in

Το Στίγμα: Προσοχή στο…«ενιαίο» τουριστικό προϊόν στην Ήπειρο

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Είναι γνωστό σε όλους ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια και βέβαια και στην περιοχή της Ηπείρου σε πολλές περιόδους του έτους. Αυτή την περίοδο του θέρους βλέπουμε περιοχές της Ηπείρου να σφύζουν από ζωή και είναι περιττό να σημειωθεί η θετική επίδραση των οδικών αξόνων (Ιόνια και Εγνατία Οδός), αλλά και των αναβαθμισμένων αεροδρομίων, ειδικά του Ακτίου.

Σε μια εποχή κρίσης, όπως η σημερινή με την πανδημία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η έντονη ανάπτυξη του τουρισμού επηρεάζει θετικά και αρνητικά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων καθώς και την εξέλιξη του εθνικού βιοτικού επιπέδου.

Και στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί οι ειδικές και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες συνθέτουν ένα νέο πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Το νέο αυτό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης έχει πολλά οφέλη τόσο στην κοινωνία όσο και στην τοπική ανάπτυξη. Επίσης, έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον, για τα φυσικά οικοσυστήματα και βοηθάει στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου.

Καθημερινά βλέπουμε τουρίστες από όλη την Επικράτεια αλλά και από το εξωτερικό να μιλάνε με κολακευτικά λόγια για την Ήπειρο, τους ανθρώπους της, τη φύση της, τις ομορφιές της γενικά, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της, ακόμα και για την γευσιγνωσία της, κ.α.

Αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας που πρέπει να λειτουργεί ενιαία, ως σύνολο και να μην γίνονται αποσπασματικές κινήσεις ή να λαμβάνονται πρωτοβουλίες που ωφελούν μόνο το κέντρο της περιφέρειας, δηλ. τα Ιωάννινα.

Το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου πρέπει να είναι ενιαίο, π.χ. να ξεκινάει από την αρχαία Νικόπολη και να φθάνει ως τα Ζαγοροχώρια και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, να περιλαμβάνει της πηγές του Αχέροντα, την αρχαία και βυζαντινή Άρτα και όχι μόνο. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος.

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε στο κεντρικό άρθρο για την αστυφυλία σε συνδυασμό με την απογραφή. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν οι πολιτικοί παράγοντες στην περιοχή μας να ενισχύσουν την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της φύσης και των τουριστικών δραστηριοτήτων έτσι ώστε, πρώτα να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και έπειτα να χρησιμοποιείται για την ψυχαγωγία των τουριστών, στην οικονομική αναβάθμιση των περιοχών που είναι πιο φτωχές, στη μείωση της τάσης που έχουν οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τα χωριά και να πηγαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων που παραμένουν στα χωριά.

Το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου πρέπει να είναι ενιαίο, π.χ. να ξεκινάει από την αρχαία Νικόπολη και να φθάνει ως το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και τα Ζαγοροχώρια, να περιλαμβάνει της πηγές του Αχέροντα, την αρχαία και βυζαντινή Άρτα και όχι μόνο. Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος.

Όμως, για να πραγματοποιηθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι πρέπει να συμμετέχει όλη η τοπική κοινωνία (δήμοι, κοινότητες κ.ά.), να χωριστεί η γη σε ζώνες (προστατευμένη περιοχή, αγροτική, οικιστική, κ.ά.), να προβληθούν και να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και κατ’ επέκταση τα τοπικά προϊόντα, να θεσπιστούν όρια στις διαθέσιμες τουριστικές μονάδες ανάλογα με την περιοχή, να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να προστατευτεί η ιστορία και η παράδοση της κάθε περιοχής καθώς και οι ιστορικοί και οι αρχαιολογικοί χώροι, να τεθούν όρια στην κατανάλωση της ενέργειας και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να υπάρχει διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση με σεμινάρια για τη σημασία και τους στόχους της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, να υπάρχει ενημέρωση των επισκεπτών για τα ιστορικά, αρχαιολογικά, οικολογικά ή άλλα μνημεία των περιοχών που επισκέπτονται και για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουν, κ.α.

Ο τουρισμός έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη σε οικονομικά παραμελημένες περιοχές, όπως και η Ήπειρος, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών να ενισχυθεί το εισόδημα των κατοίκων και να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Η τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης που βοηθά στη προσέλκυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Η τουριστική ανάπτυξη με τον καιρό γίνεται αυτόδιατηρούμενη και ανεξάρτητη από τον τουρισμό. Η μεγάλη προσέλκυση των τουριστών μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ανάπτυξη και τα οφέλη του τουρισμού να μεταφερθούν από τη συγκεκριμένη περιοχή στις γύρω περιοχές. Η προσέλκυση τουριστικών βιομηχανιών μπορούν να δημιουργήσουν πόλους τοπικής ανάπτυξης και να αποτελέσουν παράγοντες ανάπτυξης κι άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο τουρισμός μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη στην περιφέρεια, αφού μπορεί να προσελκύσει πλούσιους τουρίστες που ταξιδεύουν από το κέντρο στην περιφέρεια, δημιουργώντας στην περιφέρεια οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Για να γίνουν όλα αυτά και άλλα πολλά πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου που πρέπει να είναι ενιαίο και να βλέπει όλες τις περιοχές ισότιμα, ανάλογα βέβαια τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία.

Η Ήπειρος έχει απίστευτες δυνατότητες και το ξέρουν όλοι. Αρκεί να δει κανείς μόνο τι έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Ζαγοροχώρια με τους αγώνες δρόμου και όχι μόνο. Πολλά μπορεί να ειπωθούν.

Η ισχύς εν τη ενώσει και είναι βέβαιο ότι όλοι μαζί μπορούν να κάνουν πολλά για την Ήπειρο. Αρκεί να υπάρχει όραμα, σχέδιο, στρατηγική και συγκεκριμένη στόχευση για το που θέλουμε να πάμε την Ήπειρο τα επόμενα χρόνια.