Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο Ισραηλινός υπουργός Τουρισμού Γιόελ Ραζβόσοφ, στο πλαίσιο επίσκεψή του στην χώρα μας, ότι «το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σημεία και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να προωθήσουν από κοινού».
Αφετηρία της επίσκεψής του, ήταν η γιαννιώτικη ιστορική συναγωγή (Ετς Χαϊμ) στην καρδιά της Αθήνας, κάτι που τον έκανε να νοιώσει παραπάνω από ευπρόσδεκτος, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μάλιστα είπε ότι οι δύο χώρες έχουν εδραιωμένους δεσμούς πάνω σε ισχυρή βάση φιλίας και συνεργασίας τόσο στον τουριστικό, όσο και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Προ ημερών στα Ιωάννινα, ο Δήμαρχος Μωϋσής Ελισάφ και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης χαιρέτησαν την ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN ότι από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ θα υπάρχει αεροπορική σύνδεση Τελ Αβίβ – Γιάννενα.
Αυτή από μόνη της είναι μια θετική είδηση για την περιοχή καθώς τόσο στα Ιωάννινα όσο και στην Αρτα, αλλά και στην Πρέβεζα έζησαν Εβραίοι από τα βάθη των αιώνων και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν στο Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αυξηθεί οι Ισραηλινοί τουρίστες στην περιφέρειά μας και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τη χώρα του. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2019 επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 340.000 Ισραηλινοί οι οποίοι υπολογίζεται ότι δαπάνησαν σχεδόν 205 εκατ. ευρώ.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που επιλέγουν το Ισραήλ, καθώς ο κύριος λόγος είναι το προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα.
Ήδη, υπάρχει Συμφωνία, η οποία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως, με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση. Επίσης ενθαρρύνεται η άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική και νομοθεσία, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας μέσω του μοιράσματος τεχνογνωσίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού, καθώς και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.
Με τη Συμφωνία προβλέπεται η συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού. Επιπλέον προωθείται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, ενδυναμώνεται η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης.
Παρατηρείται δηλ. ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας, και η περιοχή μας έχει μόνο να κερδίσει από αυτή την συνεργασία και βέβαια πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στην έλευση Ισραηλινών τουριστών, ενώ και επιχειρηματικά υπάρχει σημαντική προοπτική συνεργασίας.
Το κρίσιμο όμως είναι από αυτή την συνεργασία να μην πέσει όλο το βάρος στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς στόχος πρέπει να είναι η ισόρροπη ανάπτυξη και των υπολοίπων περιοχών της περιφέρειας με την προώθηση τουριστών και σε αυτές. Στόχος πρέπει να είναι η τουριστική πίτα να μοιραστεί ισότιμα, έχοντας βεβαίως ως δεδομένο ότι τα Ιωάννινα θα έχουν την μερίδα του λέοντος λόγω και των πολλών καταλυμάτων που υπάρχουν και της υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.
Χάνονται οι έδρες στην Ήπειρο;
Τρεις κοινοβουλευτικές έδρες φαίνεται να χάνει η Ήπειρος με βάση την απογραφή του 2021. Τα επίσημα αποτελέσματα θα παραδώσει στο τέλος του έτους η ΕΛΣΤΑΤ, οπότε και θα καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των εδρών ανά νομό και περιφέρεια. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι οι επόμενες εκλογές το 2023 θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα της νέας απογραφής. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται να χάνουν από μία έδρα οι Νομοί Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας. Η Πρέβεζα παραμένει διεδρική. Όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΔΦ, αυτό δεν είναι οριστικό για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο των εκλογών. Εάν οι βουλευτικές εκλογές γίνουν στην αρχή του έτους, δηλ. το 2023 τότε ίσως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ισχύσει η κατανομή όπως την ξέρουμε σήμερα. Εάν όμως οι εκλογές γίνουν τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου θα γίνουν με τα νέα δεδομένα και άρα χάνονται οι τρεις έδρες. Αυτή τη στιγμή οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί –σχετικά καταθέσαμε και ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών- και όλα θα ξεκαθαρίσουν στο τέλος του έτος. Μια σημαντική παράμετρος είναι και η ισχυρή πίεση των βουλευτών να μην αλλάξουν οι έδρες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Από την επόμενη…χαιρετάμε τις έδρες!