in

Το Θέμα: Η Χώρα στον αστερισμό της Όμικρον

Αγωνία στην Ήπειρο για τα κρούσματα και το άνοιγμα των σχολείων

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Εκρηκτική αύξηση των νέων διαγνώσεων κορωνοϊού, κατά 290%, σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας. Η αναλογία των κρουσμάτων Όμικρον στο σύνολο των τεστ, αγγίζει το 90%. Το ποσοστό θετικότητας το τελευταίο 24ωρο είναι στο 10,4%. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την 7μηνη ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Η υπερμεταδοτικότητα και τα ήπια συμπτώματά της έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες, αλλά όχι των διασωληνώσεων.

«Η αναλογία των κρουσμάτων Όμικρον στο σύνολο των τεστ ήταν 82% στις 30 Δεκεμβρίου, μια μέρα αργότερα στις 31/12 ήταν στο 89% και διαρκώς ανεβαίνει. Σήμερα θα ξεπερνά το 90%» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα μας. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από Δέλτα – Δεν έχουμε Όμικρον από τα στοιχεία που έχουμε από τα νοσοκομεία» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια λαϊκή παροιμία: «Πάμε σαν στραβοί στον Άδη». Αυτή είναι η απολύτως πιστή περιγραφή μιας επικοινωνιακής και μόνο διαχείρισης.

Στο μεταξύ ωστόσο, στο σύστημα Υγείας η πίεση αποτυπώνεται με αύξηση εισαγωγών σε απλές κλίνες Covid κατά 34%. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όταν κατά μέσο όρο τις προηγούμενες ημέρες ήταν 450.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους υγειονομικούς θα συνεχιστεί και εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μόνιμο, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους άνω των 18 ετών. «Το πιστοποιητικό 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες», είπε ο Θάνος Πλεύρης.
Πάντως, με ή χωρίς συμπτώματα συνεχίζονται οι μεγάλες ουρές στα σημεία όπου γίνονται δωρεάν rapid test.

Η πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την πανδημία θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μια λαϊκή παροιμία: «Πάμε σαν στραβοί στον Άδη». Αυτή είναι η απολύτως πιστή περιγραφή μιας επικοινωνιακής και μόνο διαχείρισης.

Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς την επιμονή για το άνοιγμα των σχολείων με τα επικίνδυνα «πρωτόκολλα» που ανακοινώθηκαν, ακριβώς τα ίδια που ίσχυαν πριν από το τωρινό τσουνάμι κρουσμάτων;

Πώς αλλιώς να μιλήσει κανείς για τα «μέτρα» αποφυγής της διασποράς του ιού στα νοσοκομεία, ακριβώς τα ίδια που ίσχυαν και πριν από λίγο καιρό και έκαναν το ΕΣΥ να γονατίσει; Πώς να χαρακτηρίσει κανείς τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για την επιστροφή στην εργασία τους όσων υγειονομικών έχουν νοσήσει, ύστερα από πενθήμερη καραντίνα, είτε διαθέτουν αρνητικό τεστ είτε θετικό;

Πώς να αντιμετωπίσει το πλαφόν στα PCR την ώρα που η επιστημονική κοινότητα και οι πολίτες ζητούν επιτακτικά -και δικαίως- τη συνταγογράφησή τους;

Ποια τετραμελής οικογένεια μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος των 188 ευρώ, για να ελεγχθεί έστω και μία φορά τον μήνα; Ποιος καρκινοπαθής μπορεί να σηκώσει τα επιπλέον 47 ευρώ την εβδομάδα ώστε να παρακολουθείται από το νοσοκομείο;

Πόσο πιο προκλητική να γίνει η «τυφλή» απέναντι στην κερδοσκοπία των ιδιωτών κυβέρνηση, που έβαλε διατίμηση τα 47 ευρώ για το ίδιο προϊόν που στην (πιο πλούσια) Κύπρο κοστίζει 25 ;

Στην Ήπειρο η εικόνα δεν αλλάζει αναφορικά με τα κρούσματα που αυξάνονται σε όλη την χώρα με ραγδαίους ρυθμούς. Η κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας είναι αρκετά ανησυχητική με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες να έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται όμως και στους ίδιους τους υγειονομικούς καθώς το προηγούμενο διάστημα τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων όσο και στο Χατζηκώστα οι μολύνσεις σε εργαζόμενους αυξήθηκαν με το σύστημα να επιβαρύνεται αναφορικά με την ομαλή λειτουργία σε βάρδιες και εφημερίες. Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν αποτελούν εξαίρεση καθώς σε όλη την χώρα ο κίνδυνος νόσησης των υγειονομικών είναι μεγάλος.

Χαρακτηριστικές της δραματικής κατάστασης οι δηλώσεις του Φώτη Τουλγαρίδη, καρδιολόγου του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενός από τους σχεδόν 100 νοσούντες εργαζομένους του νοσοκομείου.

«Το υγειονομικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία έχει συνηθίσει και να νοσεί και να εργάζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας» τόνισε και χαρακτήρισε κατάπτυστο το πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο η καραντίνα, που αρχικά ήταν 14 ημερών και ύστερα 7, τώρα έχει γίνει πενθήμερη.

«Τα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας είναι αισχρά, γιατί ουσιαστικά δεν στηρίζονται σε στέρεα επιστημονική γνώση, αλλά σε αυτό που εδώ και δυο χρόνια διεκδικούμε. Είναι τελευταίας στιγμής πρωτόκολλα, ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Ακριβώς υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την εμφάνιση της πανδημίας» εξήγησε.

Το άνοιγμα των σχολείων από την άλλη πλευρά την Δευτέρα δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο στην κοινωνία και πολλαπλά ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καθηγητών και δασκάλων τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Άρτα ήδη να έχουν προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης της covid -19 μέσα στις σχολικές κοινότητες.

Φαίνονται ότι οι κυβερνώντες παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τις ζωές μας και χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε απέναντι στη σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης ούτε στην οργή των πολιτών που αναγκαστικά εκφράζεται σχεδόν μόνο στα κοινωνικά δίκτυα ούτε καν στην κριτική που δέχονται ακόμα και από φιλικά μέσα ενημέρωσης.