in

Το Θέμα: Εμφύλια σύρραξη για τα απορρίμματα στην Ήπειρο

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Στο προηγούμενο φύλλο της Δημοκρατικής Φωνής είχαμε τονίσει ότι έπειτα από την τροπολογία της Κυβέρνησης ξεκαθαρίζει το τοπίο για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέδιο νόμου αναγνώριζε πλέον πως ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) είναι o αρμόδιος φορέας για την διαχείριση των σκουπιδιών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία προκάλεσε μεγάλη «πολιτική αναστάτωση» στο εσωτερικό της Ν.Δ είχε προεκτάσεις και πέραν του θέματος με τα απορρίμματα. Όσοι πόνταραν σε μια πιο ήρεμη κατάσταση ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις μάλλον έπεσαν έξω.

Η αρχή έγινε με την δήλωση του κ. Καχριμάνη την προηγούμενη εβδομάδα περί «πραξικοπήματος» στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφορικά με την Κυβερνητική τροπολογία.

Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν δείχνει διατεθειμένη να κάτσει με «σταυρωμένα χέρια» και πολύ περισσότερο να παραδώσει το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου στο οποίο έχει συμπράξει με την ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό των Δήμων της περιοχής.

Επίσης δεν δείχνει διατεθειμένη να κλείσει τα μέτωπα που έχει με την Αειφορική Ηπείρου, την θυγατρική της ΤΕΡΝΑ που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Όπως είναι γνωστό υπάρχει μία σειρά διενέξεων με την Αειφορική, μία απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για να της καταβληθεί το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων, ενώ ο κ. Καχριμάνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσθέτει ε νέα στοιχεία σε αυτή την αντιπαράθεση.

Σίγουρα διαφαίνεται πάντως ότι ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και λίγους μήνες πριν τις εθνικές το κλίμα μόνο καλό δεν είναι για στο εσωτερικό του Κυβερνώντος κόμματος στην Ήπειρο.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη «φωτογράφισε» ουσιαστικά την ΤΕΡΝΑ ως εμπλεκόμενη στο σχετικό άρθρο, ενώ επανέλαβε την απαίτηση για απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου και στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται αντιπρότεινε τη σύσταση διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, με την συμμετοχή δηλαδή και της Περιφέρειας. Βέβαια η συγκεκριμένη καταγγελία περί εμπλοκής της εταιρίας είναι σαν επί της ουσίας να κατηγορεί ο Περιφερειάρχης την ίδια την Κυβέρνηση για διαπλοκή.

«Η κατάθεση της τροπολογίας για το ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, σε άσχετο νομοσχέδιο, που αφορούσε τη σύμβαση παραχώρησης στην ΤΕΡΝΑ του καζίνο του Ελληνικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου και η ψήφισή της την επομένη κι ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε νομοσχέδιο (Υπ. Εσωτερικών) με αντικείμενο τους ΦΟΔΣΑ, είναι θέμα ηθικής τάξης για την Περιφέρεια Ηπείρου», ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή και τις δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων και Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Σταύρου Καλογιάννη που είχαν προηγηθεί.

Δηλώσεις Καλογιάννη
Σήκωσε το γάντι» που πέταξε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Αλ. Καχριμάνης και το επέστρεψε, με εξίσου δριμεία κριτική για τη στάση του περιφερειάρχη και απέναντί του σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και συνολικά απέναντι στην Κυβέρνηση. Ο λόγος για τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ και πρώην υπουργό Στ. Καλογιάννη που απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Καχριμάνη, ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής γνώριζε, αλλά δεν ενημέρωσε τον ίδιο για την τροπολογία που κατατέθηκε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στο Γρεβενίτι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και είχαν ένα ‘θερμό’ τετ α τετ, με τον κ. Καλογιάννη, να διαψεύδει όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης, ότι ζήτησε δηλαδή εξηγήσεις από τον ίδιο και να λέει, ότι αντιθέτως ήταν αυτός που ζήτησε εξηγήσεις από τον περιφερειάρχη για τις αναφορές σε βάρος του.

Μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα, σχετικά με τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής του θητείας το τελευταίο εξάμηνο, ο κ. Καλογιάννης τόνισε, ότι ο κ. Καχριμάνης οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον ίδιο, καθώς κάνει λάθος να πιστεύει, ότι γνώριζε το περιεχόμενο της τροπολογίας και πως δεν τον ενημέρωσε. Από την άλλη βέβαια, φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Καλογιάννη, ότι ακόμη κι αν γνώριζε το περιεχόμενο δεν υπήρχε περίπτωση να ενημερώσει τον κ. Καχριμάνη, αφού υποστήριξε, ότι επί του περιεχομένου, η τροπολογία που «είναι ένα μικρό Νομοσχέδιο», όπως είπε, περιλαμβάνει εννέα άρθρα, που συνυπογράφουν 12 κορυφαίοι υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης, και η οποία συμπληρώνει τον Νόμο του 4555/2018 σχετικά με τις διαδικασίες στη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι 12 κορυφαίοι Υπουργοί, υπέγραψαν την τροπολογία, χωρίς να το γνωρίζουν και ούτε φυσικά αυτό συνιστά πραξικόπημα. Πραξικόπημα από ποιον σε βάρος τίνος; Συνέπραξαν 12 υπουργοί σε μία τροπολογία για να κάνουν κακό σε ποιον;», αναρωτήθηκε ο κ. Καλογιάννης.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ζήτησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη, για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτό που υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης, ότι δηλαδή ο κ. Καλογιάννης γνώριζε το περιεχόμενο της τροπολογίας και όχι ο ίδιος, που την υπέγραψε.

«Δεν έχω τίποτε μαζί του, αλλά διαφωνώ πλήρως με τις δηλώσεις του. Σε εκδήλωση στο Γρεβενίτι, μου είπε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής δεν ήξερε τίποτε για την τροπολογία, του απάντησα ότι το δέχομαι. Εγώ δεν έχω εμμονές, αγωνίζομαι για να μη πληρώσουν επί πλέον χρήματα οι δημότες. Όταν βρήκαμε ότι υπάρχουν θέματα με το υπόλειμμα που παράγεται από το Εργοστάσιο, στις 24 Ιουνίου στείλαμε έγγραφο σε όλους τους Δήμους και ακολούθησε η τροπολογία. Αυτό δείχνει ότι δεν θέλουν διαχείριση με έλεγχο. Είχα ζητήσει από καιρό επίσης την απομάκρυνση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Όλα αυτά που έχουν συσσωρευτεί μη νομίζετε ότι είναι ωραίο να τα διαχειριζόμαστε και να αγωνιζόμαστε στην Αθήνα για το εργοστάσιο που είναι και το πρώτο που έγινε στην Ελλάδα».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει κάνει για αλλαγή του Διοικητικού μοντέλου του ΦΟΔΣΑ, όπως ισχύει και σε άλλες Περιφέρειες. Συγκεκριμένα να υπάρχει ένα επταμελές Δ.Σ. στο οποίο τα τέσσερα μέλη να προέρχονται από τους Δήμους και τα τρία από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία όπως είπε, δεν μπορεί ένα έργο που έκανε με αίμα η Περιφέρεια, να θέλουν κάποιοι να το δουλέψουν χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται και αυτό φαίνεται από ενέργειες τους που δεν ήταν εμπεριστατωμένες και δεν ήξεραν πως δημοπρατούσαν κάποια πράγματα.

Τέλος ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μην είναι πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος Ιωαννίνων (ή εκπρόσωπός του), όταν ο Δήμος παράγει περισσότερα από το 50% των απορριμμάτων.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις εξελίξεις που θα έχει αυτή η ιστορία. Σίγουρα διαφαίνεται πάντως ότι ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και λίγους μήνες πριν τις εθνικές το κλίμα μόνο καλό δεν είναι για στο εσωτερικό του Κυβερνώντος κόμματος στην Ήπειρο.