Οι ΤΟΕΒ και συνολικά ο αγροτικός κόσμος στην Ήπειρο βρίσκονται για άλλη μια φορά σε «δυσχερή» κατάσταση. Δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το ενεργειακό κόστος αλλά και η επιθετική ενέργεια της ΔΕΗ να προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο ρεύμα τους λόγω συσσωρευμένων οφειλών φανερώνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί. Αλλά ας δούμε ποιοι είναι αυτοί οι οργανισμοί και τι έργο επιτελούν.
Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) είναι οργανισμοί με δημόσιο χαρακτήρα (γνωμοδοτήσεις Ν.Σ.Κ. 588/1977 και 108/2001) καθώς εκτελούν έργο καθ’ υποκατάσταση και κατά παραχώρηση της Διοίκησης το οποίο ελλείψει αυτών θα εκτελούσε αυτή και ως σκοπό έχουν τη διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Διακρίνονται σε πρωτοβάθμιους Τοπικούς Ο.Ε.Β. και δευτεροβάθμιους Γενικούς Ο.Ε.Β. Επιπλέον, οι Τ.Ο.Ε.Β. αποτελούν γεωργικές συνεταιριστικές Οργανώσεις αναγκαστικής μορφής (άρ. 6§1 ν.414/1976). Στην επικράτεια υπάρχουν «460 ΤΟΕΒ εκ των οποίων λειτουργούν τα 416» και 10 ΓΟΕΒ. Οι Τ.Ο.Ε.Β. και οι Γ.Ο.Ε.Β., αποτελούν τα κατά νόμο υπεύθυνα όργανα (άρ.12 του ν.δ.3881/1958, ΦΕΚ 181/Α) που έχουν αντικείμενο τη διαχείριση (δηλαδή διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση) των εγγειοβελτιωτικών έργων (Εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν τα φράγματα, οι αρδευτικές διώρυγες, οι στραγγιστικές τάφροι, τα αντλιοστάσια, μικρά τεχνικά, αγροτική οδοποιία κ.ά.) της περιοχής δικαιοδοσίας τους και διανέμουν το αρδευτικό νερό στους αγρότες.
Οι ΤΟΕΒ διοικούνται από επταμελή Διοικητικά Συμβούλια. Νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ και εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του ΔΣ ο Διευθυντής. Του Διοικητικού Συμβουλίου προΐσταται ο πρόεδρος και υπάρχουν οι θέσεις του αντιπροέδρου, του γραμματέα και του ταμία. Το διοικητικό συμβούλιο το εκλέγει και ελέγχει η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων που αποτελείται από 67 αντιπροσώπους (εκλέκτορες) που εκλέγονται κάθε τέσσερα χρόνια από την Τοπική Συνέλευση των μελών του Οργανισμού.
Ο ΤΟΕΒ Αχέροντα λοιπόν λόγω των χρεών προς τη ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της διακοπής της παροχής ρεύματος και δεν είναι εφικτή η άρδευση των καλλιεργειών. Σε πολιτικό επίπεδο αναζητείται η λύση επ’ αυτού. Η κατάσταση ενόψει και της θερινής περιόδου, όπου οι ανάγκες για πότισμα των καλλιεργειών αυξάνονται κατακόρυφα, είναι πολύ δύσκολη για την αγροτική οικονομία της περιοχής (αφού ο ΤΟΕΒ Αχέροντα έχει στην ευθύνη του 50.000 αρδεύσιμα στρέμματα ), ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται στα όρια τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γιάννη Κίτσιου προέδρου του ΤΟΕΒ Αχέροντα στον “Αγρότυπο” τα χρέη ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα αρδευτικά τέλη που τους οφείλονται ανέρχονται σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι ΤΟΕΒ και συνολικά ο αγροτικός κόσμος στην Ήπειρο βρίσκονται για άλλη μια φορά σε «δυσχερή» κατάσταση.
Οι παραγωγοί συναντήθηκαν με τον βουλευτή Πρέβεζας, κ. Κώστα Μπάρκα στον οποίο και εξέθεσαν τα προβλήματά τους, ενώ την Τετάρτη 11 Μαΐου εκδικάστηκαν στην Πρέβεζα ασφαλιστικά μέτρα του ΤΟΕΒ κατά της ΔΕΗ κερδίζοντας την επανασύνδεση του ρεύματος. Αντίστοιχες προσφυγές που εκδικάστηκαν το προηγούμενο διάστημα από άλλους ΤΟΕΒ της χώρας δικαίωσαν τους παραγωγούς ωστόσο απαιτείται το συντομότερο πολιτική λύση γιατί ο πρωτογενής τομέας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.
Στα δικαστήρια Πρέβεζας μαζί με τους εκπροσώπους του ΤΟΕΒ Αχέροντα βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος κατέθεσε για άμεση επανασύνδεση του ρεύματος ώστε να γίνει άρδευση, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Αχιλλέας Γκούμας και Χρήστος Ματσίρας και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2019 Σπύρος Κυριάκης.
Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει με τις οφειλές των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ και τις διακοπές ρεύματος που γίνονται στα αντλιοστάσιά τους. « Μέχρι σήμερα έχω καταθέσει υπέρ των ΤΟΕΒ σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, ώστε να επανασυνδεθούν προσωρινά τα δίκτυα και να μπορέσουν οι αγρότες να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και πρέπει να δοθεί κεντρικά λύση για τις παλιές οφειλές», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την υποβολή πρότασης ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 16 έργων βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με συνολικό προϋπολογισμό 12.355 εκ. ευρώ. Η σχετική απόφαση λήφθηκε σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα στην υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις που προκηρύσσονται. Η Περιφέρεια Ηπείρου- συνέχισε- έχει υποβάλει και άλλες προτάσεις, θα υποβάλλει κι άλλες προσεχώς καθώς δόθηκε παράταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε επίσης ότι για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου κλήθηκε να αποκαταστήσει βλάβες σε αντλιοστάσια που έγιναν από κλοπές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Στάθηκε, ακόμη στους τρόπους με τους οποίους η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει τον ΤΟΕΒ, ενώ ο Περιφερειακός σύμβουλος Αχιλλέας Γκούμας στάθηκε στο μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές καθώς και στο δίκαιο του αιτήματός τους. Δύο έργα εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Συγκεκριμένα το πρώτο αφορά την επαναδημοπράτηση του έργου « εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του Δικτύου του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου» Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού € 2.197.000, ενώ Το δεύτερο την έγκριση δημοπράτησης για «Έργα εκσυγχρονισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης», με προϋπολογισμού 137.640 ευρώ.
Επίκαιρη Ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί είχε κατέθεσει προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, κ. Κώστας Μπάρκας, ώστε να απαντήσει η κυβέρνηση αν έχει πραγματικά τη θέληση να αντιμετωπίσει τα πολύπλευρα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ και οι αγρότες της χώρας, με κυρίαρχο τα χρέη που συσσωρεύονται από την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μπάρκα, η αγροτική παραγωγή έχει τον υψηλότερο βαθμό εξάρτησης από την ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. Το κόστος άρδευσης έχει εκτιναχθεί, λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος και τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται για παραγωγή οπωροκηπευτικών και σιτηρών σε τουλάχιστον εξήντα (60) ευρώ το στρέμμα. Παράλληλα, τα ημίμετρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Παρά τις διαβεβαιώσεις μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για την επέκταση της απαλλαγής του 80% της «Ρήτρας Αναπροσαρμογής» και για τους ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ, οι οποίοι αποτελούν σημαντικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Η μη επέκταση της απαλλαγής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής διπλασιάζει τα τιμολόγια ρεύματος. Να σημειωθεί επίσης, ότι το μέτρο αναστολής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο, όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις. Ουσιαστικά, η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την Άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη, καθώς περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν.
Η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των αγροτών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Το επόμενο διάστημα θα φανεί πως θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις και αν η ΔΕΗ θα αλλάξει πολιτική απέναντι στους ΤΟΕΒ αναφορικά με τις οφειλές. Τα προβλήματα πάντως παραμένουν οξυμένα.