in

Στο μυαλό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: Τα θέλω- Τα πρέπει

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Τι ακριβώς επιδιώκει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην παρούσα φάση; Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί μέλη, ψηφοφόρους και φίλους του κόμματος της «Κουμουνδούρου». Αν και κάνει κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο αποφεύγει να πράξει μέχρι τώρα τα αυτονόητα για ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίοδο όπου μια Κυβέρνηση φέρει πολλαπλές ευθύνες για την διαχείριση σημαντικών κρίσεων που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Θα μπορούσε λοιπόν στην βάση αυτή να ζητούσε κάλλιστα:

⬤ Τις παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών, δηλαδή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά, όπως το έκανε η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά. Έχει ζητήσει στο παρελθόν από τον πρωθυπουργό να απομακρύνει υπουργούς για θέματα λιγότερο σοβαρά απ’ αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα με τις πυρκαγιές. Παραδόξως το απέφυγε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ενδεχομένως γιατί πιστεύει ότι έχει γίνει κατάχρηση αυτής της ρητορικής.

Κατηγορήθηκε πάντως ότι ρίχνει γέφυρες στη Δεξιά υπηρετώντας μια λογική συνεννόησης ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος και μετά τις εκλογές να πάμε σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Με τους στενούς συνεργάτες του να λένε ότι πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

⬤ Πρόταση μομφής είτε κατά των δύο υπουργών είτε κατά της κυβέρνησης συνολικά. Θεωρεί ότι και με τη μία και με την άλλη εκδοχή θα προκαλέσει τη συσπείρωση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που πυκνώνουν οι εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο κόμμα λόγω της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και της απόφασης του πρωθυπουργού να προωθεί και να αναβαθμίζει στελέχη που ούτε αιρετά είναι ούτε προέρχονται από τους κόλπους της παράταξης. Δεν θέλει λοιπόν να προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη σανίδα σωτηρίας.

⬤ Να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητήσουν τα κόμματα την κατάσταση και να καταλήξουν σ’ ένα σχέδιο δράσης. Δεν πιστεύει ότι τόσο σοβαρά ζητήματα που απαιτούν χρόνο και επεξεργασίες βάθους είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν σε αυτό το επίπεδο.

⬤ Να ζητήσει πρόωρες εκλογές αφού σύμφωνα με την ανάλυσή του η κυβέρνηση είναι ανίκανη και το… επιτελικό κράτος που έχει χτίσει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς. Ομως, εκλογές και πιθανότατα διπλές με 4.000 κρούσματα σε καθημερινή βάση θα είναι μια ολέθρια επιλογή, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

⬤ Αξιοποιώντας την αλαζονεία του πρωθυπουργού, να απευθυνθεί στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να δημιουργήσει αντικυβερνητικό μέτωπο. Το υπαινίχθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ωστόσο δεν έχει αυταπάτες. Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τα στελέχη που είναι υποψήφια για την αρχηγία του κόμματος έχουν περισσότερο στο μυαλό τους την εσωκομματική σύγκρουση και επίσης δεν θα ήθελαν να στηρίξουν μια πρωτοβουλία που θα δώσει πόντους στον Αλ. Τσίπρα. Το ΚΚΕ επιμένει στη γραμμή του διμέτωπου αγώνα και οι παράγοντές του με κάθε ευκαιρία βάζουν στο κάδρο των ευθυνών και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη οι σχέσεις του για τους γνωστούς λόγους είναι κακές. Φοβάται λοιπόν ότι στη χειρότερη περίπτωση θα βρει «κλειστές πόρτες» και στην καλύτερη θα έχουμε πληκτικούς μονολόγους και καταγγελίες εναντίον του καπιταλισμού και της χρεοδουλοπαροικίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική ότι κάνει εύκολη αντιπολίτευση. Επιλέγει ένα άλλο μοντέλο παρέμβασης απ’ αυτό που είχε υιοθετήσει ο Κ. Μητσοτάκης την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Καταθέτει προτάσεις και περιμένει ανταπόκριση.

Πιστεύει ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής με τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών, ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών που θα ασχοληθεί με το πρόβλημα, θα σχεδιάσει τις λύσεις και θα έχει την ευθύνη για την εφαρμογή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρεί ότι είναι η αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αν η κυβέρνηση αρνηθεί, δεν αποκλείεται να καταφύγει στις κλασικές μεθόδους αντιπολίτευσης. Θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία. Και από τις κρυφές δημοσκοπήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *