Τα πρώτα στοιχεία απογραφής για τον Νομό Άρτας είναι απογοητευτικά. Η χρόνια παραγωγική υστέρηση, η έλλειψη υποδομών, η απουσία ευκαιριών για τους νέους, προβλήματα που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, αποτυπώνονται πλέον και στατιστικά Γερνάμε και χανόμαστε!
Ο Νομός μας «ματώνει» καθημερινά. Παρά τον πλούσιο κάμπο της Άρτας που είναι «Κήπος της Εδέμ» για την Ελλάδα, τον περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα και ιχθυοπαραγωγικά-τουριστικά δυναμικό Αμβρακικό, τα ανεκτίμητα ορεινά χωριά με τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα…
Δεν είναι (μόνο) που η Άρτα κινδυνεύει να χάσει μια βουλευτική έδρα (και πολλές θέσεις δημοτικών συμβούλων). Κάτι τέτοιο συναρτάται με τα ληξιαρχεία και τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Προς τούτο θα έχουμε πλήρη στοιχεία στις αρχές του 2023.
Άρα, υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη. Ωστόσο απαιτείται κινητοποίηση!
Πρέπει οι φορείς του Νομού και όλης της Ηπείρου να κινητοποιηθούν, να αποδυθούν σε μια πανστρατιά ώστε όσοι έχουν καταγωγή και συμφέροντα στο Νομό μας να μεταδημοτεύσουν εδώ. Η Άρτα χάνεται!
Κατά συνέπεια η Άρτα παραμένει τριεδρική και κατά τις προσεχείς-πρόωρες εκλογές και σε κάθε περίπτωση μέχρι τον επόμενο Απρίλιο!
Πολιτική αφωνία…
Η αλήθεια είναι ότι με την πολιτική συρρίκνωση της Περιφέρεια ενισχύεται το «αθηνοκεντρικό κράτος». Σε λίγο καιρό δεν θα μας… ακούνε καν. Ο Νομός της Άρτας από «άφωνος», λόγω πολιτικών αδυναμιών, θα καταστεί… βουβός λόγω υποεκπροσώπησης…
Το Δημογραφικό είναι ένα ευρύτερο εθνικό πρόβλημα. Καθώς τα σύνορά μας γίνονται έτσι πιο ευάλωτα, οι άνθρωποι ξενιτεύονται, ο τόπος απορφανίζεται, χάνονται πλουτοπαραγωγικές πηγές, η πατρίδα συρρικνώνεται.
Πρόσθετα, εδώ στην Άρτα έχουμε δύο πανελλήνια-πανευρωπαϊκά ρεκόρ. [Γιατί στο Δημογραφικό, τα ελληνικά-αρνητικά ρεκόρ είναι ταυτόχρονα και πανευρωπαϊκά ρεκόρ καθώς η χώρα μας γηράσκει και αποθνήσκει πιο βίαια από τις άλλες ευρωπαϊκές χωρίς, αλλά εδώ περί άλλα τυρβάζουν οι (αν)αρμόδιοι]:
1.Έχουμε δύο από τους πιο γερασμένους Δήμους στην Γηραιά Ήπειρο. Τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη με μέση ηλικία σχεδόν τα 62 έτη.
2.Και στις δύο αυτές περιοχές οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών, ενώ σε ολόκληρη την Ελλάδα οι γυναίκες είναι περισσότερες (υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κ.λπ.).
Ποιες θα γεννήσουν;
Γιατί, αλήθεια, συμβαίνει αυτό; Μήπως δεν ζουν πολλά χρόνια οι γιαγιάδες μας;
Αντιθέτως, οι γιαγιάδες, αλλά και οι παππούδες, παρά την χαρακτηριστική εγκατάλειψη της περιοχής και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, έχουν ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής.
Τα κορίτσια είναι που φεύγουν! Όπως θα δείτε στον επισυναπτόμενο πίνακα ο Δήμος Καραϊσκάκη έχει σχεδόν 250 λιγότερες γυναίκες, ενώ στα χωριά των Κεντρικών Τζουμέρκων τα πράγματα διαγράφονται ακόμη χειρότερα: Οι γυναίκες ήταν περισσότερες το 2011 και τώρα όχι μόνο είναι κατά 234 λιγότερες από τους άνδρες, αλλά αυτό έγινε εξαιρετικά βίαια. Μέσα σε μια δεκαετία «χάθηκαν» από τα συγκεκραμένα χωριά 461 γυναίκες.
Και εάν φεύγουν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια από τα χωριά για την Αθήνα και το εξωτερικό, ποιός θα γεννήσει, πώς θα ζωντανέψουν τα χωριά μας;
Γι’ αυτό απαιτείται ένα κατεπείγον πρόγραμμα στηρίξεις των χωριών και του Νομού Άρτας ώστε να αναστραφούν οι διαλυτικές δημογραφικές εξελίξεις. Είναι όρος εθνικής επιβίωσης!
Αλλά για αυτό θα επανέλθουμε!