in

Συνέδριο ΚΚΕ

Tου Γιάννη Τασιούλα
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Η εργατική-λαϊκή απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, που καταργεί το 8ωρο, θέτοντας ως αναφορά του εργάσιμου χρόνου το 10ωρο, που αναβαθμίζει τις ατομικές συμβάσεις και το ξεμονάχιασμα του εργαζόμενου απέναντι στην εργοδοσία και φέρνει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, θα κλιμακωθεί μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας, η συσσωρευμένη πείρα που υπάρχει από τον πλούτο των εργατικών αγώνων, δείχνει πως οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά και τον τρόπο και τον χρόνο για να ακυρώνουν αντεργατικά μέτρα, για να στέλνουν στον απόπατο της ιστορίας γραφικές φιγούρες που θεωρούσαν και θεωρούν πως με νόμους και απαγορεύσεις θα βάλουν «τέλος» στην ταξική πάλη.

Το δίκιο των εργαζόμενων κρίνεται καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς και όχι στις δικαστικές αίθουσες ή στη Βουλή. Εκεί είναι ο χώρος που πρέπει να αποκρουστεί η εργοδοτική επίθεση, να ακυρωθούν τα νέα αντεργατικά όπλα που εξασφάλισαν από την κυβέρνηση οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές.

Γι’ αυτό προκειμένου να κατευνάσουν κάθε φωνή που δεν θα δέχεται την κακοπληρωμένη εργασία, την ευελιξία και τη δουλειά ήλιο με ήλιο, συνοδεύουν τα αντεργατικά μέτρα με νέα επίθεση στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα.

Την πρώτη απάντηση την πήρε η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές ανήμερα της απεργίας, στους καταπέλτες των πλοίων, όπου όλα τα ναυτεργατικά σωματεία έκαναν σκόνη τη δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη την απεργία τους, δηλαδή έβγαλε παράνομο τον αγώνα για τις διεκδικήσεις τους. Αυτό είναι και το μήνυμα για την επόμενη μέρα. Ο νόμος-έκτρωμα της κυβέρνησης να γίνει κουρελόχαρτο.

Η στόχευση της κυβέρνησης να μετατρέψει όλη τη χώρα σε μια μεγάλη ειδική οικονομική ζώνη, που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι πλήρως ελεύθεροι να απασχολούν όποτε και όσο θέλουν τους εργαζόμενους, να τους πληρώνουν από μισθούς των 200ευρώ, να τους έχουν στη διάθεσή τους 7 μέρες την εβδομάδα, πρέπει να συναντήσει τείχος αντίστασης στους χώρους δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στους δρόμους.

Η τρομοκρατία, η καταστολή που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, δεν θα περάσει! Οι απεργίες του τελευταίου μήνα, η μαζικότητά τους, η συμμετοχή νέων εργατών, είναι ελπιδοφόρο μήνυμα. Οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς δείχνουν το δρόμο, ώστε το νομοσχέδιο να μείνει ένα άθλιο χαρτί στα χέρια των αφεντικών.

Η δράση του εργαζόμενου λαού μπορεί να ακυρώσει το πλεονέκτημα, που θεωρεί η κυβέρνηση ότι έχει, για να περάσει σιωπητήριο στους εργατικούς αγώνες και να χτυπήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, να συκοφαντήσει τη συνδικαλιστική δράση και τους πρωτοπόρους εργάτες, εκμεταλλευόμενη τα φαινόμενα υποχώρησης του κινήματος και το χαμηλό βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα τους.

Πριν περίπου έναν αιώνα οι εργαζόμενοι, με τους αγώνες τους, με τις θυσίες τους, με την ενότητά τους, πραγματοποίησαν αυτό που ως τότε φάνταζε ακατόρθωτο και μακρινό! Κατοχύρωσαν το 8ωρο, τις συμβάσεις τους, τα δεκάδες μέτρα προστασίας της εργασίας τους, των δικαιωμάτων τους, των μισθών τους. Αυτοί οι αγώνες μας οδηγούν και στο «σήμερα».

Το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννάει φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, που μας οδηγεί να εργαζόμαστε με τους όρους 2 αιώνων πριν, έχει φάει τα ψωμιά του. Ο αγώνας για την ανατροπή του, είναι η μόνη διέξοδος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *