Εμείς εδώ στην Ήπειρο μπερδεύουμε τα πράγματα αρκετές πράγματι φορές τα γεγονότα ή την πραγματική ιστορία . Αυτό βέβαια είναι και γενικότερο θέμα του λαού μας. Την ιστορία την βλέπουμε όπως μας αρέσει ή πως θέλουμε να βάλουμε όχι λίγη, αλλά πολύ μεγάλη ποσότητα από φαντασίες και ψευτιές. Στους αγώνες του Έθνους μας ή τους διάφορους πολέμους τα κάνουμε «θάλασσα», ενώ τα γεγονότα έχουν καταγραφεί πλήρως, εμείς τα λένε όπως η γιαγιά στο εγγόνι τα παραμυθάκια.
Η Ήπειρος προτού και μετά στους αγώνες του 1821 πρόσφερε αρκετά, χωρίς αυτά να δύνανται να μπούνε σε σειρά με αριθμούς ή μεγαλύτερα ή μικρότερα. Είτε το θέλουμε ή όχι στα Γιάννενα κυριαρχούσε ο μεγάλος Αλή Πασάς και όχι μόνο εκεί αλλά μέχρι την Ρούμελη. Κυριαρχούσε επί 32 χρόνια ολάκερα. Γύρο του είχε μια αυλή από όλα τα επαγγέλματα και τα σόγια, όλων των εθνοτήτων.
Η αντίσταση όμως των Σουλιωτών εναντίον του Αλή Πασά είχε τα αρνητικά της καθότι στο τέλος τους διέλυσε, αλλά για τον αγώνα του έθνους στο τέλος αποδείχθηκε ένας από τους μεγάλους λόγους που τα καταφέραμε. Οι Σουλιώτες μπορεί να σκορπίσανε σ΄όλη την χώρα αλλά είχαν μάθει καλά την τέχνη του πολέμου και ήταν παντού σ΄όλες την μάχες, ήταν μπροστά.
Εμείς εδώ στην Άρτα , έχουμε ένα βιβλίο στα χέρια μας του μακαρίτη πρώην Βουλευτή Δημητρίου Καρατζένη εκ Πραμάντων που κατάφερε ψάχνοντας όλα τα αρχεία του Ελληνικού Στρατού κι αλλού και βρήκε τους επίσημα αγωνιστές του αγώνα του 1821. Tο τονίζω επίσημα. Μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω για πολλά χρόνια. Ας του ρίξουμε μια ματιά , ίσως βρούμε καμιά πληροφορία που την ψάχναμε χρόνια. Έχει επίσημα 500 περίπου αγωνιστές, ίσως βρούμε και κανένα δικό μας. Υπάρχουν αρκετά επίθετα γνωστά που τα βρίσκουμε και σήμερα στον Νομό Άρτας.
Παρακάτω θα πρέπει να πάμε στα πρόσωπα εμείς, είτε το θέλουμε είτε όχι , έχουμε τους δύο από τους μεγαλύτερους στον αγώνα του 1821 που κατ΄εμέ , τον Γεώργιο Καραϊσκάκη (1782-1827) και τον Νικόλαο Σκουφά (1779-1818), νεότατοι και οι δύο έφυγαν και δεν πρόλαβαν να δούνε την Πατρίδα. ελεύθερη και ο Γιάννης Μακρυγιάννης είχε σχέσεις απο την Άρτα.
Ο πρώτος εάν διαβάσει κανείς το βιογραφικό του θα βρει από το 1821 μέχρι το 1827 δεκάδες μάχες που έλαβε μέρος με τον στρατό του ως αρχηγός. Ουκ ολίγες φορές τραυματίστηκε. Ο δεύτερος από το Κομπότι ήταν ένας από τους τρεις της Φιλικής Εταιρείας και μάλλον αρχηγός που κατάφεραν και οργάνωσαν τον αγώνα με τα λίγα λιγοστά μέσα που είχαν. Στην Άρτα το μυστικό το ξέρανε κάτι λίγοι, οι Μοστραίοι, ο Γώγος Μπακόλας , ο Γιώργος Τσαρακλής, ο Γιάννης Μακρυγιάννης κ.λ.π από το 1818.
(Συνεχίζεται…)