in , ,

 Ξέφραγο αμπέλι


 

Χρόνια πολλά καλή Σαρακοστή . Μπήκαμε σε περίοδο κάθαρσης και αναμένοντας το Πάσχα  πετάξαμε  τον χαρταετό μας και συντονιζόμαστε στην καθημερινότητα μας εκτός από αυτούς που τον πετούν όλο το χρόνο. Ο μήνας των τριημέρων και  προ των πυλών το τελευταίο αυτό της 25ης Μαρτίου . Από τις αρχές έως και τα μέσα Απριλίου θα έχουμε τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που μπορούν να αποπληρωθούν για φέτος σε 11 δόσεις και από του χρόνου σε 12 .

 

Έχουμε αναφερθεί για τις ηλεκτρονικές απάτες . Προσοχή μεγάλη . Εκτός από την ΑΑΔΕ οι επιδέξιοι απατεώνες  επικαλούνται ότι τηλεφωνούν και από τον ΕΦΚΑ .

Συγκεκριμένα, ασφαλισμένος δέχθηκε τηλεφωνική κλήση και με πρόσχημα συνταξιοδοτική του υπόθεση, επιτήδειος, προσποιούμενος υπάλληλο του ΕΦΚΑ  -που δήθεν ανέλαβε την υπόθεσή του – επιχείρησε να τον εξαπατήσει. Αναλυτικότερα, προκειμένου να διεκπεραιωθεί η υπόθεσή του, τον κάλεσε να καταθέσει χρηματικό ποσό ύψους 6.000€, σε υποδεικνυόμενο τραπεζικό λογαριασμό, καθώς το ανωτέρω ποσό αποτελούσε τον αναλογούντα φόρο αναδρομικών ποσών συντάξεων. Από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, η κλήση τερματίστηκε.

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ εφιστά εκ νέου την προσοχή των πολιτών που λαμβάνουν παραπλανητικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα: να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links), να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών και να μην πραγματοποιούν καμία σχετική συναλλαγή καθότι σε καμία περίπτωση αυτή η επικοινωνία δεν είναι αληθινή και δεν προέρχεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Πολλές οι ηλεκτρονικές απάτες . Πολλές οι καταπατήσεις των προσωπικών δεδομένων . Για τις επιχειρήσεις αυστηρές είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται σε περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων του Κανονισμού για την προστασία των δεδομένων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου ακόμα και εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση αναφοράς όλων των περιστατικών παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, που ενέχουν υψηλό κίνδυνο, εντός 72 ωρών από την εκδήλωση του περιστατικού. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, η ενημέρωση αυτή πρέπει να απευθύνεται και προς τα πρόσωπα των οποίων τα δεδομένα έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο. Για να ανταποκριθούν επαρκώς στην παραπάνω υποχρέωση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν σχεδιάσει και υιοθετήσει αντίστοιχη πολιτική και να έχουν αναπτύξει μία σειρά από κατάλληλες εσωτερικές διαδικασίες.

Κάθε πρόσωπο δικαιούται να ζητήσει τη διαγραφή των  προσωπικών του δεδομένων από την ηλεκτρονική βάση της επιχείρησης, εφόσον δεν υφίσταται λόγος που να δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη διατήρηση ή επεξεργασία τους. Εξαίρεση προβλέπεται σε περιπτώσεις, όπου ο ίδιος ο νόμος απαιτεί τη διατήρηση ή επεξεργασία των δεδομένων αυτών. Επίσης, κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα πρόσβασης, ενημέρωσης ή και διόρθωσης των προσωπικών του δεδομένων, ενώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να ζητήσει και την μεταφορά τους σε άλλη υπηρεσία ή επιχείρηση μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν λάβει τη ρητή συγκατάθεση ενός ατόμου για τη λήψη ή χρήση των προσωπικών του δεδομένων. Η λήψη της συγκατάθεσης πρέπει να γίνεται με κατανοητό προς το άτομο τρόπο και μέσω της χρήσης ευκρινών μέσων.

Η καταγραφή των προσωπικών δεδομένων που συλλέγει μία επιχείρηση, ο τρόπος που αυτά αποκτήθηκαν και οι δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των οποίων διακινούνται, αποτελεί κρίσιμη διαδικασία και πολύ σημαντικό βήμα για την προετοιμασία μίας επιχείρησης στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον Κανονισμό. Τα στελέχη της επιχείρησης είναι απαραίτητο να έχουν γνώση για τις υποχρεώσεις και τα όρια που τίθενται με τον Κανονισμό. Και αυτό γιατί από την εφαρμογή του νέου Κανονισμού δεν επηρεάζεται μόνο η διεύθυνση  πληροφορικής μίας επιχείρησης αλλά και τμήματα όπου αδιαμφισβήτητα γίνεται χρήση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως ενδεικτικά το τμήμα μισθοδοσίας, η νομική υπηρεσία, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού κ.α.

Την ίδια στιγμή και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αυστηρό και σωστά το Δημόσιο  « είναι ξέφραγο αμπέλι » . Οποίος κομματικός παράγοντας έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μπορεί να τα « πουλήσει » και να τα κάνει δημοσία δεδομένα  και οι κυρώσεις στο Ελληνικό Δημόσιο .

Αλήθεια τώρα  αν κληθεί το Δημόσιο να πληρώσει αποζημιώσεις  σε αποδήμους εξαιτίας της διαρροής από το Υπουργείο Εσωτερικών προσωπικών τους δεδομένων  θα τα πληρώσουμε εμείς ;

 

Καλή Δύναμη !

Γιώργος Θεοδόσης

Φοροτεχνικός -Λογιστής

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών

Άρτας –Φιλιππιάδας

Μέλος του ΔΣ της  Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *