in

Αγωνία για το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Για μια ακόμη φορά, κρίνεται η τύχη του στρατοπέδου στην Άνω Πόλη της Αρτας – Το «λουκέτο» θα είναι οικονομικό πλήγμα για την περιοχή

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Το σίριαλ «κλειστό» ή «εν λειτουργία» στρατόπεδο στην Άνω Πόλη της Άρτας συνεχίζεται, αυτή τη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό και με μια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα οι τοπικοί παράγοντες της Αρτας έχουν πληροφορηθεί ότι το στρατόπεδο «Κωνσταντίνος Βερσή», πρώην ΚΕΥΓ, ετοιμάζεται για «λουκέτο» και ήδη υπάρχει μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση. Και αυτό διότι εάν γίνει και αυτό θα είναι μια ακόμη ήττα για την περιοχή μας που βλέπει να χάνει πολλά σε σύγκριση με άλλες πόλεις και ειδικά με το στρατόπεδο θα απωλέσει μια μεγάλη οικονομική βοήθεια που τόσο ανάγκη έχει η Άρτα.

Μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία τις ημέρες της θερινής ραστώνης (σ.σ. το αποκάλυψε η ΗΧΩ Αρτας), υπήρξε ευρύτερος προβληματισμός για το τι θα γίνει καθώς αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ποτέ. Μέχρι στιγμής επίσημες αντιδράσεις δεν υπάρχουν από τους τοπικούς παράγοντες, αλλά όπως είναι σε θέση η «Δημοκρατική Φωνή» να γνωρίζει ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές για να φανεί κατά αποφασισμένη είναι η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να προχωρήσει στο κλείσιμο του στρατοπέδου.

Καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στύλιου που καλείται να παρέμβει, τόσο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την πρόταση να κλείσει το στρατόπεδο όσο και να διασφαλίσει την λειτουργία του. Παράλληλα, αναμένονται και οι κινήσεις των υπολοίπων βουλευτών του νομού, της πρώην υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, του Χρήστου Γκόκα, του αντιπεριφερειάρχη Αρτας Βασίλη Ψαθά και των υπολοίπων θεσμικών παραγόντων. Ήδη, μια πρώτη συζήτηση για το θέμα είχε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης με τον Γ. Στύλιο και μένει να φανεί τι θα γίνει.

Επίσης, στην περίπτωση που κλείσει τελικά το στρατόπεδο, τίθεται το μεγάλο θέμα τι θα γίνει ο συγκεκριμένος χώρος που είναι εντός του οικιστικού ιστού, δίπλα σε σχολεία και να θυμίσουμε ότι παλαιότερα είχε αποτραπεί να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Ήδη, δειλά-δειλά τίθεται και πάλι το θέμα να δημιουργηθεί το Διοικητήριο και να συγκεντρωθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες.

Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές κινήσεις για να μπει «λουκέτο», με πιο χαρακτηριστική την περίοδο της Πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, αλλά πάντα γινόταν κινήσεις την ύστατη στιγμή και δεν υλοποιούνται η απόφαση για κλείσιμο. Μάλιστα, είχαν αναλάβει ενεργό ρόλο όλοι οι βουλευτές του νομού και το θέμα είχε φέρει στη Βουλή το 2013 και η Όλγα Γεροβασίλη.

Τον Μάρτιο του 2018, περίπου 15 πριν από τις εκλογές, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε το κλείσιμο των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο το Σώμα να λάβει απόφαση με την οποία στη συνέχεια θα κατέλθει σε διάλογο με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε το Στρατόπεδο Άρτας όχι μόνο να μην κλείσει, αλλά και να αναβαθμιστεί.

Εκείνη την περίοδο ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην εισήγησή του υπογράμμισε το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στο χάρτη των στρατιωτικών μονάδων σε όλη τη χώρα, με την Κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο όλων των ΚΕΝ (και αυτό της Άρτας) και την δημιουργία 23 Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ). «Ως Δημοτική Αρχή κάνουμε ο, τι περνά από το χέρι μας για να μην κλείσει το στρατόπεδο. Θεωρούμε ότι η όποια απόφαση ληφθεί από την Κυβέρνηση θα είναι αμιγώς πολιτική, με δεδομένο ότι και ο Πρωθυπουργός κατάγεται από την περιοχή μας και πολιτεύτηκε σε αυτήν, αλλά και η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη είναι από την περιοχή μας» ανέφερε.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το Στρατόπεδο Άρτας, με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο είναι η εξής:
1. Να παραμείνει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπως ζητά το Δημοτικό μας Συμβούλιο και με τις δύο ομόφωνες αποφάσεις (222/2015 και 623/2017)
2. Σε περίπτωση που πρέπει να κλείσει το ΚΕΝ Άρτας -στα πλαίσια της επιχειρησιακής ετοιμότητας σύμφωνα με το Γ.Ε.Σ. που θα πρέπει να έχει η χώρα μας (λόγω μικρής διάρκειας θητείας, υπογεννητικότητας και γενικότερης μείωσης δαπανών) με τη λειτουργία των ΣΥΠΟ- τότε να μετονομαστεί το Στρατόπεδο Άρτας σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων και να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που προορίζονται για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
3. Σε περίπτωση που αποφασιστεί το κλείσιμο του Στρατοπέδου της Άρτας, να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις μαζί με όλη την Αρτινή Κοινωνία.
4. Να αποσταλεί η εν λόγω απόφαση μας στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο, στην Υπουργό κ. Γεροβασίλη, στους Βουλευτές του Νομού μας κ. Τσίρκα και κ. Στύλιο, στον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά, στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γκολομάζο, για τις δικές τους ενέργειες και να μας ενημερώσουν σχετικά καθώς και να κληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
5. Να μεταβούμε όλοι οι φορείς στον αρμόδιο Υπουργό και στον Πρωθυπουργό, εάν απαιτηθεί.

«Η πρόταση αυτή είναι στοχευμένη και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Στρατοπέδου, χωρίς την μείωση των στρατιωτών ή των μονίμων στελεχών που θα υπηρετούν σε αυτό. Απεναντίας στοχεύουμε σε αύξηση των μονίμων στρατιωτικών και των στρατιωτών που θα υπηρετούν. Θέλουμε ένα στρατόπεδο πνεύμονα ζωής για την Άρτα που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην τοποθεσία που βρίσκεται, το Στρατόπεδο προστατεύει και το περιαστικό δάσος στο Λόφο Περάνθης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο κ. Τσιρογιάννης.

Να σημειωθεί, ότι η πρόταση για μετονομασία του Στρατοπέδου σε 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων έχει ιστορικές ρίζες, καθώς ως γνωστόν το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων της Άρτας γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Αρτινού λάου και στην διάρκεια όλων των αγώνων του Έθνους από το 1897 οι αρτινοί ήρωες του αποτέλεσαν την στρατιωτική εκείνη δύναμη που δεν γνώρισε ποτέ την ήττα δεν οπισθοχώρησε ποτέ.