Είναι δεδομένο ότι μετά την υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού και έμπειρου πολιτικού Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής η τράπουλα ανακατεύεται για τα καλά στο πολιτικό σκηνικό.
Οι εξελίξεις τρέχουν λόγω της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και το αντίκτυπο της αφορά όχι μόνο την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ αλλά και τον έτερο διεκδικητή του «κεντροαριστερού χώρου» τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης ακόμα και το ίδιο το Κυβερνόν κόμμα της Ν.Δ.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρώην πρωθυπουργός, από το Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου»( με έντονους συμβολισμούς) την Τετάρτη το Βράδυ ανακοίνωσε ότι η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται μια «νέα αλλαγή». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα συμβάλλει για να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή, πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων, αλλά και «καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».
Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε «όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουν αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής», ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή τη Φώφη Γεννηματά και την ΕΔΕΚΑΠ. Άλλωστε δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι είχε όλα αυτά τα χρόνια άριστη συνεργασία με την κ. Γεννηματά η οποία διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην επανεμφάνιση του.
Ο Πρώην Πρωθυπουργός και Πρώην Πρόεδρος του πάλαι πότε κραταιού κόμματος της «αλλαγής» αναμφισβήτητα δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Γιος του ιδρυτή της παράταξης της 3ης του Σεπτέμβρη, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Υπουργός επί σειρά ετών σε κρίσιμα Υπουργεία επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όπως αυτό των Εξωτερικών έχει στην πλάτη του τα βαρίδια της διακυβέρνησης 2009-2012 και την έλευση του ΔΝΤ που άλλαξε ριζικά το ρου της ιστορίας της κοινωνίας και της οικονομίας της μεταπολιτευτικής Ελλάδος. Η δυναμική και μόνο του επιθέτου Παπανδρέου είναι ικανή να συσπειρώσει ακόμα και εν έτει 2021, όμως το ερώτημα είναι αν μπορεί να εμπνεύσει έναν χώρο που πολλοί τονίζουν ότι έκλεισε τον «ιστορικό κύκλο του».
Επομένως χωρίς πολλές περιστροφές το πιο βαρύ όνομα στον χώρο (ειδικά μετά την διαγραφή Βενιζέλου) που καλύπτει το ΚΙΝΑΛ είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με άνεση διεθνούς κυκλοφορίας όπως εύστοχα άλλωστε τονίζει σε άρθρο του σήμερα στη «ΔΦ» και ο Γιώργος Λακόπουλος. Επίσης ένα «παραλίγο» δημοψήφισμα και μια βίαια απομάκρυνση του από την Πρωθυπουργία (με άρωμα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος) χωρίς εκλογές καθώς όμως και «προωθητικές» μεταρρυθμίσεις που άλλες φτάσανε να υλοποιηθούν και άλλες κολλήσανε στην μέση ήταν στιγμές από την διακυβέρνησή του. Η ταύτιση με τον Κώστα Σημίτη σε ιστορικές περιόδους(1996-2004) για το ΠΑΣΟΚ και την χώρα επίσης δεν μπορεί εύκολα να λησμονηθεί.
Σίγουρα οι εξελίξεις «ταρακουνούν» και την περιοχή μας καθώς αναμένεται και στην Ήπειρο να δούμε ποιά θα είναι η στάση κεντρικών στελεχών του κινήματος. Ειδικότερα στο νομό της Άρτας που εκλέγεται και Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική πολιτική επιρροή του χώρου σε σχέση με την πανελλαδική εικόνα. Γκόκας- Μέγας- Παππαλέξης είναι μερικά από τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής που θα κληθούν να πάρουν θέση. Στα Ιωάννινα βάσει των καλών σχέσεων του πρώην Βουλευτή κ. Κάσση με τον Βασίλη Γκεγκέρογλου μια τυχόν αποχώρηση του τελευταίου από την κούρσα των υποψηφιοτήτων ίσως αλλάξει τα δεδομένα και οδηγήσει τον πρώην Βουλευτή στο να στηρίξει τον πρώην Πρωθυπουργό.
Στην Πρέβεζα, αντίστοιχα, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης με επιρροή στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο όπως οι κ.κ. Μπαΐλης, Ροπόκης, Πιππιλίδης, Κατραχούρας, Κορωναίος αναμένεται να πάρουν θέση δείχνοντας τις προτιμήσεις τους.
Μετά τον Βασίλη Κεγκέρογλου, που άφησε ορθάνοιχτο λοιπόν το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του εφόσον ανακοινώσει τη δική του ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι τα πράγματα θα πρέπει να σταθμίσουν εξ αρχής και άλλοι υποψήφιοι. Ο λόγος για τους Χάρη Καστανίδη, Παύλο Γερουλάνο και Παύλο Χρηστίδη. Οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ είναι επιστήθιοι πολιτικοί φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου και αντλούν ψήφους από την ίδια ‘δεξαμενή’ μελών και φίλων του κόμματος. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι εφόσον επιμείνουν στην υποψηφιότητά τους, δεν αποκλείεται στο μέλλον να κατηγορηθούν ότι ‘ψαλίδισαν’ την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Ο δε, Παύλος Χρηστίδης, υπονοείται από κάποιους ότι θα έπρεπε να το ξανασκεφτεί αφού το κενό που θέλησε να καλύψει με τη δική του υποψηφιότητα, καλύπτεται πλέον.
Οι τρεις τους, πάντως, ως αυτή την ώρα, εμφανίζονται αμετακίνητοι από την αρχική τους απόφαση να είναι υποψήφιοι. Ειδικά ο Χάρης Καστανίδης, έχει συγκεντρώσει θεαματικό αριθμό υπογραφών, πολύ πάνω από τον απαιτούμενο, και δεν θα θελήσει να ‘προδώσει’ την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά του. Ο Παύλος Γερουλάνος διαμηνύει ότι θα μείνει στην κούρσα μέχρι τέλους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μία θεαματική προεκλογική εκστρατεία στα ΜΜΕ. Ο Παύλος Χρηστίδης, κάθε άλλο παρά θεωρεί ότι έχει καλυφθεί το κενό που εκφράζει, αφού με την υποψηφιότητά του στοχεύει στο να εκφράσει τους ανθρώπους της γενιάς του, αλλά και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.
Τέλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι θα είναι υποψήφιοι, άσχετα από το τί θα θελήσει να κάνει τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο οποιοσδήποτε άλλος, με τον ευρωβουλευτή του κόμματος να κάνει λόγο για κοινωνικό και πολιτικό αίτημα ανανέωσης και τον πρώην υπουργό να καλεί δημόσια τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ώστε να αποτραπεί μία συζήτηση χωρίς -πιθανώς- νόημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Διακυβέρνηση
Μπορεί να δούμε κυβέρνηση μειοψηφίας σε δεύτερη εντολή ελέω Απλής Αναλογικής με ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 σε περίπτωση νίκης Παπανδρέου; Είναι ένα ερώτημα που πλέον τίθεται αν και ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμα. Παρ’ όλα αυτά οι αναφορές τόσο κατά του νεοσυντηριτισμού της Ευρώπης όσο και η ξεκάθαρη διαφοροποίηση με τις πολιτικές Μητσοτάκη «κάνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ προνομιακό συνομιλητή με αρχηγό τον ΓΑΠ.
Και ενδεχομένως φέρουν το μπλοκ Λοβέρδου και λοιπών «πρώην εκσυγχρονιστών» στην αγκαλιά του Κ. Μητσοτάκη.