντικα, αεράτα, όλο καμάρι, ύμνησε την «άβλη κληρονομιά». Μια, δυο, τρεις, τέσσερις φορές. Η «άυλη» δεν του λέει τίποτε, οπότε ναι, «άβλη» και πάλι «άβλη». Μπέικα πράματα, καθότι η γραμματική κτλ. είναι ραγιαδισμός. Οι φήμες ότι θα αναλάβει την εκπαίδευσή του ο κ. Γεωργιάδης, από ευγνωμοσύνη που τον αποκάλεσε «παντελονάτο», κρίνονται αβάσιμες.