in , ,

                                                     Τέλος τα Ψέματα


 

Με απόφαση της Κυβέρνησης φέτος θα απαλλαχθούν από τον ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες πολίτες που έχουν στην κατοχή τους μόνο μία οικία έως 200 τ.μ. Είναι πολύ «ψέμα» για Πρωταπριλιάτικο. Το καταλάβατε. Είπαμε κι εμείς να τηρήσουμε τα έθιμα που τόσο πολύ μας αρέσουν και να σας ευχηθούμε καλό μήνα παραδοσιακά με ένα ψέμα. Και «τι πληγές ξύνω» αφού αυτό θα ήταν και το σωστό. Πολίτες με ένα ακίνητο που θεωρείται πρώτη κατοικία δε θα έπρεπε να επιβαρύνονται με κανέναν φόρο-χαράτσι. Κανονικά και φέτος λοιπόν είμαστε σε περίοδο έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και η ανάρτησή τους ολοκληρώνεται έως το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου. Μέχρι 11 δόσεις για την εξόφληση φέτος, από 30/4/2024 η πρώτη και έως 28/02/2025 η τελευταία. Ίδια ποσά με τα περσινά, ίδιες εκπτώσεις για τριτεκνους και για όσους έχουν αναπηρία άνω του 80%. Οι μόνες διαφοροποιήσεις είναι ότι φέτος προβλέπεται έκπτωση 10% για ακίνητα που είναι ασφαλισμένα, με κάποιες προϋποθέσεις όμως, και ολική απαλλαγή για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Μετά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων. Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας ανέτρεψε άλλη μια «παράδοση» που τηρεί η ΑΑΔΕ, να ανοίγει συνήθως την εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων στις 31/3 κάθε χρόνο. Γιατί έτσι υπολογίζουν και τον Μάρτιο (31/3) και με τη λήξη στις 30/06 υποστηρίζουν ότι τηρείται το χρονικό περιθώριο των 4 μηνών που προβλέπεται. Άλλο ένα ψέμα που παραδοσιακά στηλιτεύουμε ως φοροτεχνικοί και για το οποίο διαμαρτυρόμαστε. Και επειδή –πάντα παραδοσιακά- δίνεται παράταση έως 31/07 κάθε χρόνο στις δηλώσεις, η Κυβέρνηση φέρνει τροπολογία στην οποία προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Ωστόσο το γεγονός πως στην τροπολογία προβλέπεται ότι στην περίπτωση παράτασης της προθεσμίας όπως προανέφερα, η πρώτη και δεύτερη δόση θα καταβληθούν μαζί, ερμηνεύεται ως δυνατότητα αξιοποίησης της έκπτωσης και πέραν της 31ης Ιουλίου. Η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

Με την ίδια τροπολογία μονιμοποιείται η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες και αλιείς. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Τελικά το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να μην προχωρήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που απασχολούν έως πέντε άτομα. Είπαμε, Πρωταπριλιά τη Δευτέρα ας πούμε κανένα ψέμα αλλά να είναι και λίγο πιστευτό Πόσο θα θέλαμε να μην ήταν ψέμα αλλά να υλοποιούνταν αυτά που πιστεύουμε και προτείνουμε.

Ξεκίνησε επίσημα αλλά πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2024 η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στις βιομηχανίες. Η υποχρέωση αφορά σχεδόν 600.000 εργαζόμενους αλλά μέχρι σήμερα η προετοιμασία των επιχειρήσεων απαιτεί χρόνο που ίσως να μην είναι αρκετός έως την 1η Απριλίου για βιομηχανίες και την 2α Μαΐου για το λιανεμπόριο, καθώς το επίπεδο προετοιμασίας πλησιάζει το 95% και λιγότερο από το 40% αντίστοιχα.

Όπως έχουμε αναφερθεί ξανά, θα πρέπει η Κυβέρνηση να φροντίζει να προστατεύονται και οι μικρές επιχειρήσεις και όχι να διευκολύνει μόνο τα επενδυτικά σχέδια εταιρειών πληροφορικής. Πλέον υπάρχουν τα δεδομένα και οι ψηφιακές εφαρμογές ώστε να εντοπίζεται η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία από τις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα και είναι μικρές δε θα πρέπει να ισχύσει. Πρέπει ο εμπορικός κόσμος και τα θεσμικά του όργανα να δράσουν τώρα γιατί αν εφαρμοστεί το μέτρο καθολικά μετά δεν μπορεί να αναιρεθεί.

Τέλος τα Ψέματα. Καλό Μήνα σε όλους με υγεία.

Καλή Δύναμη !

Γιώργος Θεοδόσης

Φοροτεχνικός -Λογιστής

Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών

Άρτας –Φιλιππιάδας

Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας  Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *