in

Το Θέμα | Η Κοινωνία στη μέγγενη της ακρίβειας

Εισοδήματα εξαϋλώνονται

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Η ακρίβεια γονατίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία και πλέον η έκρηξη τιμών αφήνει αρνητικό αποτύπωμα σε όλη τη χώρα , επομένως και στην ελληνική επαρχία. Οι φτωχές και λαϊκές οικογένειες στενάζουν στην κυριολεξία με την Κυβέρνηση και την Ε.Ε να αδυνατεί να κατανοήσει το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις και προεκτάσεις του και να βρει λύσεις- πρόβλημα στο οποίο συνέβαλλε καθοριστικά-.

Δεν είναι μόνο οι τιμές στα καύσιμα οι οποίες το προηγούμενο διάστημα είχαν αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στα εισοδήματα των πολιτών. Είναι κατ’ επέκταση η ενέργεια γενικά όπου και εκεί παρατηρείται ραγδαία επιδείνωση των τιμών και υπερκέρδη για τους ιδιωτικούς παρόχους-αυξήσεις έως και πάνω από 100%- λόγω του χρηματιστηρίου ενέργειας, και βέβαια η συνακόλουθη ραγδαία αύξηση των τιμών των αγαθών στα σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση μέσω των τελευταίων στοιχείων που δημοσιεύτηκαν για το μήνα Σεπτέμβριο πανηγυρίζει για τα πρόσκαιρα και ελάχιστα «κέρδη», όμως όπως τονίζουν εργατικές ενώσεις, οικονομικοί αναλυτές και εκπρόσωποι των καταναλωτών η πραγματική εικόνα δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

Αναλυτικά αυξημένα κατά 1,7 δισ. έναντι του στόχου τα κρατικά έσοδα ΦΠΑ στο εννεάμηνο, ενώ μικρή ήταν η μείωση στα έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, λόγω συγκράτησης της κατανάλωσης.

Με πλεόνασμα 52 εκατ. ευρώ στα ταμεία έκλεισε ο Σεπτέμβριος χάρη στην κούρσα των εσόδων από ΦΠΑ που είναι αποτέλεσμα των κυμάτων της ακρίβειας στην αγορά.

Ωστόσο πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, αφού στο κλείσιμο του έτους ο προϋπολογισμός αναμένεται να… γράψει πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ, ενδεχομένως και μικρότερο αν οι υπερ-εισπράξεις κινηθούν πάνω από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές ενδείξεις που μένει να επιβεβαιωθούν.

Το αφήγημα περί «πολέμου στην Ουκρανία» που επιβαρύνει και δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση των πολιτών έχει παρέλθει και δεν μπορεί πλέον να σταθεί.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο στόχος στο εννεάμηνο ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 5,943 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 44 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,2 δισ. ευρώ ή κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα με την ακτινογραφία στο εννεάμηνο να δείχνει τα εξής:
⬛ Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 15,603 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,703 δισ. ευρώ.
⬛ Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 5,147 δισ. ευρώ, γράφοντας μείωση κατά 125 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και αποτελούν δείγμα της καταναλωτικής συγκράτησης καθώς πρόκειται για στοιχείο του όγκου των αγορών.
⬛ Οι φόροι στην περιουσία ανήλθαν σε 2,243 δισ. ευρώ και είναι αυξημένοι έναντι του στόχου κατά 643 εκατ. ευρώ
⬛ Οι φόροι στο εισόδημα έφτασαν σε 12,498 δισ. ευρώ, ποσόν αυξημένο έναντι του στόχου κατά 1.508 εκατ. Ευρώ.
⬛ Τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις ανήλθαν σε 4,824 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 295 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, εκ των οποίων τα 2,167 δισ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ωστόσο υστερεί κατά 552 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις. Το ίδιο διάστημα οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν στα 48,245 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 641 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 456 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτές που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Η κυβέρνηση επιλέγει να βυθίζει την κοινωνία στην ακρίβεια» τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι παρά τα περισσότερα έσοδα των 4 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας και της αφαίμαξης των πολιτών ο κ. Σταϊκούρας «αρνείται τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτοδικαιώνεται για την πολιτική του».

Οι εργαζόμενοι απαντούν με 24 Απεργία στις 7 Νοέμβρη στην οποία ( μετά από καιρό) καλεί και προκηρύσσει η ΓΣΕΕ.

Την ίδια στιγμή επικριτικός είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Γιώργος Λεχουρίτης στο περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού», που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς, όπως λέει, δεν θα φέρει ανακούφιση και αγαλλίαση στην τσέπη του καταναλωτή. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Λεχουρίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης διότι με 50 προϊόντα που θα μπουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» δεν πρόκειται να χτυπηθεί η ακρίβεια. Όπως τόνισε υπάρχει αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας είναι στα ύψη, αυτά προκαλούν την ακρίβεια.

Ο Λεχουρίτης εξήγησε με παραδείγματα γιατί ανεβαίνουν οι τιμές: Ο τόνος πέλετ που πέρυσι τέτοια εποχή έκανε 319 ευρώ, σήμερα κοστίζει 810 ευρώ. Αυτή η αύξηση δεν δικαιολογείται, τόνισε. Δεν είναι θέμα ζήτησης, είναι θέμα κοστολογίου και αισχροκέρδειας, είπε. Ακριβαίνει το πετρέλαιο κίνησης και η βιομηχανία μεταφέρει το επιπλέον κόστος στο προϊόν. Άλλο παράδειγμα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας που ανάφερε: Το 2021, χωρίς να υπάρχει πόλεμος, η τιμή των αλεύρων τετραπλασιάστηκε, υποστήριξε. Η βρώσιμη ελιά Αγρινίου, ξεκινάει από το χωράφι στα 50 λεπτά και καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή στα 6 και 7 ευρώ, δηλαδή ποσοστό κέρδους 1000%, κατήγγειλε.

«Οι οργανώσεις καταναλωτών δεν είναι απέναντι σε καμία κυβέρνηση. Οι οργανώσεις καταναλωτών είμαστε σύμμαχοι με τους καταναλωτές και τις παραγωγικές τάξεις, διεκδικούμε φθηνά προϊόντα για τον καταναλωτή και δεν κάνουμε πόλεμο σε κανέναν. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό ακολουθούν λάθος στρατηγική», κατέληξε.

Άμεσα το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική του για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της ακρίβειας. Το αφήγημα περί «πολέμου στην Ουκρανία» που επιβαρύνει και δυσχεραίνει την οικονομική κατάσταση των πολιτών έχει παρέλθει και δεν μπορεί πλέον να σταθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *